El problema no són les pensions, és l’atur

0
ICV-EUiA

ICV-EUiA fem campanya contra la reforma de les pensions que promou el Partit Popular. Per garantir pensions dignes i denunciar les fal·làcies del PP. Per fer-hi front cal organitzar la resposta ciutadana per defensar el nostre estat del benestar, per això us convoquem a la xerrada informativa que farem el dia 21 de novembre a les 20 h a Can Raspall.

Les conseqüències d’aquesta reforma les patirien, en primer lloc, els i les nostres pensionistes actuals. La reforma preveu com a primera mesura canviar l’actual sistema de revalorització de les pensions (basat en l’IPC) per un nou sistema basat en els ingressos i despeses que registri la seguretat social. Això vol dir que, en el moment actual, les pensions només s’apujarien un 0,25%, fet que produiria una pèrdua de poder adquisitiu anual de l’ordre de l’1,25-1,5%. Amb aquest nou sistema, segons estimacions de CCOO, els pensionistes podrien arribar a perdre entre un 15 i un 28% de la seva pensió en el propers 15 anys.

La segona part de la reforma afectaria als i les futures pensionistes que veurien reduïda la seva pensió inicial en funció de l’augment de l’esperança de vida. Segons aquesta lògica, les pensions no haurien d’haver pujat mai des que es va fer el sistema de la seguretat social ja que l’esperança de vida ha anat augmentant des de llavors, qüestió que seria totalment absurda.

En definitiva, el PP, seguint amb la seva lògica neoliberal, fia totes les solucions a la retallada de la despesa i no en els ingressos. S’ha de remarcar que Espanya només gasta el 10,7% del PIB en pensions, mentre que la mitjana de la UE és del 13,5%. Per tant, no hi ha un problema real de despesa, però en canvi sí que n’hi ha d’ingressos, degut a la caiguda de l’ocupació, als 7 punts de diferència en pressió fiscal d’Espanya respecte la UE i al frau fiscal comès per grans fortunes i multinacionals.

En el rerefons d’aquesta reforma, el PP pretén deteriorar el sistema públic de pensions, per aquells qui es puguin permetre fer-se un pla de pensions privat, per complementar-se una pensió pública precària. Aquest fet és fàcilment demostrable veient com la comissió d’experts sobre pensions que va convocar el govern espanyol tenia 8 dels 11 membres lligats a la banca o les asseguradores privades. A més, cal remarcar que a Espanya els sistemes privats de pensions només representen el 8% del PIB mentre que a Holanda arriben al 130%, un pastís molt golós.

ICV-EUiA plantegem una reforma fiscal progressiva per fer polítiques públiques que fomentin l’ocupació, que recuperin els ingressos de la seguretat social i puguin garantir les pensions actuals i futures. ICV de la Garriga (www.iniciativa.cat/lagarriga) cridem a la mobilització ciutadana per fer front a aquest atac al nostre sistema de seguretat social pública. Ens trobareu tots els dissabtes al carrer del Centre amb tenderol informatiu, a la xerrada del dia 21, i us animem a participar a la manifestació convocada per la plataforma contra les retallades del proper 24 de novembre a les 12 h, al Passeig de Gràcia de Barcelona. Per a més informació, visiteu la pàgina web www.pensionsimentides.cat.

Arnau Fornés, ICV la Garriga

Article anteriorL’Ajuntament rep un contenciós per voler exercir la sobirania fiscal
Article següentLa NO independència… és dependència (5)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.