Encara que som a la primavera, avui hem trobat interessant rescatar una recepta de tardor. És una recepta típica d’algunes poblacions del Maresme i de l’Empordà encara que també es menja a d’altres indrets. Aquest és un plat que únicament es cuina o es cuinava en moments especials, com és el cas de les festes i les celebracions populars, i que rep el nom de “farcit” o “relleno”, ja que és un plat elaborat en què es barregen ingredients dolços i salats.
Es tracta d’una recepta molt popular que va associada a la recol·lecció de determinades varietats de pomes i peres, les quals només poden ser cuinades d’aquesta manera ja que són més dures que les normals. La majoria de vegades el farcit és un segon plat però en combinar el sabor dolç amb el salat, fa que pugui menjar-se com a postres.
S’acostumava a dir que aquest plat es podia preparar el dia d’abans perquè era més bo i així l’endemà de Festa Major la gent podia anar a missa i no s’havia d’amoïnar per fer el dinar.
Que vagi de gust!