Projecció d’un documental sobre Joan Sales, aquest dissabte a l’Auditori

0
Cartell Joan_Sales

El 19 de novembre de 2012 es va celebrar el centenari del naixement de l’escriptor Joan Sales (1912-1983), però no és fins fa pocs anys que la seva obra i vida s’ha anat coneixent. Una de les raons fonamentals és que estem davant d’un dels personatges més incòmodes, complexos, polièdrics i desconeguts de la cultura catalana. Té moltes cares: soldat, escriptor, editor, patriota… la seva obra ofereix una visió complexa, veritable i desconeguda de la Guerra Civil que ell va viure de primera mà com a oficial de l’Escola de Guerra de la Generalitat. La visió, l’obra de Sales condemna el dogmatisme i les ideologies i fa surar les complexitats d’una Guerra que sovint s’ha explicat, exclusivament, des de relats hegemònics o des del maniqueisme de bons i dolents.

Incerta Glòria, una de les grans obres europees del segle XX

Així, tornat de l’exili mexicà, el 1948, no pot publicar les Cartes a Màrius Torres (no veuran la llum fins 1976), monumental relació epistolar amb el poeta lleidatà Màrius Torres i crònica cristal·lina i punyent del conflicte, i per això farà ficció de la realitat i escriurà la novel·la Incerta glòria (1956), que es va passar tota la vida reescrivint (se s’han fet múltiples edicions) i que és el testimoni, amb veus polifòniques que cerquen la veritat sobre el conflicte, del desastre de tota una generació i de la gran tragèdia de Catalunya. Fins a dia d’avui aquestes dues obres han estat, en bona part, ignorades, apartades, o menystingudes, malgrat que crítics de tot el món consideren Incerta glòria com una obra mestra i una de les grans obres europees del segle XX.

Sales, editor català durant el franquisme

A partir de 1955, amb el segell El club dels novel·listes, però especialment el 1959 amb la creació de l’editorial Club Editor, Sales serà el descobridor i editor de Mercè Rodoreda, Llorenç Vilallonga, Blai Bonet; Aurora Bertrana, Maria Aurèlia Capmany, Josep Maria Espinàs, Joaquim Amat-Piniella i traduirà al català els principals escriptors estrangers, tant clàssics, com de l’època: Dostoievski, Lampedusa, J.D. Salinger, P.Boulle. La seva voluntat d’editar novel·les llegibles, per a un públic ampli i amb un català proper al registre oral no agradava a una part del món literari, però la seva aposta ha deixat un catàleg molt representatiu de les millors obres de la literatura catalana del segle XX.

El documental de Francesc Canosa recull opinions i testimonis de Juli Sales, Francesc-Marc Àlvaro, Hilari Raguer, Anna Punsoda, Joan Margarit, Meritxell Gené, Jordi Pujol, Francesc Serés, Marta Pasqual, Isona Passola, Maria Bohigas, Montserrat Casals i Josep Maria Solé i Sabaté.

Projecció del documental “Joan Sales, l’home incòmode, la veritat que fa nosa” 

Dissabte 21 de setembre, 19,30h, Auditori de l’Escola de Música (Plaça del Silenci, s/n)

Amb la presència de Francesc Canosa, periodista i director del documental

Òmnium Cultural

Article anteriorAquest dissabte, Corre-Birres Històric a la Garriga
Article següentLa FUMH torna a Caldes de Montbui de la mà de New Horizons
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.