El Ple aprova sancionar pels pisos desocupats

0
thumb Ple Municipal Juliol 2013

Ahir es celebrava el primer Ple municipal de 2014, al qual es varen aprovar punts tals com una sèrie de mesures per tal de sancionar els propietaris –incloent-hi entitats bancàries- que mantinguin pisos permanentment buits al municipi, les noves tarifes de les piscines i taxis municipals i diverses mesures de caire administratiu. Com sol ser habitual, l’apartat de mocions del Ple va recollir el pes del debat al Consistori, amb la ja citada moció contra la desocupació de vivendes i d’altres de caire eminentment polític, com una presentada per ICV i el PSC en contra de la l’avantprojecte de llei presentat pel Ministerio de Justicia d’Alberto Ruiz-Gallardón.

 

Les mesures contra la desocupació de vivendes es recollien en una moció conjunta presentada per tots els partits, en la que s’instava als propietaris –incloent-hi bancs- a emprar aquestes vivendes per a solucionar els greus problemes d’habitatge que ha provocat la crisi. Amb aquesta moció es vol evitar la desocupació permanent de vivendes amb el treball conjunt dels propietaris i l’administració arribant, si és necessari, a la imposició de multes coercitives -prèvia advertència- si no s’arriba a acords per a la ocupació dels immobles. Un cop llegida la moció tots els partits varen manifestar-hi el seu suport, amb CiU celebrant que aquesta moció recull mecanismes i eines per a que no sigui un “brindis al sol”, i d’altres com Àlex Valiente, pel PSC, afirmant que el seu partit es posa a disposició “pel que sigui necessari” per a tirar endavant aquesta normativa el més aviat possible. La moció va ser aprovada per unanimitat.

No va gaudir de la mateixa acollida a la cambra la proposta de preus de la piscina municipal per l’any 2014. Joan Esteban, regidor d’Esports, presentava una llista de preus aplicable  a partir de febrer que suposa un increment lineal del 1’7%, coincidint amb l’increment de l’IPC. El convergent explicava també que l’explotació de la instal·lació no ha produït beneficis aquest any. Això provoca que enguany no es cobri a l’empresa concessionària el cànon anual per a amortitzar la piscina descoberta, per la que encara es deuen 170.000€ dels més de 600.000€ que va  costar inicialment a l’Ajuntament. Es convocarà una comissió per a establir les bases d’una nova concessió a partir de juny, a la que s’inclouria l’amortització d’aquest deute.

Els primers a donar un toc d’atenció a Esteban varen ser Solidaritat. Xavier Bernaldo reclamava que és necessari millorar les instal·lacions del gimnàs, ja que molta gent marxa del gimnàs a d’altres de l’entorn de la Garriga perquè les seves instal·lacions són millors. En aquest sentit va coincidir Àlex Valiente, pel PSC, que va plantejar valorar si les piscines han de seguir essent una concessió o caldria adoptar un règim d’explotació diferent. Per la seva banda, Israel Molinero, per ICV, va considerar que els preus proposats pel 2014 estan molt condicionats per la visió de l’empresa concessionària, quan des de l’Ajuntament s’hauria de “vetllar per una visió de servei al ciutadà”. Responent a aquestes declaracions, l’alcaldessa Meritxell Budó va afirmar que en els nous plecs s’ha de recollir la renovació de l’equipament, que ja té 14 anys. El punt es va aprovar finalment amb els vots favorables de tots els partits menys ICV i PSC, que varen votar en contra.

També s’aprovaren les noves tarifes del servei municipal de Taxi per a l’exercici 2014, que recullen un augment del 2%, només amb el vot en contra de ICV, que considera incorrecte l’augment del preu del servei en superar l’increment anual de l’Índex de Preus de Consum.

Es varen aprovar per unanimitat d’altres mesures de caire administratiu, tals com l’aprovació inicial del reglament d’indemnitzacions a càrrecs electes, personal de l’Ajuntament i l’OAMC, és a dir, les dietes que perceben per aspectes com quilometratge en vehicle privat propi i l’autorització de compatibilitat laboral a una professora de l’Escola Municipal de Música.

En un sentit també administratiu, Vicenç Guiu, cap de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, va donar compte de l’estat d’execució del pressupost al quart trimestre de 2013, detallant una execució de despeses de 13 milions d’euros sobre 17 previstos, i 16 milions sobre 17 previstos en ingressos. També es va informar del ràtio d’endeutament del consistori, d’un 34% “molt per sota dels límits legals”.

Deixant enrere els punts de caire econòmic i administratiu, es va aprovar la modificació inicial del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Municipal per a protegir més la Casa Narcisa Freixas. Segons explicava Albert Benzekry, regidor de Cultura per Acord, fins ara només tenia protegida la façana i se’n vol protegir la distribució interior, així com els paviments ceràmics i l’escala interior de la torre-mirador. El punt es va aprovar per unanimitat, com també s’aprovaria la declaració institucional que presentaven tots els grups municipals adherint-se a la moció de l’Associació Catalana d’Escoles de Música, que reclama a la Generalitat el pagament de les subvencions corresponents als anteriors dos cursos, a més de que es trobi una solució de futur per a les escoles de música i dansa a Catalunya. 

A l’apartat de mocions, a més de presentar-s’hi la mesura contra la desocupació de vivendes que recollíem al inici de l’article, s’hi varen presentar diverses iniciatives en una vessant eminentment declarativa. En aquest sentit, ICV i PP varen presentar conjuntament, però segons Israel Molinero “amb motivacions i argumentaris diferents”, una moció de rebuig a la resolució de la Generalitat de la distribució  dels Fons de Cooperació Local del 2013 als municipis de Catalunya, segons la qual es produeix una reducció substancial de recursos i un canvi considerable de criteris en la distribució, excloent 107 municipis, que comprenen gairebé un 75% de la població de Catalunya i inclourien la Garriga. Els ecologistes demanen la retirada d’aquesta resolució i obrir un diàleg amb el món local per a acordar la distribució d’aquests fons.

