El Ple municipal d’octubre ha passat per tots els aspectes de la vida política i s’hi ha pogut veure des de punts de caire administratiu aprovats sense cap tipus de problema o discussió fins a acalorats debats. En aquesta segona vessant ha destacat la decisió de l’actual equip de govern d’emprendre el rescat del cementiri nou de l’actual empresa concessionària i una moció presentada per la representació municipal del PP demanant al Consistori posicionar-se en contra del “xantatge a Espanya” que segons ells fa la Generalitat retallant una paga extra als funcionaris del govern català.
L’inici dels tràmits per rescatar el cementiri nou, produït arrel de les converses i acords que l’Ajuntament ha mantingut amb l’empresa concessionària, PISAN, reconeix un desequilibri en el benefici que hauria d’haver percebut l’empresa, en tant que es segueix enterrant -i se seguirà fent- al cementiri antic de la Doma.
El rescat del cementiri nou obeeix a la intenció de l’Ajuntament d’evitar una denúncia per incompliment de contracte per part de PISAN, que seria compensada de manera proporcional al benefici que s’estima que hauria perdut. Així, es preveu un primer pagament de vora 57.000 euros i una compensació total que frega el milió d’euros i que es pagaria, en part, amb solars de titularitat municipal. Amb aquestes compensacions, segons Budó, es vol tancar un tema que “ja fa deu anys que dura”.
La majoria de grups de l’oposició varen coincidir en que és un tema que cal arreglar, però tant ICV com PSC varen protestar per la iniciativa, dient Israel Molinero que és un tema on va haver-hi “molts errors” i que per la “posició històrica” del seu partit votarien en contra i Àlex Valiente, pel PSC, afirman que el seu grup s’abstindria ja que, segons ells “és un projecte que no s’hauria d’haver tirat endavant en cap moment”. El PP també va manifestar que s’abstindria, afirmant que la gestió del nou cementiri és un “descrèdit” per CiU.
Davant aquestes reaccions l’alcaldessa es va declarar “sorpresa” per la posició de PSC i ICV, etzibant-los que li semblaria “increïble tornar a polititzar el tema del cementiri”, sobretot després que a les reunions mantingudes ambdós partits “almenys a porta tancada”, donaven suport a la iniciativa. Tant PSC com ICV es mostraren ofesos per la reacció de Budó, i varen acusar a CiU de tenir intencions de polititzar el rescat del cementiri, amb Álex Valiente declarant que “els únics que fan retrets i polititzen” són el govern, i Molinero amenaçant que “si volen burxar” ells mateixos i titllant la reacció de CiU de “insultant”. Després d’aquest viu intercanvi d’acusacions, el punt es va aprovar amb els vots a favor de CiU, Acord i SI, les abstencions de PSC i PP i els vots en contra de ICV.
Després d’aquest punt, el Ple va transcórrer amb fluïdesa, aprovant-se multitud de punts de caire administratiu referents a la relació de llocs de treball de l’Ajuntament o l’actualització del règim de tributs del municipi de cara a complir amb la legislació vigent. La polèmica arribaria de nou a l’apartat de mocions, on el representant del PP al consistori, Fernando Jiménez, va llegir una moció en relació a la retallada de la Generalitat d’una paga extra als seus funcionaris enguany.
La moció qualificava la mesura de la Generalitat de “difícil d’entendre”, car “no s’aplica a la resta del sector públic estatal”, i acusava a la Generalitat de “discriminar” els seus funcionaris respecte els d’Espanya, demanant instar a la Generalitat a que “no es faci servir el sou dels funcionaris com a mesura de xantatge a Espanya” i donar suport als treballadors públics de Catalunya.
La reacció de la resta de grups de la cambra va oscil·lar entre la ironia i l’abrandament. El primer en respondre al regidor del PP va ser el regidor de Sanitat i Educació de CiU, Albert Jiménez, que va començar dient-li que “ets valent presentant una moció com aquesta”. El regidor convergent recordava que fa uns dies es valorava en 9.000 milions el deute d’Espanya amb Catalunya, i que el dia següent el ministre d’Hisenda espanyol va dir directament que ni es pressuposta ni es pagarà. Albert Jiménez ironitzava dient que “És clar, així paguen als seus funcionaris”, afirmant que és “fins i tot insultant” que una moció així vingui del PP.
A la següent reacció, per part del cap del grup d’Acord, Jordi-Eduard Perales va reafirmar el suport del seu grup a la Generalitat davant el “sistemàtic ofec econòmic” practicat pel PP envers a Catalunya. Perales afirmava que “si es pagués el que es deu es podria pagar la paga dels funcionaris”, recordant que l’estat espanyol té un deute reconegut, només amb la Llei de Dependència, de 10.000 milions d’euros, i que tot i reconeixent aquest deute es té la “alegria” de no respondre-hi. Perales també afirmava que Catalunya paga el 20% d’impostos d’Espanya, només rep un 9% de la inversió estatal i en canvi rep un 30% de les retallades en els pressupostos espanyols, denunciant un cop més “l’estratègia d’ofec sistemàtic duta a terme per l’estat espanyol cap la Generalitat de Catalunya”. Més fi va ser Pep Oliveras, per Solidaritat, demanant al representant del PP “que ens escanyin, però no ens ofeguin del tot, que d’aquí poc marxem, i els funcionaris, inclòs jo, recuperarem les pagues extres”.
