Engresca’t

0
thumb geganters

Com diu la dita “qui dia passa any empeny”, és així com una de les entitats més arrelades del nostre poble com és els Geganters de la Garriga segueixen fent camí, fent ballar els gegants i representant la Garriga. L’any vinent celebrem 25 d’anys. En són un bon grapat, però seguirem traginant-los amunt i avall, per molts indrets de Catalunya, de nord a sud i d’est a oest.

La tradició dels gegants a la Garriga ve de lluny, concretament del 1940, i foren estrenats durant el Corpus d’aquell mateix any per part de l’Església Parroquial del poble, ja que els hi foren cedits. L’any 1959 es van estrenar uns nous gegants i aquests es van incorporar a les festivitats religioses del poble de l’any següent, durant el Corpus.

A l’any 1981 van ser restaurants pels ARTRISTRAS i, posteriorment, modernitzats (fibra de vidre i poliester) pel Taller Sarandaca l’any 1990. Aquests són els gegants que coneixem actualment, pel seu aspecte i nom. Ja veieu el llarg trajecte que tenen, una llarga tradició que no es perd, que perdura per més anys que passin, per lluir-los allà on ens conviden.

Totes les trobades on anem sempre acaben essent diferents, algunes més lluïdes que d’altres. Tot i això, fa goig veure com ballen al ritme dels tabals i de les gralles que les respectives colles porten per animar la festa.

Una trobada sempre és sinònim de festa, d’alegria, de punts d’unió entre diferents colles i del caliu que s’hi respira entre els seus membres, gent de totes les edats, i fins i tot els més menuts de la casa no es poden resistir un diumenge de trobada i acaben fent el trajecte de principi a fi, adormits però acompanyant i essent un més de la colla gegantera.

L’ambient és diferent a cada poble que acull una trobada i de la seva capacitat d’organització, sempre són més o menys colles i això condiciona la trobada.

De bon matí ens trobem al punt de trobada per sortir tots plegats cap al poble amfitrió que ens ha convidat. Quan hi arribem, ens encaminem a fer la plantada de gegants. A vegades, depenent de la trobada, si l’acte es al matí, abans se’ns convida a un bon esmorzar de pa amb tomàquet, embotit i una mica de porró per fer tirar avall, sempre a totes les colles agrupades per compartir, ja d’inici, la festa. En canvi, algunes colles amfitriones opten per fer la ballaruca i després acabar fent un dinar de germanor que la mateixa colla opta per organitzar. Poques vegades, en canvi, s’acaba fent un sopar per amenitzar la festa acompanyada de música tradicional catalana.

S’escolta el so de les gralles mentre assagen la simfonia que tocaran per fer ballar els més joves -i no tant joves- al llarg del recorregut, gent pels balcons, gent que t’acompanya al llarg de la cercavila picant de mans.  L’ambient es nota que és festiu i que agrada, és festa major. La rauxa no falta mai, durant l’any hi ha esdeveniments que sempre apleguen una gran multitud de gent. Com que és Ciutat Gegantera -enguany fou a Calella-, això comporta rebre totes les colles geganteres del Principat a l’hora que es convida a una colla estrangera. Aquest any fou la dels gegants de Costa Rica, ja que estan agermanada amb altres pobles geganters de Catalunya.

Volem seguir fent sostenible la representació del poble de la Garriga a través de la colla gegantera en moments delicats com els actuals en què cal una empenta per falta de suports que impedeixen fer més sortides durant l’any i seguir gaudint de les trobades.

Demanar és fàcil, però el que volem és implicar a la gent del poble, que s’animi a venir a veure l’ambient que es transmet. Qui vulgui pot provar els gegants, si es vol ambientar es pot tocar la gralla per seguir fent saltirons i fer dansar els gegants.

La cultura és de tots, la cultura és compartir moments, valors… vine a compartir-los amb els geganters de la Garriga.

Facebook: https://www.facebook.com/geganters.garriga?fref=ts

Correu electrònic: gegantsdelagarriga@gmail.com

Ens reunim a l’Ajuntament el segon divendres de cada mes a les 22:00 del vespre.  

Geganters i grallers de la Garriga

Article anteriorL’Olímpic manté la segona posició amb la segona victòria consecutiva per 1-0
Article següentNou vídeo per recaptar fons pel projecte “En Dani, secret”
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.