Quo Vadis, finançament bancari?

0
Frederic Moreno_02

Segons l’Informe del Banc d’Espanya emès el 2 de setembre sobre l’evolució dels saldos financers, el finançament a les societats no financeres residents a Espanya ha tingut un descens interanual del 9,8% respecte el juliol de l’any passat. Aquest és el major descens sofert des de juliol de 2009. Des d’aquesta data, els creixements de crèdits s’han reduït des d’un 0,29% a gairebé el 10% actual.

Aquesta caiguda és encara molt més gran que els descensos coneguts en els préstecs a llars per a finançament d’habitatges (-4,54%) i en els préstecs per a consum a les llars (-3,36%).

CTAC considera inacceptables aquestes dades que demostren que el finançament a empreses està per sota fins i tot que el finançament hipotecari, “més encara si tenim en compte l’esforç realitzat per l’administració pública en la reestructuració del sistema financer, que el seu objectiu precisament era el de fer fluir el finançament a les empreses”, ha assegurat el President de CTAC, Salvador Duarte. Hem demanat moltes vegades en aquests anys de crisis que es destinessin fons del FROB (Fons de Regulació de l’Ordenació Bancària) a una part pels petits empresaris i autònoms així com a les mitjanes empreses afectades per la crisi o pels emprenedors que volien crear empreses.

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya creu que només un canvi radical en aquesta evolució del crèdit podrà fer canviar la tendència de l’estancament econòmic que venim sofrint. “Des del Govern s’han d’adoptar totes les mesures necessàries perquè el sector financer, però sobretot les entitats nacionalitzades, compleixin amb les seves obligacions creditícies”, subratlla Duarte.

En el que portem d’any 2013, des de gener, el descens ha estat de 49.820 milions menys de saldo viu de préstecs a societats no financeres, passant d’un saldo de 727.251 milions a 677.431.

Si comparem el saldo viu a empreses al juliol de 2008, al començament de la crisi, amb la situació actual, la caiguda ha estat de 262.775 milions. De 940.206 milions al juliol de 2008 als 677.431 actuals.

A dia 30 de setembre el Govern espanyol ha presentat els Pressupostos Generals de l’Estat pel 2014, i el govern els denomina com els de la “recuperació”. Desitgem que, perquè hi hagi recuperació, les empreses necessiten també del finançament i dotin en el pressupost la quantitat suficient pel finançament de les petites i mitjanes empreses, aplicant també i desenvolupant les mesures previstes en la Llei de recolzament dels emprenedors recentment aprovada per les Corts Espanyoles, evitant que només siguin un conjunt de bones intencions i no voluntats per recuperar l’economia del nostre país.

Article anteriorGran afluència de públic a l’espectacle eqüestre benèfic
Article següentEl temps d’aquesta segona setmana d’octubre es presenta força estable
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.