Aquest és el primer de, esperem-ho, una llarga llista d’articles que publicarem a La Garriga Digital.cat, orfe d’apartat culinari des de feia massa temps. Es tracta d’una nova secció, patrocinada per Cuinem per tu, on cada setmana parlarem de plats típics, sovint relacionats amb l’època de l’any en què ens trobem. No es tracta d’una secció de receptes, sinó de, per a dir-ho d’alguna manera, coneixement gastronòmic.
Fa uns dies celebràvem les festes de carnestoltes on la disbauxa i l’alegria n’eren les protagonistes.
Avui és divendres i tot just hem començat la quaresma; període de quaranta dies que començà dimecres passat, també conegut com a dimecres de Cendra, i que acabarà el diumenge de Rams.
Segons la religió catòlica aquests dies han de ser de penitència, acolliment i dejú. Actualment, però, aquesta tradició només la practiquen les persones creients.
Per contra, aquesta tradició encara es manté viva des del punt de vista gastronòmic, un bon exemple d’això és el costum de menjar bunyols tots el dimecres i divendres. Els podem trobar de dos tipus: els bunyols de l’Empordà, que semblen tenir origen en els monestirs de l’Empordà i que segurament es feien per endolcir el dejuni i ajudar a passar-lo més bé; i els bunyols de vent, molt més lleugers i de diversos farcits, com ara la nata, la xocolata o la crema.
A Cuinem per tu ens agrada mantenir vives les tradicions culinàries i per això avui hem preparat aquests bunyols de vent.
Que vagi de gust!
(Facebook)