Álex Valiente, pel PSC, es va declarar “d’acord en punts de la moció”, però va condemnar, tanmateix, unes retallades que vénen des de l’estat espanyol “quan comunitats que reben més del que aporten baixen impostos i encara acusen Catalunya”, afirmant que “se’ns estan rient a la cara” i explcant que demanar no fer xantatge amb els sous dels funcionaris els sembla”una ofensa”. En un sentit similar, Martí Porter, per ICV, afirmava que seria “el primer interessat en recuperar uns diners que considero que són meus”, però que aquesta moció venint del PP “és d’un cinisme formidable, un cinisme polític de primera magnitud, gairebé per emmarcar, un moment històric”.
Davant l’oposició frontal de la resta del Ple, el representant del PP va afirmar que l’equip de govern garriguenc, CiU i Acord, és el mateix que governa a la Generalitat, cosa que li permet entendre “que així no passi la moció”, afirmant amb fermesa que “us esteu llençant pedres a la mateixa taula” i demanant “no ficar a la pilota a qui està a Madrid, perquè això no és veritat, no volen veure la realitat, però ja la veuran de mica en mica, que són tots grandets”. La moció només va comptar amb el vot a favor del solitari representant del PP, sent rebutjada amb els setze vots en contra de la resta del plenari.
A continuació els oferim un repàs de la resta de punts de l’ordre del dia del Ple d’ahir, en el mateix ordre en el que es varen debatre:
Aprovació de compatibilitats de tres treballadors municipals i concessió de set dies de permís laboral als treballadors de l’Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació.
Es varen aprovar per unanimitat les proposicions des de l’Àrea de Recursos Humans del municipi, a càrrec de Jordi-Eduard Perales. No obstant això, es va demanar des de l’oposició que en lloc de demanar compatibilitats anualment per a determinats casos concrets, s’estudiï la modificació dels seus horaris. Tanmateix es va demanar una major implicació dels tècnics de l’àrea d’Esports, a càrrec de Joan Esteban de CiU, amb els clubs esportius municipals. Tots aquests punts es varen aprovar per unanimitat.
Aprovació de la modificació de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament.
Es duia a debat una sèrie de Modificacions en els Llocs de Treball (RLT) d’administratius del departament de Cultura, així com del conserge del Patronat. El punt es va aprovar per unanimitat, però no sense abans un cert debat entre el representant del PSC i d’Acord.
El representant dels socialistes demanava a Perales “saber on van” amb les nombroses modificacions a la RLT que s’han vingut fent des de la seva arribada al govern municipal. Valiente va afirmar, també, que seria la “darrera vegada” que el PSC votaria favorablement una modificació de la relació de llocs de treball.
Perales es va declarar sorprès per la “acritud” del PSC, considerant que sempre se’ls ha informat “de cara i transparentment” i no hi ha hagut cap canvi en la consideració de l’organigrama de l’Ajuntament. Perales recordava que la RLT no és una cosa estàtica i que els treballadors tenen “drets i inquietuds”, i aquestes modificacions en molts casos responen a les seves peticions. L’alcaldessa tancava el debat declarant que sobre la direcció de l’Ajuntament “en parlarem, però anem cap a que aquesta casa funcioni amb el 100% d’eficiència”.
Aprovació de l’expedient de modificació del contracte de gestió de l’Escola Bressol Municipal “Les Caliues”.
Albert Jiménez, regidor d’Educació i Sanitat, explicava que es modifica el règim dels pagaments a Suara Cooperativa, l’empresa a concessionària de Les Caliues, d’acord amb la modificació de plecs que s’ha vingut efectuant en els darrers plens. El punt es va aprovar per unanimitat.
Aprovació de la dissolució de la Junta de Conservació del sector B-7 “Can Terrers”
Aquesta junta ha demanat de motu propi la seva dissolució, en tant que segons els seus estatuts ja ha fet el seu recorregut i s’ha recepcionat el polígon per part del municipi satisfactòriament. La junta passarà, així, a ser una junta de liquidació que es dediqui exclusivament a tancar els comptes d’aquest tràmit. El punt es va aprovar per unanimitat.
Aprovació provisional de la modificació de les ordenances fiscals reguladores dels tributs municipals.
Vicenç Guiu, cap de l’àrea d’Economia de l’Ajuntament, recordava als presents que l’Ajuntament està sotmès a un pla de sanejament fins el 2015 i que aquest recull la necessitat d’augmentar els ingressos de l’Ajuntament. Segons Guiu, això es vol fer amb unes ordenances fiscals basades en l’IPC, que permetin garantir els serveis del municipi i tenir un petit marge per a emprendre inversions sense generar deute addicional.
