Àlex Valiente: “El govern va agafar la proposta del PSC de l’any anterior i la va encabir als pressupostos”

0
Alex Valiente_01

Àlex Valiente, portaveu del grup municipal del PSC, ens ofereix la valoració del seu partit d’aquests dos anys de legislatura del govern de coalició de CiU i Acord, al qual qualifica d’“estàtic” i acusa d’apropiar-se d’iniciatives del PSC.

La Garriga Digital: Com valora el PSC de la Garriga aquesta primera meitat de legislatura?

Àlex Valiente: Creiem que el que s’està fent és propi d’un govern molt estàtic, que no s’està movent, que s’estan apuntant al carro d’algunes coses que mou la ciutadania. Estan sobrevivint a partir de les iniciatives d’aquesta. La mà estesa que deien que tindrien a principi de legislatura no l’han tingut ni amb l’anterior grup del PSC ni amb nosaltres. Som nosaltres els que estem demanant contínuament més participació, donant idees… Als pressupostos és on es va veure més: nosaltres vàrem fer propostes de millora a les que ni tan sols ens han respost.

La mà estesa que deien que tindrien a principi de legislatura no l’han tingut ni amb l’anterior grup del PSC ni amb nosaltres

LGD: És a dir, que consideren la comunicació amb les altres forces del Consistori un dels punts febles del govern.

AV: Sí, moltíssim. Ara mateix el govern es mou per inèrcia, per un pressupost que està aturat i en el que les inversions s’arrosseguen any rere any sense fer res. Les inversions són el que més es veu al carrer, i tot això no s’està tirant endavant. No estan fent res, tot el que fan són coses que mou la ciutadania, des de rutes fins activitats diverses. I més ara, que amb el bon temps les entitats es mouen més. Això es veu, l’equip de govern està en stand-by.

El govern es mou per inèrcia, per un pressupost que està aturat i en el que les inversions s’arrosseguen any rere any sense fer res

LGD: Des del PSC creuen que és prudent en l’actual moment de crisi, reclamar una inversió en infraestructures per davant de la contenció en els pressupostos?

AV: Entenem que en la situació en la que estem actualment s’han d’augmentar les partides en temes socials. Nosaltres vàrem fer una proposta als pressupostos de 2012 que no s’ha tingut en compte. Al 2013 vàrem fer una altra proposta i el govern va agafar la que vam plantejar l’any anterior i la va encabir als pressupostos d’enguany, sense ni tan sols esmentar que tot això era una proposta del PSC. No ho varen tenir en compte i, en canvi, el 2013 agafen les propostes del PSC i les tiren endavant amb un any d’endarreriment.

Al 2013 vàrem fer una altra proposta i el govern va agafar la que vam plantejar l’any anterior i la va encabir als pressupostos d’enguany, sense ni tan sols esmentar que tot això era una proposta del PSC

Nosaltres entenem que si s’haguessin fet fa un any, la societat de la Garriga no estaria passant tantes penúries com les que està passant. Ara parlen dels plans d’ocupació tirats endavant per l’equip de govern, però el PSC els proposava el 2012 i ens varen dir que no eren adients. Ara ens diuen que ha arribat el moment d’apostar per aquests plans. Des del PSC entenem que s’hi hauria d’haver apostat en el moment que va començar la crisi, i més apostes que s’han de fer. El govern de Catalunya està tirant enrere les partides d’ajut en promoció econòmica i cerca de treball, els ajuntaments ho hem d’entomar com podem, i l’Ajuntament de la Garriga ho hauria pogut fer.

El 2013 fem altres propostes i tampoc es tenen en consideració. Vàrem entregar una instància amb aquestes i no se’ns va donar resposta ni a la instància ni al Ple. Tot i això, als companys d’ICV els les responen totes una per una.

És clar, nosaltres fèiem propostes de màxims, partides de 100.000 € per plans d’ocupació, partides per ajudar als serveis de Càritas de la Garriga, partides concretes. En canvi, a les propostes que fa ICV pels pressupostos, que anaven demanant augmentar 1.000 o 500 euros algunes partides, a aquestes sí que se’ls respon. L’única cosa que nosaltres demanàvem és que se’ns respongués, si cal, que no creuen que és el moment i que per això no les tirarien endavant.

LGD: És a dir que, segons el que explica, no tan sols se senten deixats de banda, sinó que a més vostès consideren que l’equip de govern s’ha apropiat amb retard d’algunes de les seves propostes com els plans d’ocupació.

