El Ple aprova la zona vermella d’aparcament

0
thumb Ple Municipal mar 2013

La sessió plenària de l’Ajuntament corresponent al mes d’abril aprovava ahir el reglament segons el qual es regirà l’aparcament en zona vermella, gratuït però de temps limitat, al municipi. També es varen aprovar els preus públics per a aquest any de l’Escola Municipal de Música, l’Escola Municipal d’Art i Disseny i l’escola bressol Les Caliues, que inclouen l’extensió de la tarifació social que ja s’aplicava a Les Caliues a l’EMAD, en un Ple plàcid en el que seguint la tendència dels darrers mesos gairebé tots els punts s’aprovaren per unanimitat.

La zona vermella d’aparcament, que s’implantarà a diversos punts del municipi segons explicava Joan Esteban, regidor de via pública, funcionarà en els mateixos horaris que l’actual zona blava i permetrà estacionar-hi vehicles de forma gratuïta durant un temps límit de 90 minuts. Per tal d’acreditar aquesta durada de l’aparcament, caldrà fer servir uns discs horaris que es facilitaran a l’Ajuntament, així com a diversos comerços del municipi. Durant els primers trenta dies de funcionament del servei no es sancionaran les infraccions, sinó que només s’informarà als usuaris, i es preveu fer una bustiada informativa sobre el funcionament de la zona vermella a tots els domicilis del poble.

La proposta s’aprovaria amb només les abstencions del PSC i ICV. Pels socialistes, la zona vermella no és un “bon model”, ja que consideren que malgrat ser positiva pels comerços dificulta l’aparcament dels veïns. En un sentit similar ICV també s’abstindria, considerant que alguna de les ubicacions proposades per a la zona vermella perjudiquen als veïns, com per exemple la del Carrer Banys, on ja s’han perdut llocs d’aparcament en fer el carrer de doble sentit de circulació. Amb tot, la iniciativa rebria el suport de la resta de grups del plenari i s’aprovaria per 13 vots a favor i quatre abstencions.

La unanimitat va ser total, en canvi, en l’aprovació de les noves ordenances municipals de preus per a l’Escola Municipal de Música, l’Escola Municipal d’Art i Disseny i l’escola bressol Les Caliues. Albert Jiménez, a càrrec de la regidoria d’Ensenyament i Salut, manifestava el “complet suport” de l’Ajuntament a aquests centres, insistint en la decisió de l’equip de govern municipal de mantenir l’oferta educativa i els llocs de treball de les escoles malgrat la davallada en el finançament.

Jiménez felicitava també tots els grups del plenari per la “feina conjunta” d’elaboració de les ordenances, que ha recollit les aportacions de tots els partits que hi han volgut participar.

D’aquesta manera, centre per centre, les novetats de les ordenances d’enguany són les següents; l’Escola de Música ampliarà la seva oferta i mantindrà els preus al nivell actual, malgrat no aplicar-s’hi encara la tarifació social per mancances econòmiques; l’Escola Municipal d’Art i Disseny sí que incorporarà aquesta tarifació social, que pot arribar a una ajuda del 30% de la matrícula; Les Caliues seguirà oferint serveis com el d’acollida matinal de manera gratuïta i només incrementarà el seu preu segons l’IPC interanual, d’un 0’3%.

Les tres ordenances es varen aprovar per unanimitat, però no varen mancar les apreciacions de l’oposició, principalment per part d’Iniciativa per Catalunya. Martí Porter va demanar a l’Ajuntament que es comprometés a aplicar en un futur la tarifació social a “tots els àmbits”, així com a demanar a la Generalitat “en la mesura del possible” que complís els seus deures de finançament sense “escudar-se” en els problemes amb el govern espanyol. Per la seva banda, Israel Molinero, també d’ICV, feia una crida a aplicar una tarifació social “més ambiciosa” que arribés a un major segment de la població i inclogués gravàmens als alumnes de llars de major poder adquisitiu.

També s’aprovaria amb l’acord de totes les forces del Consistori sumar-se al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sostenible. Neus Marrodan, regidora de Medi Ambient, explicava que el pacte recull accions que s’han vingut aplicant des del 2012 per a millorar en tots els nivells administratius, des del local fins a l’europeu, la sostenibilitat del desenvolupament. El pacte demana enguany una sèrie de nous compromisos, als que tots els grups municipals varen estar d’acord a acollir-se.

En un pla més administratiu, s’aprovarien també per unanimitat la rectificació de l’inventari municipal (de 28.651.000€) i l’acollida de la Casa Narcisa Freixas al Pla Especial de Protecció de Patrimoni, com també es va aprovar la modificació de l’expedient de crèdits per tal de poder fer efectiva una subvenció a la Coral Ariadna en el seu quarantè aniversari. Alhora, es donaria compte de l’estat d’execució del pressupost municipal pel primer trimestre de l’any i del compliment de la Llei de Morositat per part de l’Ajuntament en aquest mateix període.

Més debat suscitaria un punt segons el qual l’equip de govern demanava aprovar unes previsions de pressupostos pels exercicis del 2015 al 2017. Vicenç Guiu, regidor de Promoció Econòmica i Desenvolupament econòmic, explicava que aquests informes recullen les despeses, ingressos i prioritats dels futurs pressupostos i s’han de transmetre, per imperatiu legal, al govern espanyol. La majoria de forces del Ple es van abstenir, manifestant el caràcter purament especulatiu d’aquestes previsions, amb ICV ironitzant fins i tot sobre la situació i qualificant de “surrealista” que es demanin previsions de futur econòmiques en l’actual situació econòmica. Meritxell Budó, com a Alcaldessa, cridava als grups de l’oposició a entendre la seva “responsabilitat de govern”, aprovant-se el punt només amb els vots de l’equip de govern (CiU i Acord) i del regidor del PP Fernando Jiménez.

Pel que fa a l’apartat de mocions, només es va presentar un punt al Ple, per part de Solidaritat Catalana per la Independència. Pep Oliveras, portaveu, llegia la moció, que demanava el rebuig al Pla Hidrològic de l’Ebre, considerant que no té “en absolut” en compte les posicions de la societat civil, el govern o les institucions científiques catalanes, i posa en molt greu perill el Delta de l’Ebre en els plans ecològic i econòmic, quan no en la seva pròpia existència en un futur. Tots els grups tret del PP donarien suport a la moció, amb el regidor popular titllant parts del redactat de simplement “no ser veritat” sense entrar en més detalls.

El Ple es tancaria, com sempre, amb el torn de precs i preguntes, on ICV va sol·licitar a l’Ajuntament una millor senyalització de la sortida de l’Escola Puiggraciós per l’Avinguda Pau Casals i un manteniment més acurat dels carrils bici del municipi. Per la seva banda, el PSC va demanar la renovació de la sorra als jocs infantils del Parc dels Pinetons i al torn de preguntes del públic Ángel Guillén, cap de la secció local de Ciutadans, va preguntar a Jordi Eduard Perales, en qualitat de regidor de Societat del Coneixement, per la implantació de la fibra òptica al municipi, al que Perales va respondre que “està en fase d’estudi” i que el calendari exacte dependrà de “les oportunitats de negoci” de les empreses operadores. 

Marc Bellmunt

Article anteriorEl procés d’independència de Catalunya i el PSC: la cara i la creu
Article següentConill amb xocolata
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.