El Ple Municipal aprova cedir les dades del padró per a la consulta

0
Ple Municipal_Juliol_2013

L’ajuntament de la Garriga cedirà les dades del Padró Municipal per a col·laborar en la celebració de la consulta. El Consistori ho ha aprovat així en una moció presentada conjuntament per tots els partits de la cambra menys el PSC i el PP, en una sessió plenària de nou marcada per l’encaix entre Catalunya i Espanya. En aquest sentit també s’ha aprovat la participació de l’ajuntament de la Garriga en un futur recurs al Tribunal Constitucional contra de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local. Aquest recurs serà presentat en breu de forma col·lectiva per un seguit d’entitats municipalistes i sindicats com l’Associació Catalana de Municipis i UGT.

Meritxell Budó presentava la moció per cedir el padró declarant que, amb aquesta, es vol refermar el compromís de l’Ajuntament amb la consulta del proper nou de novembre, segons ella “una consulta per a decidir pacíficament i de forma democràtica el futur del nostre país”. L’Ajuntament cediria així les dades del Padró Municipal en els termes que estableixi la futura Llei de Consultes. Jordi-Eduard Perales, per Acord, afirmava que “el nostre compromís és amb la democràcia” i que “s’ha de garantir que qualsevol procés democràtic tingui el suport de les administracions, si no, no sabem què hi fem aquí”, coincidint amb Pep Oliveras per SI, que declarava que “és el desig de tot un poble que aquest nou de novembre vol votar i decidir el seu futur”. ICV, en veu d’Israel Molinero, donava suport a la votació afirmant que, des de la seva formació “hi posarem cos i ànima”.

Álex Valiente, del PSC, rebaixava el to de les intervencions declarant l’abstenció del seu partit, car els socialistes consideren que, tot i que defensen la celebració d’una consulta “dins de paràmetres legals”, no poden saber si cedir el padró és legal o no. I com era d’esperar, Fernando Jiménez va mostrar l’oposició del PP a la moció, declarant inicialment que “no tenim res a dir” i recordant després a Meritxell Budó un seguit de lleis orgàniques espanyoles que recullen penes des de sis mesos a dos anys de presó per a alcaldes que cedeixin il·legalment dades del padró municipal. La convergent, gens intimidada, va respondre “doncs ja em portarà tabac” i ha afirmat al regidor popular que la legalitat catalana existeix malgrat que el PP la ignori. La moció finalment s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els partits menys PSC i PP, que s’han abstingut i hi han votat en contra respectivament.

Aquesta moció no ha estat però l’únic punt del Ple en el que ha aflorat la tensió amb el govern central. En un punt anterior s’havia aprovat la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la Llei 27/2013 de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local. Segons l’alcaldessa, la llei presentada pel govern de Mariano Rajoy “minva d’una manera dramàtica les competències i la feina que fem des dels ajuntaments”. Contra aquesta, entitats municipalistes i sindicats proposen presentar un recurs d’inconstitucionalitat de manera col·lectiva al Tribunal Constitucional, proposta de la qual el Ple de la Garriga se’n va fer ressò.

Tots els partits es mostraren a favor d’aquesta proposta llevat del PP, malgrat que en d’altres ajuntaments els populars hagin donat suport a mocions similars. Fernando Jiménez declarava en aquest sentit que no hi votaria a favor, car “vostès ho pinten molt negre, com sempre; quan fa alguna cosa el PP tot és dolent”. El popular creu que “el temps posarà al seu lloc” la llei i que el ciutadà no quedarà desatès. Els portaveus dels altres grups, per contra, varen coincidir a assenyalar la necessitat de presentar un recurs a la llei, amb alguns, com Álex Valiente, afirmant que el govern espanyol està duent a terme “un atac sense precedents contra els ciutadans”, acabant amb drets emparant-se en la majoria absoluta. D’altres, com Israel Molinero, varen alegrar-se de l’àmplia quantitat d’ajuntaments que participen de la iniciativa, i des de CiU es va acusar la llei popular de crear ciutadans “de primera i de segona”. El punt prosperaria gairebé per unanimitat amb el solitari vot en contra del PP.

