Torna el Terra de Sons en la seva quarta edició

0
Terra de_sons_març_2014

Terra de Sons és un cicle que organitza La Gatzara amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’ajuntament de la Garriga i diversos patrocinadors locals, acollint un grapat de cantautors catalans en diferents punts emblemàtics del municipi on, com a novetat, aquest any ens acostarem a Santa Maria del Camí, l’ermita amb més història del poble. D’aquesta manera podrem gaudir amb l’estil romànic, modernista i gòtic que ens ofereix el nostre entorn garriguenc.

La nostra memòria col·lectiva i la nostra identitat es formen a partir d’elements viscuts per les generacions passades i com tal venerem tota aquella genialitat artística, natural i tot allò que tingui a veure amb temps remots fantàstics.

Conservar la nostra memòria cultural, és una part fonamental de la nostra societat, ja que sense ella, certament, ens sentiríem fortament desarrelats de tot allò que nosaltres podem considerar com a propi. La cultura, doncs, forma la nostra identitat.

En un temps on tot passa molt ràpidament i el que era vigent ahir demà ja no ho serà, les nostres tradicions i el nostre lligam amb l’entorn es veu debilitat. Amb aquest cicle, pretenem obrir la porta a conèixer la història i la riquesa arquitectònica de la Garriga d’una manera diferent, escoltant algunes de les veus més prometedores i suggerents del panorama musical català, veus que han estat en contacte amb la seva pròpia terra, una terra de sons.

En aquest 4rt cicle tenim abonaments per aconseguir preus econòmics i una major proximitat amb l’espectador: entrada de 6 € /dia.

Així doncs, us esperem per a formar part d’aquesta experiència musical i cultural a diversos indrets de la Garriga i us convidem a fer un cop d’ull a les propostes d’aquest nou cicle.

Associació Cultural Gatzara La Garriga

Dissabte 15 de març, a les 22 h, a l’ermita de Santa Maria del Camí

AIDA SSTRINGS

Nascuda a Terrassa, comença a donar les seves primeres passes en el món del Youtube. Allà és on va aprendre les lliçons bàsiques de la guitarra i on més endavant penjava vídeos interpretant les seves pròpies composicions. El seu únic objectiu era transmetre-ho al seu entorn més proper, però el que no s’esperava és que una d’aquelles cançons (Aquesta Nit) dedicada al seu país (Catalunya) tingués tant èxit i arribés a tantes persones (100.000 visites). De entre els molts missatges de suport, també va rebre un de l’Oriol González i en Jordi Almirall on li proposaven un projecte que donava l’oportunitat de que l’acompanyés una banda de músics professionals i que pogués gravar el seu primer disc.

“Tocant de peus al cel” és el resum de les anècdotes i experiències que l’Aida explica a les lletres de les seves cançons. Cançons d’amor, per la vida, per les persones i per les arrels, sempre amb un toc d’humor expressa els seus pensaments cap a les coses, sense pèls a la llengua, directe i espontàniament.

www.aidasstrings.com

FALSTERBO MARÍ

Falsterbo Marí es un grup de música Folk, que Eduard Estivill i Montse Domènech

comparteixen amb Isidor Marí, i que és de fet la continuació de Falsterbo 3. En els seus més de 50 anys d’existència han popularitzat cançons tan conegudes com Paff, el drac màgic, l’estranya joguina, quan el sol es pon i flors de baladre.

Han passat els anys, Tempus irreparabile fugit!… i si els vells roquers no moren mai, tampoc no moren els vells folksongs. D’ençà de l’any 2000 Isidor Marí i Falsterbo canten junts i fan que ressoni un color nou: El color FALSTERBO MARÍ. Avui doncs, delectem-nos escoltant els seus nous temes i els de sempre; els propis i els més llunyans, magníficament interpretats i traduïts en català… i que sigui per molts anys!

www.falsterbomari.com

SANTA MARIA DEL CAMÍ Santa Maria del Camí és una petita ermita romànica. El seu origen cal cercar-lo al segle X, però l’actual edifici respon a modificacions fetes el segle XII. La capella va ser construïda sobre unes antigues ruïnes romanes. De planta preromànica, a l’edifici destaca arquitectònicament la portada del segle XII, es tracta d’una capella d’una sola nau i coberta amb volta de canó, en els murs incorpora elements de construccions més antigues.

