La FUMH i Oncovallès opten per la medicina a l’abast

0
AUA 14-01-2014

Més d’un centenar de persones van assistir el passat dimarts a la 1a sessió de l’Aula de la Universitat a l’Abast de la Fundació Universitària Martí l’Humà de la Garriga, que, en aquesta ocasió de bracet amb Oncovallès, van presentar un ponent d’excepció: el Dr Miquel Hernández-Bronchud amb un tema candent: Consell Genètic, Genètica i prevenció del Càncer.

Santi Cucurella, director de la FUMH, va presentar l’acte, mentre que Pere Cladellas, president d’Oncovallès va fer el propi amb el ponent. La responsable d’Oncovallès a la Garriga, Matilde Arnau, va donar la benvinguda als assistents.

El Dr. Bronchud, és un metge oncòleg de gran prestigi, científic, màster en Biologia Molecular, llicenciat primer i doctorat més tard per la Universitat d’Oxford. Tenim la sort de tenir-lo a prop, a l’Hospital de Granollers, des de fa disset anys. La seva responsabilitat, en aquests moments, és coordinar el programa de Consell Genètic contra el càncer de predisposició hereditària, tot i que fins fa relativament poc alguns ens asseguraven que no existia aquest risc hereditari. Una altra àrea d’interès seva és investigar i utilitzar les cèl·lules mare sanguínies i el desenvolupament d’una hormona que incrementa la producció de glòbuls blancs per a ser utilitzats en la prevenció d’infeccions en malalts tractats amb quimio-ràdio i amb pacients amb SIDA. Des del seu descobriment, aquesta hormona (G-CSF) s’ha fet servir arreu del món en més de 20 milions de persones.

Des de la seva fundació fa 11 anys, el Dr. Bronchud presideix el Comitè Mèdic de la nostra Fundació Oncovallès.

De forma planera però amb profunditat ha resumit el tema, com és habitual en ell, deixant clara la situació d’aquest “botxí de malaltia” que, fins fa poc, matava sense pietat, i ara, gràcies a la prevenció i els controls, ha deixat de fer estralls a la nostra societat. Fa vint anys, només un 44%  d’afectades de càncer de mama el superava; actualment és el 80%, gràcies a aquesta prevenció i descoberta de la malaltia en moments inicials, però també gràcies als tractaments nous i a la cirurgia.

Va ressaltar la necessitat de prevenció, en una societat cada dia més longeva, gràcies a la ciència. L’oxidació i la pèrdua de líquids en la gent gran fa que necessitin major hidratació i una dieta saludable. A més, va recomanar beure molta aigua, evitar tòxics com el tabac, una alimentació saludable i molta activitat física, evitant clarament el sedentarisme, alhora que apuntava que el 90% dels càncers son adquirits, mentre que només un 10% són de predisposició hereditària.

Al final, va ser el torn d’una interessant roda de preguntes on el Dr. Bronchud va aprofitar fer aclariments i treure pors.

Des d’Oncovallès agraïm a la FUMH la possibilitat d’oferir aquests coneixements que poden educar i ajudar a recuperar la tranquil·litat a molts pacients.

Montserrat Ponsa, Oncovallès

Article anteriorEn Roque Soto ja té el seu km de la Mitja
Article següentGamonal como síntoma
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.