La Garriga celebrarà Dia Europeu de Sensibilització de l’Aturada Cardiorespiratòria

0
thumb poster jornada reduit

Amb motiu del Primer Dia Europeu de Sensibilització de l’Aturada Cardiorespiratòria  (16 d’octubre), i sota el lema “Les teves mans poden salvar vides”, el Centre d’Atenció Primària de la Garriga, juntament amb instructors del Consell Català de Ressucitació, han organitzat diferents activitats entre la plaça de Can Dachs i la de l’Església i una xerrada  de sensibilització al CAP a les 20,30h, per prendre consciència del problema que representa l’aturada cardíaca, la qual és responsable de més de 350.000 morts a l’any fora dels hospitals a Europa, i que a Catalunya suposa una mort sobtada cada dues hores i mitja, és a dir, a la vora de 10 morts cada dia.

Generalment, l’aturada cardíaca esdevé de forma sobtada i inesperada en una persona aparentment sana i amb bon estat de salut. En la majoria d’ocasions està provocada per una alteració del ritme cardíac que sol ser conseqüència d’un infart agut de miocardi. Si quan es produeix aquesta situació, la víctima no és atesa ràpidament, la mort pot produir-se en pocs minuts i, en cas de recuperació, aquesta pot donar-se amb presència de greus i invalidants seqüeles. Les possibilitats de sobreviure a l’any d’haver patit una aturada cardiorespiratòria se situen, de mitjana a Europa, a la vora del 10%. Tanmateix, sabem de cert que si els testimonis presencials d’una aturada cardiorespiratòria realitzen una sèrie d’accions encadenades, denominades “Cadena de la Supervivència”, i que poden ser executades per la majoria de les persones, aquesta supervivència podria incrementar-se entre 2 i 3 vegades. Avui en dia però, aquestes maniobres només es realitzen en gairebé 1 de cada 5 persones que pateixen una aturada fora de l’hospital.

Les quatre anelles o baules de la Cadena de la Supervivència són, en primer lloc, el reconeixement precoç i l’alerta ràpida dels serveis d’emergències, seguit de l’inici immediat de maniobres de Ressuscitació Cardiopulmonar (RCP), la desfibril·lació precoç, i per últim, el suport cardiovascular avançat administrat en el més curt termini possible.

Segons l’American Heart Association (AHA), per a que la supervivència a l’aturada cardíaca augmenti caldria formar en tècniques de RCP al menys a un 20% de la població. Des de 2003 aconsella la introducció de la formació en RCP en el currículum escolar i l’ensinistrament en aquestes tècniques dels professors i estudiants. En aquest sentit cal destacar l’experiència al nostre país del programa iniciat a les Terres de l’Ebre l’any 2008. Amb la Diada Europea de Conscienciació de l’Aturada Cardíaca hom pretèn la seva generalització dins de l’àmbit docent.

Per a més informació:

http://www.ccr.cat/Noticies/Dia-Europeu-de-Conscienciacio-de-l-Aturada-Cardiaca

–  Per veure imatges de l’experiència de formació a les escoles: http://www.youtube.com/watch?v=8dFqy2043Vw&feature=youtu.be

–  Per veure el MAPA D’ACTES de la Jornada que es desenvoluparan a Catalunya: http://www.academia.cat/files/425-5318-DOCUMENT/16_octubre_proposta_accions.pdf

– Per recollir signatures sol·licitant incloure la formació en suport vital dins del curriculum escolar: http://www.creuroja.org/AP/CM/3909P216/S%C3%8D_a_la_Ressuscitacio_Cardiopulmonar__RCP__a_les_escoles.aspx

Article anteriorL’Olímpic segueix invicte a casa després d’una patida victòria per 3 a 1
Article següent“Cal dotar-nos d’un model de llengua que sigui genuí i àgil al mateix temps”
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.