Dissabte 22 de març, a les 22 h, a Can Raspall

RAMON MIRABET

La veu de Ramon Mirabet dibuixa les cançons com un trencadís gaudinià per acabar construint un mosaic de sentiments i sensacions. La seva música és una barreja d’energia desbocada, melodies de vellut per sentir a cau d’orella i passió per les coses senzilles i cuidades al mínim detall.

Ramon Mirabet ha begut tant de les fonts jazzístiques d’un trombonista reputat com ho és el seu pare i de la tradició folk americana de la seva mare amb referents com ara Bob Dylan, Joan Baez o Janis Joplin. Tot i que la seva manera d’entendre la música està lluny del glamour dels focus i les portades de les revistes de moda, l’atzar va voler que la popularitat li arribés de la ma del programa “Nouvelle Star” de la televisió francesa, on va quedar tercer. Lluny d’adormir-se en el bressol de la popularitat, en Ramon va decidir tornar als orígens, penjar-se de nou la guitarra a l’esquena i sortir a cantar les seves cançons pels carrers de París.

Ara Ramon Mirabet ha decidit tornar a casa per presentar-nos les cançons d’un primer disc que amaga una enorme càrrega emocional, HappyDays. En Ramon té una història. Una història que parla de la vida, del valor, de pors, d’amor, de la gent que va trobar i que va perdre pel camí … De fer el que un estima passi el que passi i costi el que costi.

www.ramonmirabet.com

MIQUEL ABRAS

Miquel Abras és un dels artistes amb més repercussió dins de l’escena musical catalana actual. Ha actuat en diferents escenaris del nostre país i ha guanyat els premis més prestigiosos, com el Carles Sabater (2004), el Sona 9 (amb el que va gravar el seu disc de debut “Entre mil vidres trencats”), diversos Premis Enderrock i el Disc Català de l’Any.

“Equilibris Impossibles” és el darrer disc del músic Miquel Abras. Gravat i produït als estudis itinerants Paracetamol Studios per Jaume Pla (Mazoni), està ediat per Música Global. Aquest últim treball suposa una ruptura estilística. L’amor, que era l’eix central dels tres primers treballs (“Entre mil vidres trencats”, 2006; “M’agrada sentir el que tu sents”, 2008 i “Temps de zel”, 2010) queda enrere i les històries quotidianes guanyen un pes important en aquest disc que també es caracteritza per la recerca d’un nou so.

www.miquelabras.com

CAN RASPALL Can Raspall, anteriorment coneguda com Can Mayol de la plaça és la primera obra realitzada per Manuel Raspall i Mayol, a partir de la casa pairal de la seva mare, a la Garriga. Ubicada al carrer dels Banys (antic camí ral) i la plaça de Santa Isabel (el centre del poble medieval), es tracta d’una masia del segle XIV de dues plantes i golfes amb una galeria de set buits.

Dissabte 29 de març, a les 22 h, a Can Ramos

THE RAYMOND WILLIAMS INCIDENT

“Vaig començar a tocar quan el meu avi es va trobar una guitarra a un contenidor, una guitarra que encara tinc.” Eduard Fabregat, després de formar part d’Addaia’s Band, Idee Fixe i Lady Gagarin (quarts classificats al concurs Emergenza 2012), ens presenta la seva proposta en solitari, The Raymond Williams Incident. Aquest projecte, més acústic i amb un toc folk ens acosta a un recull de cançons on Fabregat té total llibertat.

