Ple municipal de setembre: “Quan sec aquí escoltant-vos parlar de la política del govern rus, em desafecto encara més”

0
Ple Municipal_Juliol_2013

Ahir es va celebrar el primer Ple municipal del nou curs polític, marcat sens dubte per l’actual situació de l’empresa SATI. Després d’un ordre del dia predominantment administratiu -es varen aprovar punts tals com el nou nom de dos carrers locals o noves regulacions viàries pel trànsit de bicicletes, patinets i altre vehicles- es va passar a un extens apartat de mocions en el qual se n’incloïa una presentada per totes les forces polítiques del Consistori recolzant l’empresa tèxtil, actualment sotmesa a un ERO i en concurs de creditors. 

Tots els partits es varen adherir a la moció, presentada pel PSC tal com ells mateixos explicaven en un article anterior. Àlex Valiente, portaveu del grup socialista, declarava que en un poble on s’està perdent el teixit industrial -ja s’ha perdut el del moble, declarava-, no es pot deixar perdre una empresa tan important com aquesta, i que per això es presentava una moció que és “l’altaveu dels treballadors de SATI”.  

La moció va rebre, com era d’esperar, el suport i vots favorables de tots els partits, que es varen comprometre a treballar pel futur de l’empresa mencionant, per exemple, la possibilitat de fraccionar-li els pagaments d’impostos locals. No seria fins al torn de preguntes del públic que es reprendria el tema. Un representant del comitè d’empresa va detallar als regidors la delicada situació dels treballadors de SATI i va preguntar a l’alcaldessa si des de l’Ajuntament es coneix la gravetat de la situació, perquè no s’ha contactat amb els treballadors en cinc anys mentre sí que es convoquen reunions amb la direcció de l’empresa. 

Budó responia que porta cinc anys seguint el tema, no només amb l’empresa sinó també amb les autoritats pertinents de la Generalitat, arribant a reunir-se amb el Conseller Felip Puig per a tractar el problema. L’alcaldessa va afirmar, també, que els treballadors tenen “tot el recolzament de l’Ajuntament” i va convidar als membres del comitè d’empresa a anar a parlar amb ella al seu despatx i al dels “regidors que calgui”. 

La reacció per part del públic va ser immediata i un altre treballador de SATI va prendre la paraula. Es va queixar amargament de que “cap grup polític” ha fet res pels treballadors ni en aquesta legislatura ni en cap altra, afirmant que “quan sec aquí escoltant-vos parlar de la política del govern rus” -referint-se  a una moció anterior sobre la paralització des del govern rus de l’adopció de nens d’aquell país per part de parelles de països on el matrimoni homosexual és legal- “em desafecto encara més” de la política.  

El treballador també va dir a l’alcaldessa que “si de debò ens voleu ajudar, als propers [empresaris] que vinguin no els perdoneu un duro, un any abans de l’ERO hi va haver qui es va comprar un palauet a Itàlia” i que “si de debò obres les portes del despatx tindràs una cua de collons (sic.)“. Budó va respondre al treballador renovant el seu suport, però recordant-li que l’apartat de preguntes del públic és per a preguntes i no per a declaracions, tot i que vista la “gravetat” de la situació s’havia fet una excepció. Després d’això es va tancar el Ple de setembre i es va emplaçar als presents al proper Ple d’octubre. 

El Ple, punt per punt 

A continuació els oferim una crònica més detallada dels altres punts sotmesos a debat al Ple d’ahir, entre els quals destaca una moció de rebuig a la política lingüística del govern balear on es va viure un intens debat amb abrandades declaracions del regidor del PPFernando Jiménez

Determinació de les festes de caràcter local per l’any 2014. 

Es proposava que les festes municipals d’enguany quedin establertes pel 9 de juny -la Segona Pasqua-  i el divendres del cap de setmana de la Festa Major, l’1 d’agost. El punt va ser aprovat per unanimitat, amb Israel Molinero d’ICV afirmant que celebren que es posi una data de festa per la Festa Major, car enguany el divendres d’aquell cap de setmana no ha estat festiu, cosa amb la que considera que “no la vàrem encertar”. 

