L’Ajuntament retornarà als seus treballadors part de la paga de Nadal de 2012

0
Ple Municipal_Juliol_2013

Així es va decidir al Ple municipal de març, celebrat aquest passat dimecres. La decisió, ocasionada pel que Eduard Perales va qualificar d’un dels primers “divendres negres” del govern espanyol –ironitzant sobre les reunions del Consell de Ministres, que se celebren sempre en divendres–, es va aprovar amb la pràctica unanimitat del plenari, amb només el regidor del PP abstenint-se de la votació. S’aprovarien també altres punts tals com les noves bases per a la concessió de subvencions a entitats culturals i juvenils, o l’adquisició d’una finca per continuar les obres del Passeig del Congost, a més de l’adhesió institucional als manifests del Dia de la Dona i el Dia Mundial de l’Autisme.

Així doncs, l’Ajuntament retornarà als seus treballadors la part de la paga de Nadal del 2012 meritada d’acord amb el col·lectiu al que pertanyin: pel personal funcionari, la part meritada entre l’1 i el 14 de juliol; i pel personal laboral, entre l’1 de gener i el 13 de juliol de 2012, car el seu estatut de treballadors permet acollir-se a aquesta interpretació més favorable. Perales, en qualitat de cap de l’àrea de Recursos Humans de l’Ajuntament reiterava tanmateix que “a causa de la mala previsió del govern espanyol i dels actes polítics fets a la babalà” es veuen forçats a “exigir” que el govern central deixi d’intervenir en assumptes locals. El punt s’aprovaria amb tots els vots del consistori menys el del regidor del Partit Popular, que es va abstenir.

Seguidament es portava a plenari l’aprovació de la modificació de les Bases per a la concessió de subvencions a entitats sense afany de lucre culturals. AlbertBenzekry, en qualitat de Regidor de Cultura, detallava als presents els dos criteris de modificació seguits per l’Ajuntament: aconseguir una valoració en la puntuació de les sol·licituds el més objectiva possible (que es pretén aconseguir introduint deu punts de valoració que van des de l’objectiu de l’entitat fins al de l’activitat), i fer possible que el 100% del pressupostat en subvencions a entitats es pugui repartir. La iniciativa va ser rebuda positivament per la cambra, tot i que Martí Porter, regidor per ICV, lamentava la creixent complexitat de tràmits per a demanar una subvenció, tot i considerar-la causada per la circumstància econòmica actual. El punt s’aprovaria per unanimitat, tal i com es va aprovar el següent, dedicat a la similar modificació proposada per a les Bases específiques de les entitats adreçades a joves.

En aquest sentit, Mar Canet, regidora de Dinamització Cultural i Joventut, explicava que s’han fet dues reunions amb entitats juvenils per a recollir les seves peticions i presentar-los de manera transparent la nova normativa. Les principals novetats introduïdes són la pujada de les quantitats subvencionables d’un 50% del seu import a un 70%, a més de la possibilitat de subvencionar activitats de joves garriguencs fetes fora de la població. Com a les Bases dedicades a les entitats culturals, s’estableix també un punt per a distribuir possibles romanents en la partida de subvencions. De nou el punt va ser rebut positivament per la cambra, amb Pep Oliveras, regidor per SI, agraint en particular el caràcter participatiu del procés.

El Ple ratificaria a continuació l’adquisició de la finca del C/ Can Noguera 28, “antiga i en mal estat de conservació” segons Neus Marrodan, regidora d’Urbanisme. La compra per part de l’Ajuntament –per un import de 30.000 €– suposa la possibilitat del seu enderroc per tal de donar continuïtat al Passeig del Congost, que segons l’equip de govern estarà enllestit aquest estiu. Novament es va aprovar el punt per unanimitat, amb les felicitacions d’Israel Molinero, d’ICV, per la decisió de fer que el pas a aquest vial sigui només per a vianants i bicicletes.

També s’aprovaria per unanimitat la pròrroga del termini per a la negociació del rescat del nou Cementiri Municipal que, donada la complicació del tràmit, l’Ajuntament i l’empresa acorden per a poder treballar el tema amb profunditat.

En un punt similarment administratiu es denegaria seguidament la sol·licitud d’actualització de les tarifes del servei de subministrament d’aigua de SOREA. L’Ajuntament es nega a concedir l’increment del 12% sol·licitat per l’empresa, en concepte de despeses de manteniment i per la baixada dels seus ingressos, donat un menor consum d’aigua a la Garriga. Entenent que això seria penalitzar l’estalvi d’aigua al municipi i, per tant, una “paradoxa”, es nega aquesta pujada. No obstant cal recordar que aquests preus passaran llavors a la Comissió de Preus de Catalunya, en mans de la qual queda l’increment o no de les tarifes.

El rebuig a les pujades va ser frontal per part de tots els grups, amb SI qualificant-lo de “vergonyós” i el socialista Àlex Valiente afirmant que “estan bojos”. Israel Molinero, no obstant això, lamentava que, malauradament, es quedarà en el “dret a pataleta” davant una Comissió de Preus que farà “el que li doni la gana”, en un “desvergonyiment i una perversió que deixa en mans privades” la gestió de l’aigua.

Es tornaria de nou a la cordialitat en el punt que aprovava la revisió del preu del servei públic de recollida i transport d’escombraries del mercat setmanal. L’augment de preu, establert al contracte, és d’un 1,05% de l’import i implica un augment de la despesa d’uns 3.800 € anuals aproximadament. Tots els grups es mostraren a favor d’un increment que consideraren adequat a la prestació del servei.