Pep Oliveras, de Solidaritat, replicava al regidor afirmant que el seu grup varen arribar en el darrer Ple a la conclusió de que estan lluny dels problemes de la gent, i que votarien en contra de les mesures en tant que creuen que ha arribat el moment de fer un pas, que no creuen ni especialment valent ni demagog reduïr impostos. Segons Oliveras, “si estem tant bé és hora de deixar de pagar tants interessos als bancs que ens han fotut en aquest merder i posar-nos al costat de la gent que ens ha posat aquí”.
Per la seva banda, el PSC va recolzar la proposta, “sense qüestionaments ni ambigüitats”, declarant que des del seu partit creuen en el creixement progressiu i proporcional dels impostos. Álex Valiente també va aprofitar per a recordar que el sanejament de l’Ajuntament ve de la gestió que va fer el PSC i que CiU “criticaven des de l’oposició”. Israel Molinero, d’ICV, va coincidir a defensar la pujada d’impostos segons l’IPC, i va cridar que socialment “hem de començar a entendre que els equipaments i els serveis es paguen amb els impostos”. No obstant això, ICV es va posicionar en contra demanant una major pressió en l’Impost d’Activitats Econòmiques a empreses. El PP es va declarar a favor de les mesures proposades. El punt es va aprovar per 13 vots a favor i 4 en contra, els de SI i ICV.
Ratificació de la Resolució de Presidència relativa a l’aprovació de l’elaboració del marc pressupostari a mig termini, coherent amb els objectius d’estabilitat pressupostària, del deute públic i la regla de la despesa
La legislació econòmica vigent demana subministrar informació per a l’elaboració d’informes vers l’estabilitat pressupostària i el sanejament del deute públic a Catalunya. Amb aquesta ratificació, l’Ajuntament informa i projecta degudament les despeses que preveu pels propers anys. El punt es va aprovar amb la abstenció de ICV i els vots a favor de la resta de forces del consistori.
Aprovació de l’expedient de modificació de crèdits, modalitat suplement de crèdit.
En aquest punt es demanava incloure a l’apartat del pressupost municipal dedicat a crèdits una partida corresponent al primer pagament pel rescat del cementiri, aproximadament 57.000 euros. El punt es va aprovar per unanimitat, amb PSC i ICV afirmant que “aquí veuran com els donem suport en la resolució d’aquest conflicte”.
Donar compte del compliment de la llei 15/2010, en la que s’estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials a 30 de setembre de 2013.
Vicenç Guiu explicava que l’Ajuntament actualment incompleix aquesta llei, en tant que no paga a 30 dies totes les seves factures. Tanmateix, Guiu va explicar als presents que això no es deu a una manca de solvència del municipi, sinó a complicacions en l’adaptació de l’equip de gestió a un nou programari als seus sistemes informàtics. El cap de l’àrea Econòmica de l’Ajuntament va voler incidir específicament en tranquil·litzar a totes les forces polítiques sobre el bon estat de les finances municipals i va afirmar que totes les factures estan pagades.
Precs i preguntes
A l’apartat de precs i preguntes el primer a intervenir va ser el representant del PP, demanant a l’Ajuntament una major cura en la neteja de excrements de gos al municipi i l’eliminació d’una pintada en contra de la monarquia espanyola, així com informació sobre l’estat de la reposició del cablejat elèctric del polígon de Can Illa després de que fos sostret fa uns mesos.
Per la seva banda, ICV va sol·licitar que es tingui una major cura en la neteja dels parcs i espais públics del municipi, especialment els Pinetons i la Pista núm. 1. Israel Molinero demanava que també es commini als ciutadans a fer-ne un ús responsable. Molinero també va sol·licitar a l’Ajuntament que s’informi sobre l’estat del projecte de la Torre del Fanal i l’eliminació del cablejat i bombetes que hi ha als arbres singulars del municipi, car poden representar un perill.
A l’apartat de preguntes del públic, Sergi Serrano, antic regidor de SI, va demanar ser informat sobre l’estat de la instal·lació d’un espai per a gossos al Parc de la Sínia, al que se li va contestar que és imminent a l’espera de l’arribada de la tanca.
El representant de Ciutadans Ángel Guillén va demanar que es sancioni degudament a “associacions i partits polítics” que han penjat cartells al mobiliari públic. Per la seva banda, l’antic regidor de ICV Quim Fornés va ser el darrer a intervenir al torn de preguntes, demanant a l’alcaldessa explicacions sobre la circulació de trànsit motoritzat per les places de Can Dachs i l’Església. L’Alcaldessa, al·ludint a la gestió del govern de l’època de Quim Fornés, va respondre-li que “si no es va vetllar pel compliment d’això o no es va estar atent a garantir la durabilitat del paviment que pogués mantenir el trànsit els dissabtes el matí, s’hauria d’haver fet” i va tancar la sessió emplaçant com sempre als presents a la assistència al proper Ple Municipal.
Marc Bellmunt