Aprovació de delegació a l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona del cobrament de la relació cobratòria dels preus públics de l’Escola Bressol Municipal Les Caliues. 

El regidor d’Educació Albert  Jiménez (CiU) explicava que aquesta delegació de cobrament es fa en tant que és necessària legalment parlant, i a més posa en consonància l’Escola Bressol amb els altres equipaments educatius del municipi. Es va aprovar per unanimitat

Aprovació de la denominació de dues vies locals. 

Les dues noves vies, a proposta de la comissió de Nomenclàtor, s’anomenaran Passatge Fornells-Pla, en homenatge a la contribució del pintor a la història pictòrica al municipi, i carrer Julieta Busquets, pel seu impuls a la vida musical del municipi. La nomenclatura d’ambdós carrers va ser aprovada per unanimitat

Aprovació de la revisió de preus de la concessió del servei de neteja viària. 

El regidor de Via Pública, Joan Esteban (CiU) explicava que l’empresa adjudicatària sol·licita revisar els preus d’acord a l’evolució anual de l’IPC, un 1,4%, que s’aplicarà en increment al preu de la concessió. Tots els grups polítics varen coincidir a considerar raonable la proposta i la varen aprovar per unanimitat

Aprovació de la pròrroga del contracte de serveis de conservació i manteniment dels parcs, jardins i espais verds de la Garriga. 

Es portava a Ple la pròrroga del contracte amb l’empresa Vivers de Bell-lloc, adjudicatària des del 2009, amb qui es va signar un contracte de 4 anys. Tots els grups varen coincidir amb la feina feta per l’empresa, tant en el manteniment dels parcs i jardins del municipi com en la integració de persones amb dificultats. No obstant això, tant des del PSC com des d’ICV es va cridar a la necessitat de posar de nou a licitació pública el manteniment de parcs i jardins municipals, sempre tenint en especial consideració a empreses com els Vivers, que fan una tasca, segons Israel Molinero “que no es pot comparar a d’altres empreses”. Es va aprovar la pròrroga per unanimitat. 

Aprovació inicial de la modificació de l’Ordenança (G 02) reguladora de la circulació. 

L’alcaldessa presentava aquesta modificació a una ordenança existent, preveient la inclusió d’un text a petició de certs ciutadans per a què els que circulen en bicicleta ho puguin fer amb un carretó homologat per a transportar-hi infants, mascotes o el que necessitin. Budó (CiU) també es feia ressò de les queixes ciutadanes sobre patinets i similars, que circulen “massa ràpid i per on no toca”. La regulació inicialment no s’acompanyarà de sancions, car s’ha de valorar si en calen o no i en quins casos amb les altres forces polítiques. 

Pep Oliveras (SI) va manifestar que a la seva formació desitjaria discutir aquesta modificació amb més temps, ja que no s’estableix qui ha d’explicar l’ordenança de patinets als ciutadans afectats, tot i que hi varen votar a favor. Per la seva banda, ICV va manifestar que alguns punts de l’ordenança els semblen excessius. Per exemple, explicava Molinero, segons aquesta normativa no es podrà aprendre a anar en bicicleta pel mig del Passeig. El regidor ecologista recordava que la bici no només té un ús de circulació, sinó també lúdic, afirmant que la seva formació s’abstindria.  

Meritxell Budó va respondre que la normativa és “quelcom viu” i “modificable”, explicant també que, pel que fa a la difusió de l’ordenança, es preveu incorporar-la a una propera campanya de civisme sorgida del Consell d’Infants i fer-ne difusió al Garric. El punt es va aprovar amb el suport de tots els regidors excepte els dos representants d’ICV, que van abstenir-se.  

Apartat de Mocions. 

