El Ple, a proposta de SI la Garriga, mostra el seu rebuig al Pla Hidrològic de l’Ebre.

0
thumb SI logotip 2014

En una mostra de suport a les Terres de l’Ebre,  SI la Garriga hem presentat una moció aprovada per tots els grups municipals menys el PP (per variar) en defensa del nostre territori, que no només avarca el municipi de la Garriga, sinó tota la nació catalana. El suport entre les comarques davant les ingerències i atacs espanyols és bàsic per caminar junts cap al nou somni.

El pla hidrològic de l’Ebre (PHE) aprovat en el Consell de Ministres el 28 de febrer i que ordena l’ús del riu s’ha redactat sense cap mena de concertació amb els sectors socials del territori afectat i amb el Govern de la Generalitat. El criteris científics i tècnics que el justifiquen han menystingut a les institucions científiques catalanes.

El PHE vulnera dues directives marc de la UE, com són la de l´aigua i dels hàbitats, i posa en perill l´equilibri ecològic de tot el delta de l´Ebre. El Delta de l´Ebre és la major zona humida de Catalunya i constitueix un dels hàbitats aquàtics més importants del Mediterrani occidental. El PHE limita la quantitat d´aigua que ha de baixar a la desembocadura de l´Ebre i el cabal  al tram final que s´hi destina és de 3.220 hectòmetres cúbics  anuals, considerat insuficient i que representa menys de la meitat dels 7.000 hectòmetres que sol•licitava la Generalitat i la Plataforma en Defensa de l´Ebre (PDE) i les entitats ambientalistes i ecologistes catalanes.

El PHE no prendrà tampoc cap mesura pràctica per aturar la regressió del delta i que, a més, no hi haurà prou força per retirar l´aigua salada que penetra constantment riu endins. El PHE afegeix 495.000 noves hectàrees de regadiu al milió que ja hi havia, i 490 embassaments  als 120 ja existents, cosa que implica una retenció d´aigua molt important que perjudica el desenvolupament sostenible de les terres de l´Ebre, empitjora la qualitat de les aigües i afecta greument l´agricultura, tant l´arrossar com la pesca i la aqüicultura.

El cabal ecològic es rebaixa de 100 metres cúbics per segon a 80-90 metres cúbics per segon, sense considerar que el cabal del riu s´ha reduït en un 10% anual pels efectes del canvi climàtic i per la sobreexplotació.

El PHE preveu passar de 965.000 hectàrees de regadius a quasi 1,5 milions amb un augment de consum d´aigua de 7.880 hm3 anuals (un 55% de l´aportació natural de l´Ebre)  a  10.000 hm3 (gairebé el 70% de l´aigua de la conca)

Si es porta a terme el PHE el riu acabarà convertint-se en un “estuari”. L´aigua salada s´estabilitzarà permanentment dins la llera del riu (actualment entre 10 i 20 quilòmetres), arribant fins a Tortosa, a 40 quilòmetres.

El PHE és nefast a nivell ecològic, ja que no impedeix la regressió del Delta i la salinització i ho és també a nivell econòmic, doncs perjudica greument el turisme i l’agricultura.

A més, hi hem de sumar que el 32% de l´energia nuclear de tot l´Estat espanyol es produeix a la conca de l´Ebre. Un altre impacte que no es valora en l´aplicació del PHE és el perill radioactiu relacionat amb el funcionament de la central nuclear d´Ascó i del seu sistema de refrigeració. Una central nuclear, en funcionament ‘normal’, vaporitza més de 3 m3 per cada 1.000 kWh generats, això vol dir que Ascó vaporitza, en un any, de l’ordre de 50 hm3 d’aigua del riu. A més a més, la nuclear d’Ascó emet a l’aigua i a l’aire Triti (un isòtop radioactiu de l’Hidrogen) amb una radioactivitat de l’ordre de 100 bilions de Becquerels cada any (1 Becquerel és una desintegració per segon).

En conseqüència, donat el dèficit democràtic en la gestió del PHE i el seu greu impacte ecològic a les terres de l’Ebre,  el Ple a proposta del nostre grup municipal,

Ha Rebutjat el Pla Hidrològic de l’Ebre i n’ha exigit la seva retirada.

Ha donat suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre i a les mobilitzacions socials en defensa de la integritat del territori i del delta.

Ja n’hi ha prou! Lo riu és vida!

Article anteriorLa NO independència… és dependència! (47)
Article següentAlts i baixos en les temperatures i variabilitat al cel garriguenc aquesta setmana
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.