El govern aprova en solitari els pressupostos

0
Ple Municipal_Juliol_2013

Els deu regidors de CiU i Acord es varen quedar sols en l’aprovació dels pressupostos del 2014 al Ple Municipal d’ahir, el darrer de l’any. L’oposició en bloc va votar en contra d’uns pressupostos que consideren continuistes i que alguns fins i tot varen qualificar de “pròrroga dels de l’any passat”. L’altre gran punt de desacord entre govern i oposició va ser la partida que es reserva sense assignar per a fer front a imprevists.

Així, després d’un inici de la sessió plenària plàcid on es varen aprovar punts de caire predominantment administratiu com la modificació de l’acord de concessió de Can Queló al Centre Excursionista, l’adhesió a un acord del Consorci Català pel Desenvolupament Local per a adquirir nous vehicles policials, el calendari de Plens del proper any o compatibilitats de personal, el Ple es disposava a debatre els pressupostos de l’any entrant, presentats el darrer 9 de desembre i als que grups com el PSC varen proposar una llarga sèrie de modificacions.

Abans de començar la defensa dels pressupostos, Meritxell Budó va fer una abrandada crítica de la nova Llei de Règim Municipal del PP, que segons l’alcaldessa podria fer que “aquests pressupostos siguin els darrers presentats amb autonomia pels municipis”. Budó afirmava que “els serveis municipals estan en perill degut a les reformes del Govern espanyol”, que retiren als ajuntaments les competències d’educació o salut, entre d’altres, “criminalitzant” i acusant-los de provocar la crisi. Dit això, la convergent va donar pas a Eduard Perales, d’Acord, i Vicenç Guiu, també convergent, per tal que presentessin els pressupostos a la cambra.

Perales va reafirmar-se en la “visió política, social i de sostenibilitat dels pressupostos”, afirmant que la “crisi no és només econòmica” sinó “democràtica i social” , concloent que l’Ajuntament necessita eines per a fer-hi front i “no deixar ningú enrere”. Perales també esmentava que els són “variables i oberts” per a poder fer front a imprevistos urgents del futur, introduint de nou una partida sense especificar que ja va ser polèmica a l’exercici anterior.

Per la seva banda, Vicenç Guiu, cap de l’Àrea de Promoció Econòmica, remarcava el caire social dels pressupostos, citant-ne iniciatives com els plans d’ocupació. En un pla més tècnic, explicava que el pressupost, d’ aproximadament 16 milions d’euros, representa una davallada del 3% respecte el de l’any passat, però que des de 2012 han augmentat més d’un milió d’euros.

Fent referència a punts concrets del números, Guiu detallava que suposen un increment de gairebé 400.000 € en partides d’acció social, àrea a la que totes les regidories gaudiran d’un augment de dotació econòmica. També es va fer esment d’un increment de 15.000 € de pressupost per a l’Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació, per a potenciar Ràdio Silenci. En total, doncs, l’organisme de mitjans de l’Ajuntament comptarà amb vora 160.000 €.

El primer a respondre al govern fou Pep Oliveras, per Solidaritat, que criticava que CiU es “vanaglòria” d’un increment de pressupostos respecte al 2012 mentre la Garriga és un dels municipis amb una càrrega impositiva més alta de la comarca, declarant que “potser és moment de no collar tant”. SI també va criticar la ruta presa per l’Ajuntament per a col·laborar amb els pressupostos, considerant que “amb setze dies” no hi ha prou temps per a què hi participin ni els partits polítics ni la ciutadania. Oliveras també va remarcar que la partida per a imprevistos o de “roc a la faixa”, com va dir, és massa elevada.

Álex Valiente, pel PSC, declarava, en el que seria una previsió encertada, que “si no aproven els pressupostos avui amb 10 regidors al govern, mal assumpte”. El socialista declarava coincidir amb l’alcaldessa en la seva crítica a la llei estatal de municipis, però aquí s’acabava el seu acord. Valiente va lamentar que els pressupostos es presentin “tancats” i amb el govern municipal només oferint-se a solucionar dubtes, cosa que “revela la visió que tenen”, segons ell. També va incidir a criticar que, segons ell, el govern de CiU i Acord fa seves propostes del PSC tals com les partides per a habitatge social, les ajudes a Caritas i els plans d’ocupació. Valiente concloïa amb un contundent “bones paraules i molts compromisos, però res tangible”, demanant accions concretes al govern com ara partides superiors pel pla d’ocupació municipal i per a la instal·lació d’un bar al nou espai municipal per a les associacions ciutadanes, la Torre del Fanal.

La següent rèplica va venir d’ICV, en veu de Martí Porter, que declarava que el debat al voltant dels pressupostos va començar amb un to “esperançador”, amb temps i números clars, però que posteriors reunions no varen resultar tant encoratjadores. Consideren que davant les seves propostes hi havia una “nul·la voluntat” de recollir esmenes, que la presentació a la ciutadania no va tenir èxit, i que la participació, “un any més” no ha estat la desitjable. ICV criticava també la partida de “calaix de sastre”, tot i que celebrava l’augment de partides en l’àrea social. Porter declarava també que des del seu grup “no entenen” el greuge comparatiu de subvencions genèriques entre Cultura i Esports: les primeres baixen un 9%, mentre que Esports puja més d’un 30%. Porter concloïa que és un pressupost “que no es mulla en res” i “ho guarda gairebé tot al calaix”, titllant-lo “d’oportunitat perduda”.