Un dels pocs punts de discussió al Ple de març es donaria a continuació durant la dació de comptes de l’estat de liquidació dels pressupostos. Mertixell Budó detallava l’estat de les finances de l’Ajuntament davant l’absència de Vicenç Guiu, cap de l’àrea econòmica, absent de la sessió per motius professionals. Segons l’alcaldessa, s’han executatun 95% dels ingressos i un 85% de les despeses, deixant al Consistori un romanent de tresoreria positiu d’un 1. 992.000 €, aproximadament, dintre de les xifres recomanades pels experts comptables. L’Ajuntament està acomplint tanmateix la llei de morositat i paga a 30 dies als seus proveïdors. La convergent afirmava també que, per diverses restriccions de la legalitat espanyola, només es podran utilitzar 500.000 € d’aquest romanent en inversions al municipi.

Aquesta referència a les polítiques del govern espanyol encendria una discussió en la que Oliveras felicitaria a l’equip de govern –actual i passat– per la feina feta tot i esperar “que al 2015 hi hagi independència” i no s’hagi de complir amb la legalitat espanyola. Per la seva banda, Alex Valiente del PSC afirmava que “de l’Espanya ens roba hem de passar al Catalunya ens roba” donada la incertesa dels pagaments per part de la Generalitat. ICV, en veu de Martí Porter, felicitaria l’equip de govern per la seva gestió, demanant amb tot “no tenir aversió a la inversió”, atribuint els números verds del municipi al poc compliment de despeses en l’apartat d’inversions dels pressupostos. Tancant el torn d’intervencions, Fernando Jiménez, pel PP, afirmava alegrar-se que el regidor de l’àrea econòmica sigui “de dretes”, car “quan les esquerres governen els números no surten en favor de la població”. Cloent la discussió, l’alcaldessa afirmaria que si es governa “amb responsabilitat” s’ha de garantir la liquiditat de l’Ajuntament, reafirmant-se en la importància de mantenir un romanent de tresoreria per a poder fer front a imprevistos. Budó va recordar a ICV de nou les inversions fetes, així com les futures tals com la continuació del Passeig del Congost.

Seguidament, abans d’arribar a l’apartat de precs, es llegirien a la cambra els manifests del Dia internacional de les dones i el Dia mundial de conscienciació sobre l’autisme, per part de Juliet Grau, Regidora d’Igualtat i Albert Jiménez, regidor d’Educació. Poden llegir els texts íntegres dels manifests seguint els enllaços facilitats.

Tots dos punts s’aprovarien, malgrat l’abstenció del regidor del PP a l’adhesió al manifest del dia de la dona, per considerar que critica iniciatives del govern del PP que són en realitat “a favor de la dona” tals com la darrera contrareforma de la llei de l’avortament.

Pel que fa a l’apartat de mocions, SI retiraria una moció presentada per a condonar tributs a empreses i autònoms durant els seus dos primers anys de treball al municipi a causa d’impossibilitats formals de debatre-la en el Ple, emplaçant-los l’equip de govern a debatre-la en d’altres circumstàncies tals com una futura comissió de taxes.

L’apartat de precs recolliria diversos requeriments a l’equip de govern per part de SI, que demanava accions de millora a la zona de gossos del Parc de la Sínia, millores de les papereres i l’enllumenat públic del recentment inaugurat skatepark o el fanal malmès a la cantonada del carrer Vinyals amb el Passeig, precs que van ser resposts per Joan Esteban, regidor de Via Pública, afirmant que s’emprendrien properament les accions corresponents.

Solidaritat va preguntar també a la Regidora de Joventut per informació sobre el Mercat de la Cultura d’enguany, al que Canet va respondre que se’ls informaria degudament quan el projecte estigués en un estadi més avançat.

En l’apartat de preguntes el PSC va consultar a l’equip de govern sobre la seva posició al voltant de la construcció d’un hipotètic museu de la meteorologia al Turó de l’Home, qüestió a la que se’ls va respondre que no hi ha opinió perquè encara no s’ha informat “ni del què ni del com”. Al seu torn, Martí Porter preguntava sobre l’estat de les obres del cinema Alhambra, al qual Budó va respondre que encara s’està valorant el projecte.

El Ple es va cloure amb l’apartat de preguntes del públic, on va intervenir el cap del grup local de Ciutadans, Ángel Guillén, requerint a l’alcaldessa informació sobre possibles mesures sancionadores davant de “penjades massives de cartells no procedents” al poble, així com sobre la  denúncia imposada per la Delegada del Govern Central Llanos de Luna al respecte de l’incompliment de la llei de banderes. Alhora, Guillén va preguntar sobre la possible formació d’una mesa municipal per a discutir sobre mesures per a incentivar la implantació de noves empreses al municipi, al que se li va respondre que l’Ajuntament està obert a suggeriments.

Pel que fa a les penjades de cartells, l’Alcaldessa afirmava que ho troba “incívic” i “denunciable” i que, sens dubte, “ha de tenir conseqüències”. Pel que fa a la pregunta sobre la denúncia de la Delegació del Govern Central, Budó aclaria a Guillén que no s’ha posat una denúncia, sinó que per “denúncies reiterades de certes persones del municipi a la Delegació del Govern” sobre l’incompliment de llei de banderes s’ha interposat un contenciós administratiu. Tanmateix, Budó va afirmar que quan hi hagi sentència en aquest contenciós es valorarà, però que no hi ha cap risc econòmic pel municipi.

Marc Bellmunt

 

Article anteriorCoulant de patata farcit d’ou i botifarra
Article següent‘La Garriga Rural’ omple de gom a gom El Patronat
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.