Commemoració del 75è aniversari del bombardeig de la Garriga

0
CommBombardeig2014 cartell

Els actes programats inclouen, en primer lloc, l’espectacle al carrer “La Garriga a la guerra!”.  El muntatge de Nats Teatre, que es farà el proper 26 de gener a les 12.00 h al voltant de l’església, es va estrenar ara fa 5 anys, en els actes de commemoració del 70è aniversari.

Serà el dia 29, just en el moment de l’esclat de les bombes, a les 14.45 h que es farà l’acte institucional i l’ofrena davant el refugi antiaeri de l’estació.

Dins del programa d’activitats hi haurà un cicle de xerrades sobre el conflicte. Les tres xerrades es faran a can Raspall a les 20 h, i comptaran amb la participació de destacats historiadors i investigadors catalans. La primera, a càrrec de Pelai Pagès, es farà el 30 de gener i versarà sobre les causes del conflicte; la segona, amb la participació de Ricard Vinyes, es farà el 6 de febrer i girarà al voltant de les seves conseqüències, la repressió i la postguerra; i la darrera, que es farà el dia 13 i comptarà amb Joan Garriga, concretarà i explicarà com va ser el conflicte al Vallès Oriental.

I tancarà la programació la presentació, el dia 15 de febrer, del documental “Ni perdono ni oblido”, fruit d’un treball de recerca de Joan Giralt, alumne de l’institut Vil·la Romana.

Mentre durin les activitats de commemoració, la façana de l’ajuntament també s’ambientarà, amb algunes imatges de la guerra i la postguerra a la Garriga.

La programació vol recordar l’atac que va patir la Garriga el 29 de gener de 1939 quan dues esquadrilles d’avions feixistes, carregats amb 120 bombes, van atacar el municipi, causant un mínim de 15 víctimes mortals i nombrosos danys materials. Aquest any, a més, es compleixen també 75 anys del massiu exili republicà.  

PROGRAMACIÓ

  • Diumenge 26 de gener, a les 12.00 h, a la plaça de l’Església: Teatre al carrer “La Garriga, a la guerra!”.

Nats Teatre, sota la direcció de Joan Monells, portarà als carrers de l’entorn de l’església una adaptació de l’espectacle teatral de carrer escrit per Pristins Fivallers que es va estrenar ara fa 5 anys, amb la commemoració del 70è aniversari del bombardeig. Una visió quotidiana de l’abans i el després del bombardeig, per entrar de cap a la història i reflexionar sobre la tragèdia de la guerra.

  • Dimecres 29 de gener, a les 14.45 h, davant del Refugi Antiaeri de l’Estació: Acte institucional de commemoració del 75è aniversari del bombardeig de la Garriga.

Parlaments i ofrena floral al monument, davant del Refugi antiaeri de l’Estació, el mateix dia i hora en què es va produir el bombardeig l’any 1939.

  • Dijous 30 de gener, a les 20:00 h, a can Raspall (c. Banys 40): Xerrada “La guerra civil del 1936, causes i desenvolupament” a càrrec de Pelai Pagès.

Aquesta conferència, a càrrec de Pelai Pagès, serà la primera de les tres xerrades amb les que podreu obtenir una visió panoràmica i actualitzada de les causes i conseqüències de la Guerra Civil.

El conferenciant, doctor en Història contemporània i professor de la Universitat de Barcelona, ens parlarà de la guerra, però aprofundirà especialment en les seves causes, de manera que puguem comprendre fàcilment com es va gestar l’esclat d’aquest conflicte tan transcendent per al nostre poble i el nostre país.

  • Dijous 6 de febrer, a les 20:00 h, a can Raspall (c. Banys 40): Xerrada “L’estructura repressiva de la dictadura a la postguerra” a càrrec de Ricard Vinyes

El Doctor Ricard Vinyes, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i investigador incansable, ha realitzat nombrosos estudis i treballs, alguns tan coneguts com el que va donar origen al documental “Els nens perduts del Franquisme”, i ha comissariat exposicions tan exitoses com “Les presons de Franco”. Aprofundirà en les conseqüències de la guerra, particularment en els primers anys del franquisme i la seva política repressiva.

  • Dijous 13 de febrer, a les 20:00 h, a can Raspall (c. Banys 40): Xerrada “El conflicte de 1936-1939 al Vallès Oriental” a càrrec de Joan Garriga

El Doctor Joan Garriga, historiador garriguenc, ha realitzat nombroses investigacions a l’entorn de la II República, la Guerra Civil i el franquisme al nostre poble, a Granollers i, en general, al Vallès Oriental. En aquesta xerrada se centrarà precisament a donar una visió general del desenvolupament del conflicte a la comarca i, especialment, parlarà de les conseqüències del mateix en el nostre àmbit més proper.

  • Dissabte 15 de febrer, a les 19:00 h, a l’auditori de l’Escola Municipal de Música (plaça del Silenci): Presentació del documental “Ni perdono, ni oblido”, de Joan Giralt.

Es tracta d’un magnífic treball de recerca realitzat a l’Institut Vil·la Romana, que parla dels bombardejos franquistes i de la retirada republicana en general, però més concretament investiga sobre una famosa fotografia de la retirada i la família que hi apareix, que havia tingut relació amb la Garriga.

OAMC

Article anteriorProjecte Mexcla’t ens aproparà a la cuina més divertida
Article següentSetmana amb molts canvis de temps a la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.