La primera a contestar els plantejaments de Molinero fou Meritxell Budó, que declarava, d’entrada, el vot en contra del seu grup a la moció. L’Alcaldessa afirmava que el deute del 2013 es rebrà en 3 pagaments fraccionats als pressupostos del 2014 al 2016, a no ser que les condicions econòmiques de la Generalitat “canviïn”. En aquest sentit, des de CiU entenien la moció com a “extemporània”,  en tant que el que s’hi demana “ja està resolt”. En un sentit similar es manifestava Jordi Eduard Perales per Acord, afirmant que hi ha un atac a les competències i la economia de la Generalitat, i “no és casualitat” que el PP hagi presentat aquesta moció. Per a Perales “Rajoy té un “pla”, que és ofegar la Generalitat i als ajuntaments”, eliminar les seves competències i fer que “es barallin entre ells”. També afirmava, contundent, que “ho ha dit de Guindos: serà Espanya la que solucioni el merder que ha creat Espanya”.

Per la seva banda, Solidaritat va ser el primer grup que no es va declarar en contra a la moció. Bernaldo explicava que el seu grup s’abstindria ja que consideren que ha mancat diàleg, però es proposa una solució. El PSC, en canvi, va donar suport a la moció, afirmant que “volen creure” en les paraules de l’ Alcaldessa, però consideren que la situació està “viciada” per la pròrroga de pressupostos del 2012 i el 2013. Valiente també va afirmar que no s’atenen des de la Generalitat les necessitats dels municipis catalans. El portaveu del PP al consistori, Fernando Jiménez, va acusar a Perales, afirmant que “això és una maniobra, el que surt afectat és el garriguenc”, considerant que la Generalitat vol evadir culpes cap al Govern Central i que no hi ha “res més lluny de la realitat que el que ha dit el regidor Perales“. La moció finalment no va prosperar, amb 10 vots en contra de CiU i Acord, l’abstenció de SI i els suports de PSC, ICV i el PP.

La següent moció també estava presentada per ICV i proposava el rebuig a la pujada tarifària de l’Autoritat de Transports Metropolitans de Barcelona. Consideren que l’increment d’entre 5 i 8% de tarifes, “no té res a veure amb l’IPC” en un moment de crisi, on el transport públic és la garantia de la igualtat de possibilitats de transports a la societat i la solució als problemes de contaminació i congestió.

Els únics a posicionar-s’hi en contra varen ser CiU, que segons Meritxell Budó consideren la pujada necessària en tant que l’estat espanyol no paga la part que li correspon: al 2010 pagava 200 milions d’euros i actualment en paga menys de 90 mentre que la resta de parts del finançament han mantingut o augmentat les seves aportacions. A això l’oposició va respondre que “tot i que hi ha una bona part de culpa de Madrid, la Generalitat també en té una bona quantitat ” (PSC), que “la gente ya se cansa de la misma historia” (PP) o que no es poden “rentar les mans sistemàticament” al·legant al no compliment de l’estat espanyol, i que la Generalitat podria implementar polítiques de caire més social (ICV). La moció es va aprovar amb 10 vots a favor de tots els grups menys CiU, que va votar en contra amb els seus 7 regidors.

Les dues mocions, una presentada per ICV i el PSC demanant la retirada de la nova llei de l’avortament presentada pel PP i l’altra per Acord demanant el suport a Acció Cultural al País Valencià davant les amenaces del govern del PP per a que deixi de difondre la senyal de Catalunya Ràdio al País Valencià, es varen aprovar amb els vots a favor de totes les forces menys el PP, que es va posicionar en contra i es va abstenir respectivament.

L’apartat de precs i preguntes del Ple va acollir el moment més insòlit, quan el PSC va presentar una pregunta sobre una activitat de joc de rol en viu al bosc del Malhivern, demanant a l’Ajuntament saber com es regula i si té responsabilitat civil sobre aquesta gent “disfressada de manera medieval” i “corrent amb espases pel bosc. La pregunta va ser contestada per l’alcaldessa, que va afirmar que no li constava aquesta activitat i que en tot cas es va dur a terme en terrenys privats. Un altre regidor va tranquil·litzar al plenari explicant que aquestes activitats són completament inofensives i que ell mateix havia participat en una “fent de hòbbit”, un dels pacífics i afables éssers de la Comarca creada per J.R.R. Tolkien a la seva obra “El Senyor dels Anells”.

Com ve sent habitual, el ple va concloure amb la intervenció del representant de Ciutadans a la Garriga, que en el torn de preguntes orals va demanar informació sobre l’enllumenat de la zona de jocs de la plaça del Silenci i saber si l’Ajuntament cedirà el padró municipal per a fer una consulta “que serà il·legal”,  amenaçant amb “problemes” per part de ciutadans que no volen donar les seves dades. L’alcaldessa va contestar-li que l’assumpte, si fóra oportú, es portarà al Ple i el que en surti per majoria democràtica serà el que es faci, emplaçant als presents al proper Ple de febrer i a un ple extraordinari que es farà el proper dimecres amb un sol punt administratiu tocant un tràmit urbanístic.

Marc Bellmunt

Article anteriorL’institut Vil·la Romana organitza la IV Setmana del Món
Article següentLa Garriga recorda les víctimes del bombardeig de 1939
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.