Moció del PSC al respecte de l’anunci de Rússia de suspendre les adopcions a països on el matrimoni homosexual és legal. 

Carlos Martín (PSC) demanava que, després d’aquesta polèmica decisió, que deixa a més de 500 famílies catalanes en una situació incerta per adoptar, es denunciï la “vulneració de drets humans” que suposa, afirmant el rebuig total de forces polítiques i societat civil garriguenques a aquesta mesura. Tots els regidors votaren favorablement en vers aquesta moció, excepte el del PP i un de CiU, que es varen abstenir. 

Moció de SI pel suport a la vaga dels docents i a favor del model lingüístic integrador a les Balears. 

Solidaritat, en veu de Pep Oliveras, instava al Ple a demanar al Govern Balear que derogui el decret pel trilingüisme i que abandoni “l’ofensiva” contra la identitat catalana a les Balears. La moció va rebre el suport immediat de CiU, amb Budó declarant que el català “que tants cops hem defensat” torna a estar sota atac. En un sentit similar es va manifestar JordiEduard Perales (Acord), recordant que no només s’han manifestat els professors, sinó també les associacions de pares i mares i els sindicats d’estudiants. Perales recordava que el ministre espanyol Wert i el cap del govern balear Bauzà han dit textualment que “volen acabar amb la immersió lingüística”. PSC i ICV donaren també suport a la moció, amb els representants d’ICV qualificant les mesures del govern balear de ser un “afrontament més” contra el català, en una “estratègia global de lluita contra la nostra llengua”. 

La nota dissonant va venir del regidor del PP, que alternant entre el català i el castellà a la seva intervenció va declarar que “jo no veig tants atacs com vostès diuen, només les falta decir que vienen que vienen. I és que venim, i ara estem a Mallorca canviant les coses perquè no funcionen”. Jiménez també afegia que “les coses s’han de canviar perquè vostès no compleixen la Llei Educativa” i que “de moment els hem d’aguantar aquí”, “ja veurem si governem a Catalunya d’aquí a 15 anys”. La moció es va aprovar amb 16 vots a favor i un en contra. 

Moció d’ICV en contra de les clàusules hipotecàries abusives dutes a terme per algunes entitats bancàries, tals com les “clàusules terra”. 

Aquesta moció va comptar amb el suport unànime del plenari. 

Precs 

Solidaritat per la Independència va demanar l’habilitació d’una zona d’aparcament d’autocaravanes al municipi amb les infraestructures necessàries, que l’Ajuntament exerceixi la seva sobirania fiscal tal i com es va aprovar en Ple a l’abril d’enguany, i un darrer prec demanant explicacions per alguns aldarulls produïts durant les nits de la Festa Major. 

Per la seva banda, el PSC va presentar un prec sobre la senyalització de diversos carrers. Els socialistes demanen així que la cruïlla del carrer Pasqual se senyalitzi millor a l’alçada del Carrer Banys. 

ICV va presentar tres precs, un demanant la participació econòmica de l’Ajuntament en les obres de la substitució del terra del menjador de l’escola Puiggraciós, un altre sol·licitant un canvi en el model d’inscripció als cursets de la piscina municipal, i un darrer demanant informació sobre les futures obres dels carrers Banys i Calàbria.  

Preguntes del públic 

A l’apartat de preguntes del públic, Ángel Guillén, de Ciutadans, va demanar la instal·lació d’un ressalt per a reduir la velocitat a la Carretera de la Ametlla, la remodelació del web de l’Ajuntament i, en darrer lloc, que es “compleixi la legalitat” penjant la bandera espanyola a la façana de l’Ajuntament, qualificant les accions de l’Ajuntament d'”espectacle lamentable de banderes de quita y pon“. 

Marc Bellmunt

Article anteriorLa Llei d’Emprenedors neix amb solucions del passat
Article següentL’Associació Aprop i la FUMH formen comerciants, empresaris i autònoms a la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.