El darrer en intervenir va ser el regidor del PP, contestant en castellà “por alusiones” a Meritxell Budó al respecte de la llei de municipis del govern espanyol. Jiménez deia a Budó “tranquilícese”, declarant no entendre que estigui “emprenyada”, i acusant-la de “asustar a la gente”, etzibant-li que “usted no se sabe ni las leyes”. El popular expressava també el desacord en els pressupostos, considerant les partides d’ensenyament i acció social com insuficients, afirmant que “son unos presupuestos sin criterio”, de “cubrirse las espaldas” i “esperar subvenciones”.

A la seva resposta Meritxell Budó va referir-se en primer lloc a la intervenció del regidor popular, afirmant que “la cosa més surrealista és que el regidor del PP ens demana uns increments de pressupost”, “alhora que està defensant una llei que ens treu les competències del que ens demana que incrementem”. Referint-se a les peticions de Solidaritat d’abaixar impostos, declarava que “fer volar coloms és molt fàcil”, però governar no, considerant que no s’ha d’endeutar el municipi i s’ha de ser responsable.

Pel que fa a les peticions sobre la Torre del Fanal del PSC, Budó detallava que s’hi actuarà “per fases”: quan s’acabin les obres s’obrirà l’equipament i un cop les entitats i la ciutadania se’l facin seu, s’avaluaran les seves necessitats i s’actuarà en funció d’aquestes a la següent fase. L’alcaldessa anunciava també que es vol començar a valorar l’obertura d’una nova prefectura de policia al centre del municipi, a més d’una partida de 150.00 € destinada específicament a l’emprenedoria. Pel que fa al greuge de subvencions entre Esports i Cultura, Budó considerava que l’esport és important pel municipi, car fomenta els “valors i la cohesió social”, a més de tenir un impacte important en un poble que “es creu l’esport” i on 2.500 nens i nenes el practiquen “amb les seves famílies”. No obstant això, també va avançar que s’aplicarà tarifació social a l’escola d’art i la de música.

Perales, responent des de Acord, va afirmar que “el pressupost és una eina política, no és una cosa neutral, fins i tot ideològicament”, recordant que els impostos i les taxes són l’única font d’ingressos del municipi, qualificant la petició de SI de reduir-los de ser “de cara a la galeria”. Perales va reiterar la voluntat d’“afrontar el dia a dia amb sostenibilitat”, manifestant que l’equip de govern està obert a propostes, sempre que es puguin fer dintre del marc pressupostari existent.

Finalment, els pressupostos es varen aprovar amb els 10 vots dels regidors del govern format per CiU i Acord i els 7 en contra de la totalitat de l’oposició. La resta del Ple va tornar al to plàcid i el caire predominantment administratiu de la primera part, aprovant-se la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament vinculada als pressupostos només amb l’abstenció del PSC i altres punts tals com la recuperació per part de l’Ajuntament de la finca de darrera l’Escola Pinetons on l’INCASOL s’havia compromès l’any 2005 a edificar-hi habitatges socials.

A l’apartat de mocions es varen presentar propostes d’ICV i SI, la primera presentada en conjunt amb la CUP que, tot i no tenir representació al Consistori, va fer arribar a través dels ecosocialistes. Es tractava d’una proposta per a demanar la recuperació i redistribució dels aliments en bon estat que es llencen a contenidors als supermercats del municipi i es va aprovar per unanimitat.

Solidaritat, per la seva banda, presentava una moció de compromís amb la consulta sobre l’autodeterminació de Catalunya, manifestant el seu recolzament a les forces polítiques que hi han donat suport. Com era d’esperar, la moció es va aprovar amb els vots de CiU, Acord i SI, amb ICV abstenint-se i el PSC i el PP votant en contra, els primers declarant que “no estem d’acord ni en el fet ni en les formes, però estem fermament a favor del dret a decidir”, i el segon assegurant que “aquesta consulta no es farà, perquè no és legal i és senyal del suïcidi polític” d’Artur Mas.

El Ple, doncs, es va tancar amb el torn de precs, on SI va interpel·lar el govern sobre molèsties en la recollida domèstica d’escombraries i sobre el pas de vianants a la Carretera Nova a l’alçada del Carrer Caritat, baixant de l’Asil Hospital, a més del torn de preguntes del públic on hi va participar com ja ve sent habitual Ángel Guillén, representant de Ciutadans, que va sol·licitar que el proper any es doni informació dels pressupostos als partits sense representació al Consistori, a més de criticar els plans d’ocupació proposats i demanar portar inversions del sector privat al poble.

Marc Bellmunt

Article anteriorLa Garriga ja disposa de l’antiga fàbrica de Can Luna. I ara què?
Article següentLa NO independència… és dependència (12)
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.