El primer treball de The Raymond Williams Incident, The unreleased first album of Daniel Bookseller s’acaba publicant, convertint el que anys enrere era un casset perdut en un racó, en una realitat, explicant la història d’un hoteler anglosaxó anomenat Daniel Bookseller. Una promesa? Potser…o simplement havia de ser així.

http://theraymondwilliamsincident.bandcamp.com/

MARIA COMA

Maria Coma edita el seu tercer disc en solitari, el “Celesta” (Amniòtic Records 2013). Després del celebrat “Magnòlia” (2011) i de l’innocent i naïf “Linòleum” (2009) arriba aquest disc especial de principi a fí que la compositora barcelonina va composar a Berlín i ha gravat de nit a una masia del Berguedà juntament amb el productor Pau Vallvé. És un disc on la Maria no ha necessitat utilitzar grans ornaments, ni un gran arsenal dʼinstruments, ni demostrar res a ningú. És un disc serè, segur i preciós. Per situar una mica, seria un punt a mig camí entre la nova PJ Harvey i Chopin. Entre Joanna Newsom i la nova Feist. Amb moments i ambients a lo Sigur Ros. Però només per situar, en realitat el disc sona a Maria Coma.

La clau del disc rau en el Clavi-Nimbus, un teclat de diapasons amplificat per un globus. Un instrument que recorda la sonoritat dʼuna Celesta o una caixeta de música i que aporta tant al disc com al directe moments molt íntims i càlids.

www.mariacoma.com

CAN RAMOS La Casa Ramos és un edifici d’estil eclèctic construït a finals del segle XIX per l’arquitecte Xavier Turull i Ventosa. En destaquen els jardins d’estil modernista i romàntics, emprats com a escenari de moltes activitats, i el menjador, decorat a l’estil barroc. Ara funciona com a seu de la Fundació Universitària Martí l’Humà.

Dissabte 5 d’abril, a les 22 h, a l’església de La Doma

JORDI MONTAÑEZ

Jordi Montañez (Barcelona, 1985) és un cantautor que forma part de l’actual escena de cançó d’autor en català. Després de passar per diferents projectes musicals va realitzar el seu primer concert en solitari el 2009 presentant la seva maqueta auto-editada. Presentant les seves cançons en casals, ateneus i diversos actes de caire cultural i polític, el 2011 publica el seu primer disc, Dolça Victòria, on fa un homenatge a la cançó d’autor més combativa. El mateix any participa al CD-Llibre Tribut de Sorra i Fulles a Miquel Martí i Pol juntament amb altres artistes de l’escena musical catalana.

Ara ens presenta el segon disc, Cançons d’ara. El títol del disc neix a partir de l’article que va escriure Lluís Serrahima titulat “Ens calen cançons d’ara”, considerat el text fundacional de la Nova Cançó Catalana. Montañez vol reivindicar així la vigència de la paraula i adaptar-la a una estètica musical actual. I és que ens continuen calent cançons d’ara, utilitzant-les com a eina de canvi i transformació cultural i social per un món més just i solidari.

http://jordimontanez.blogspot.com/

CESK FREIXAS

Cesk Freixas (Sant Pere de Riudebitlles, 1984) va iniciar la seva activitat com a cantautor el 2004. Des d’aleshores, i fins a dia d’avui, ha editat quatre treballs discogràfics i ha dut a terme més de 1.000 actuacions. El passat març de 2013, va rebre el reconeixement del públic, guanyant 3 Premis Enderrock per votació popular al millor artista, millor disc i millor directe de cançó d’autor.

Ara ens presenta el seu darrer disc, “Tocats pel foc”, on homenatja a Manuel de Pedrolo i la seva obra homònima de l’any 1976. Tocats pel foc és una de les obres més humanes, sinceres i ideològiques de l’autor. És per aquest motiu que el cantautor Cesk Freixas ha decidit recuperar-la i convertir-la en el títol del seu quart disc: per la vigència d’aquelles paraules, i per la memòria d’un dels escriptors més importants que hi ha hagut al nostre país.

http://blocs.mesvilaweb.cat/ceskfreixas

LA DOMA La Doma és un conjunt romànico-gòtic format per l’antiga església parroquial de Sant Esteve de la Garriga, la domeria i el cementiri. El conjunt està envoltat per una tanca que la configura com a església-fortalesa amb murs de protecció, espitlleres i merlets. S’hi conserva el retaule gòtic de Sant Esteve Protomàrtir.

Article anteriorAquest dissabte, nou concert del cicle de Jazz de la Garriga
Article següentLa NO independència… és dependència! (32)
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.