‘La Garriga Rural’ omple de gom a gom El Patronat

0
La Garriga_Rural_01

El teatre municipal s’ha omplert de públic, necessitant fins i tot obrir el pis superior, per a la presentació avui diumenge del documental ‘La Garriga Rural: quan la terra marcava el ritme’, creat per la productora Sabem.com amb la col·laboració de l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat.

El documental, d’aproximadament una hora de duració, recull la transformació del municipi a la primera meitat del segle XX i és el darrer en la llarga trajectòria de la productora, especialitzada en documentals de recuperació de la memòria històrica mitjançant entrevistes i recollida de material com fotografies i altres documents.

Anteriorment la productora ja havia elaborat el documental “La Garriga – Aviació i bombardeig” i molts d’altres a municipis com Llinars, Bigues, Centelles o Hostalric. A ‘La Garriga Rural: quan la terra marcava el ritme’, s’examinen mitjançant entrevistes a 15 garriguencs i dos historiadors les transformacions del municipi a nivell econòmic, urbanístic i social durant la primera meitat del segle passat.

La Garriga_Rural_02Albert Benzekry, en qualitat de Regidor de Patrimoni, Joan Teixidor en representació de Sabem.com i l’alcaldessa Meritxell Budó han efectuat uns breus parlaments abans de procedir a la projecció del documental davant la nodrida assistència de l’acte. Benzekry ha detallat la inclusió del documental dins del projecte de recuperació de la Garriga rural de l’àrea de Patrimoni, que també compta amb altres projectes tals com rutes culturals, una exposició fotogràfica que es prepara pel proper mes d’abril o la publicació d’un nou volum d’història de la Garriga que porta més d’un any en preparació a càrrec d’historiadors locals.

Benzekry ha recalcat també la finalitat didàctica d’un projecte que pretén “posar en valor, més enllà del termalisme i el modernisme, d’on venim”. El regidor ha agraït la seva feina a Sabem.com, als entrevistats al documental i a Enric Costa, tècnic de l’Àrea de Patrimoni que ha coordinat tot el projecte.

Per la seva banda, Joan Teixidor, de la productora, ha incidit en la importància de la tasca de “construir un relat d’una època” amb les veus de la gent gran, fonts “indispensables” per a “conèixer les nostres arrels”. Ha fet també una crida a reflexionar sobre l’estat dels espais rurals i ha agraït el suport rebut de l’Ajuntament i els particulars que han cedit material per a l’elaboració del documental.

Meritxell Budó ha clos el torn d’intervencions afirmant categòricament que “qui perd els orígens perd la identitat” i que cal “saber d’on venim per a saber on volem anar”. Ha coincidit també amb Teixidor a reflexionar sobre la necessitat de preservar i potenciar l’entorn rural com a sector de futur de la Garriga, a més de considerar-lo part indiscutible del patrimoni municipal.

Seguidament s’ha projectat el documental, del qual s’ha facilitat una còpia per família de manera gratuïta als assistents a l’acte. Tanmateix, el DVD es podrà passar a recollir per l’Ajuntament i se’n pot veure un petit fragment a Youtube.

Marc Bellmunt

Article anteriorL’Ajuntament retornarà als seus treballadors part de la paga de Nadal de 2012
Article següentSetmana primaveral: dijous paraigües i final amb ulleres de sol
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.