El Festival de Jazz de la Garriga agafa embranzida

0
thumb POSTER 2014

If you have to ask what jazz is, you’ll never know”. Així responia Louis Armstrong davant d’una pregunta d’inconscients. Alguns busquen el jazz al diccionari; per altres és tot un estil de vida. Els Amics del Jazz de la Garriga no sabem si la música donarà més sentit a tot plegat ni ens entreguem a qualsevol causa. Senzillament, sentim un ritme com si arribés de Nova Orleans. Per això tornem a ser-hi i a convocar a tothom: torna el Festival de Jazz més ben parit de la comarca.

No oblidarem les nits d’altres any, però aquestes no seran menys. Tenim ganes de marxar de viatge amb el duet de Gorka Benítez i David Xirgu, que se’ns emporta a Mart; frisem per la -també- complicitat de Bridges Trio&Chris Cheek; i volem sentir l’autèntic blue note, un tribut de David Pastor i Francesc Capella Quintet. I no patiu, que la família d’Avantbrass estarà encantada de tocar a casa.

Si amb música no en teníem prou, seguim amb la nit de kit. Projectarem la pel•lícula Round Midnight, premiada per la seva banda sonora, i considerada una gran pel•lícula de jazz, si no la millor de la història. Després de la sessió de cine hi haurà sopar popular i òbviament una actuació: serà el torn d’Orange Juice i el seu funk-jazz de fusió vingut de terres salades.

El Festival de Jazz de la Garriga es fa sense grans pretensions però amb molt entusiasme, col•laboradors i patrocinadors sense els quals no seria viable. Agraïm, a tots ells i a tots aquells que veniu a gaudir-ne, el suport a la música viva, al jazz i la seva expressió efímera. La Garriga no seria el mateix sense totes aquestes nits de saxo, trompeta, baix, guitarra, bateria, piano… Improviseu i veniu, o veniu i improviseu. “Life is a lot like jazz… It’s best when you improvise”. George Gershwin dixit.

PROGRAMACIÓ

Concerts

DAVID PASTOR – FRANCESC CAPELLA QUINTET

Dia – Hora: 10 de maig 19:30

Lloc: Can ramos- La garriga

Preu: 6€

David Pastor – Francesc Capella Quintet presenten Tribut a Blue Note, un repertori que combina composicions originals amb la relectura de grans clàssics interpretats amb un so potent i inclinació pel blues. El seu hardbop clàssic inspirat en els anys dels Jazz Messengers o Cannonball Adderley té la virtut de combinar-se amb altres de més actuals com Eric Alexander o Jim Rotondi. La destacada trajectòria dels líders del quintet fa que la seva música tingui un valor assegurat. L’escena straight ahead, per fi a la Garriga després de captivar el Festival Vijazz de Vilafranca, al Festival de Jazz de Reus i ciutats com València, Bilbao, Mallorca, etc.

David Pastor, trompeta

Francesc Capella, piano

Vicente Macián, saxo tenor

Rai Ferrer, contrabaix

Xavi Maureta, bateria

—–

AVANTBRASS

Dia – Hora 17 de maig: 20:00

Lloc Teatre el Patronat la garriga

Preu 8€

Fan música sense restriccions ni condicions. Els Avantbrass improvisen i componen a través dels colors del vent metall. La formació -un sextet- inclou el quintet de metall tradicional prescindint d’una de les trompetes i acompanyant-se de contrabaix i bateria, que, juntament amb la tuba, són la seva potent base rítmica. La seva personalitat musical barreja el so dels inicis del jazz -les primeres bandes New Orleans- amb les sonoritats més avantguardistes des dels anys seixanta fins avui. Lester Bowie és la seva estela.

Pol Padrós, trompeta   

Iván González, trompa

Josep Tutusaus, trombó             

David Parras, tuba         

Aleix Forts, contrabaix 

Guillem Arnedo, bateria

BRIDGES TRIO & CHRIS CHEEK

Dia – Hora 24 de maig 19:30

Lloc can ramos – la garriga

Preu 6€

El Bridges Trio -guitarra, contrabaix i bateria- sap cohesionar-se amb altres instrumentistes com Chris Cheek -saxo tenor-, i com ho va fer també amb el guitarrista David Soler. No és la primer ocasió en què col•laboren, però en aquesta ho fan en estat de calma, dibuixant un paisatge sonor que sura en l’aire. South Lamar Boulevard és l’últim disc d’aquests cinc amics amb feeling que saben fer quallar la seva música. Els seus treballs són com somnis o viatges que es tenyeixen de malenconia. L’autoexigència, l’amplitud de mires i un bon nivell són les marques de la casa amb què Bridges fan bon camí.

Chris Cheek, saxo tenor              

Guillem Callejón, guitarra           

Dimas Corbera, contrabaix        

Alfons Bertran, bateria

—–

GORKA BENÍTEZ I DAVID XIRGU              

Dia – Hora: 31 de maig 19:30

Lloc Torre del fanal

Preu 6 €

El duet presenta el disc A volver a Marte otra vez. En aquests temes no hi ha risc ni pretensió, només una senzillesa solemne que aquests veterans saben conduir. L’experiència els permet destacar en bellesa i un cos mèlodic gairebé palpable. El mèrit és fer-ho sense cap altre instrument ni companyia. Són un saxo i una bateria sòlids: Benítez despunta en la melodia, i Xirgu entén i segueix els elements que li suggereix el saxofonista. El més marcià del disc és el format, però el seu jazz és del millor que tenim a la terra.

Gorka Benítez, saxo tenor         

David Xirgu, bateria

—–

Nit de cine, sopar i concert

Dia – Hora 7 de juny. A partir de les 20:00

Lloc Torre del fanal

Gratuït (excepte el sopar)

Per un amant del jazz seria imperdonable no haver-la vista. Round Midnight és “la” pel•lícula.  Un saxofonista -inspirat ni més ni menys que en algú com Lester Young- viu i s’entrega a la música fins a apropar-se a l’autodestrucció. Afortunadament, crida l’atenció d’un seguidor del seu jazz, qui l’intenta salvar a través d’una honesta amistat. El francès Bertrand Tavernier va dirigir el film com si fos un autèntic americà, i va saber explicar una història interessant amb una banda sonora de luxe, composada pel guardonat Herbie Hancock. Les pel•lícules no acostumen a deixar el protagonisme pels músics; Round Midnight ho fa, sense músics impostats i amb una versemblança genial.

Després de la pel•lícula hi haurà sopar popular seguit de l’actuació d’Orange Juice. No us perdeu res del kit!

—–

ORANGE JUICE FUNK COLLECTIVE         

Dia 7 de juny despres a les 23:00

Lloc: torre del fanal

Preu Gratuït

Orange Juice Funk Collective és un col•lectiu de músics mallorquins i barcelonins que presenten temes propis al més pur estil funk-jazz fussió. De textura sonora generosa, fan melodies i groove insistent amb les finestres ben obertes a la improvisació, creant així una barreja òptima que camina entre funk i les sabates jazzeres més clàssiques.

Josep Munar, guitarra

Llorenç Barceló, hammond

Quique Ramirez, bateria

Pep Garau, trompeta

Nil Mujal, saxo tenor

Joan Mas, saxo baríton

Amics del Jazz

Article anteriorGabriel Ventura ens acosta a Joan Vinyoli en el centenari del seu naixement
Article següentEl proper diumenge, Trobada de Germanor del PSC la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.