La resta del Ple va transcórrer de manera molt més plàcida, amb molts punts de caire purament administratiu aprovats per unanimitat, tals com autoritzacions de compatibilitat a un tècnic de salut pública i dos professors de la Escola Municipal de Música o la modificació per aspectes tècnics de l’apartat de crèdits dels pressupostos municipals.

També es va aprovar prorrogar el conveni amb el Consorci de Gestió de Residus del Vallès Oriental per a la gestió i recollida de paper i cartró, amb vots a favor de tots els partits menys Solidaritat, que es va abstenir. Es tornaria a la unanimitat en l’aprovació de la denúncia –és a dir, el reconeixement de la finalització– del conveni de l’Ajuntament amb la Fundació Universitària Martí l’Humà, signat el 2003 amb una validesa de deu anys i que es va prorrogar tàcitament el setembre passat per ambdues parts. La denúncia del conveni emplaça ara a la fundació i als partits de l’Ajuntament a treballar en un nou conveni, d’acord amb les noves necessitats del municipi.

Seguint en l’àmbit educatiu, també va passar per unanimitat a favor la modificació de la composició de la Comissió de Tarifació Social on el lloc ocupat fins ara pel convergent Josep Maria Torres –de l’àrea de Promoció Econòmica– passarà a càrrec d’Albert Jiménez, regidor també convergent d’Educació. Aquest canvi obeeix al caràcter eminentment educatiu que prendrà el treball de la comissió, que ha de dissenyar tarifes socials per a l’Escola Municipal de Música i l’Escola Municipal d’Art i Disseny.

L’apartat de precs i preguntes, com sempre, va tancar la sessió plenària, ahir de poc menys de dues hores de duració. En el primer prec, ICV preguntava pels permisos i autoritzacions de l’empresa Tamayo per a la fabricació i combustió de pèl·lets de fusta, al que Meritxell Budó responia que “no tenen ni permís ni autorització” i que des de l’Ajuntament s’ha posat un termini per a què presentin la documentació pertinent i legalitzin la seva activitat, cosa que no han fet encara. En vista d’això, es requerirà immediatament a Tamayo que cessi aquestes activitats fins que les legalitzin.

ICV va preguntar l’equip de govern seguidament sobre els protocols d’actuació de la policia municipal en cas de detectar pidolaires a la via pública del poble. De nou, Budó va respondre detallant que gairebé la totalitat de persones que fan mendicitat a la Garriga venen d’altres municipis i que a la Garriga està expressament prohibida en via pública. En cas de detectar-se, s’informa a aquestes persones de la prohibició i se’ls commina a que s’adrecin als serveis socials pertinents.

Els socialistes se sumaven a ICV en la següent pregunta sobre els canvis a la direcció de Ràdio Silenci i a l’OAMC, demanant que se’ls expliquessin per les vies degudes aquestes modificacions  en l’organigrama. A això, Eduard Perales detallava que es tracta d’un permís laboral no retribuït i que s’havia de convocar als grups polítics per a informar-ne, però no es va poder fer per incompatibilitats horàries. Perales va manifestar les seves disculpes i va declarar que es farà una reunió tant aviat com sigui possible.

Després d’això Israel Molinero feia la seva darrera intervenció al Ple, sol·licitant saber si està previst remodelar els lavabos de Can Xic Corder, que estan en un estat “lamentable”. Joan Esteban afirmava haver detectat aquest estat precari, al que es posarà solució amb una actuació al conjunt de les instal·lacions prevista pel 17 de març. En un sentit similar es va demanar també informació des del PSC sobre diversos desperfectes detectats a la via pública, així com sobre problemes d’aparcament indegut a la Plaça del Silenci o errades a rètols del Carrer Sancho Marraco, esmentades per Pep Oliveras.

La darrera intervenció va ser la del públic, des d’on, com ja ve sent habitual, Ángel Guillén, cap de la secció local de Ciutadans, va sol·licitar informació sobre la visita del 14 de febrer del Conseller Felip Puig al municipi i quins compromisos havia contret per a donar suport a la indústria local del moble. Budó va contestar a Guillén que el compromís de la Generalitat inclou ajudar i guiar a les petites empreses del teixit industrial del municipi en la internacionalització i expansió del seu negoci. Finalment, va emplaçar els presents al proper Ple de març.

Marc Bellmunt

Article anteriorCom superar la pèrdua d’aquells que estimem
Article següentEl canvi de rasant europeu
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.