AV: Ni més ni menys! No és que no ens sentim escoltats, és que creiem que la ciutadania no se sent escoltada. Cada cop més, i això ho hem fet tots els equips de govern, la ciutadania veu que els impostos augmenten. No hi ha una contenció dels impostos. Si es veu un augment d’impostos però a canvi hi ha més partides a nivell social, pots explicar als ciutadans que tot això és per ajudar-los, que tot l’esforç que es fa és per ajudar als més necessitats. L’Ajuntament som l’administració més propera al ciutadà i hem de recolzar-lo. No obstant això, moltes vegades escoltes a persones amb problemes, potser problemes petits però que poden créixer, i no se senten escoltats pel Consistori.

No és que no ens sentim escoltats, és que creiem que la ciutadania no se sent escoltada

LGD: Des del PSC consideren que l’actual equip de govern no dóna resposta als problemes de la ciutadania?

AV: Creiem que sí. Ara mateix la ciutadania vol respostes més enllà. Es va aprovar al Ple una moció a favor de fer mobilitzacions contra el tancament del CAP. Es va demanar mobilitzacions contra les retallades en sanitat, contra les retallades en educació, són demandes que inclouen a molta gent. Aquesta està més mobilitzada perquè la percepció que té és que no es pot fer res.

Jo ho vaig dir, no estic a favor de posar una estelada a l’accés de la Garriga, però respecto totes les mocions aprovades a l’Ajuntament, totes, aquelles que hem votat des del PSC a favor i les que no, perquè entenem que l’Ajuntament és democràtic. Entenem que s’estan recolzant mocions de gestos, però mocions que afavoririen a tota la ciutadania no s’estan duent a terme.

No estic a favor de posar una estelada a l’accés de la Garriga, però respecto totes les mocions aprovades a l’Ajuntament, totes, perquè entenem que l’Ajuntament és democràtic

M’agradaria saber què s’ha fet ençà de l’aprovació de la moció contra el tancament nocturn del CAP per part de l’equip de govern. Jo ho vaig preguntar en un Ple i se’ns va dir que de moment res, que no s’havia fet res i que havíem d’esperar a que tanquin el centre. I no vull generar alarmisme, però la sensació és que nosaltres anem a protestar i des de l’Ajuntament no es farà res. I és veritat, l’Ajuntament es pot escudar en que és una competència supramunicipal, però s’han aprovat altres mocions sobre coses supramunicipals i ningú s’ha amagat d’aprovar-les.

No vull generar alarmisme, però la sensació és que nosaltres anem a protestar i des de l’Ajuntament no es farà res

LGD: Prenent el fil de la seva posició sobre la instal·lació de l’estelada a l’entrada del poble i la seva opinió sobre “mocions que són gestos”, interpreto que amb això es refereix a les mocions independentistes aprovades en ple municipal.

AV: Creiem que l’agenda sobiranista tapa una mancança de molts governs, no només el de la Garriga, sinó de molts ajuntaments i de la Generalitat.La falta de gestió s’està amagant darrera de gestos. No és que jo estigui en contra de posar una estelada a la rotonda d’accés a la Garriga, és que el PSC de la Garriga hi està en contra. Entenem que això suposa uns diners que es poden gastar en altres aspectes. Ens vàrem abstenir en la moció sobre l’adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir; estem a favor del Dret a Decidir, però d’un Dret a Decidir obert, no tancat. No només hi ha un Dret a Decidir, que és el que marca si vull ser o no independent, no tot és blanc o negre. Hi ha matisos, i volem lluitar per aquests matisos. Estem a favor del Dret a Decidir de la ciutadania, d’un canvi de relacions Espanya-Catalunya.

Creiem que l’agenda sobiranista tapa una mancança de molts governs, no només el de la Garriga, sinó de molts ajuntaments i de la Generalitat

LGD: Suposo que m’està parlant de les iniciatives federalistes que promou el PSC.

AV: Iniciatives federalistes, sí. És a dir, no sé si han de ser federalistes o independentistes, no sé el que exactament han de ser, però s’ha d’escoltar la ciutadania i no només en aquest aspecte sinó en molts d’altres. Entenc que escoltar només un aspecte de la ciutadania, que és el que a mi m’interessa, és molt relatiu. A tots els partits polítics tenim molts àmbits d’interpretació, és a dir, si som un partit plural, hi ha gent que serà independentista o federalista, i al nostre partit hi ha molta gent que és espanyolista. No per això deixarem d’escoltar les diferents vessants.

Som un partit plural, hi ha gent que serà independentista o federalista, i al nostre partit hi ha molta gent que és espanyolista

El que vol el PSC de la Garriga és que hi hagi un Dret a Decidir i que tothom pugui explicar quin és el seu projecte, i ara per ara això no és viable ni a Catalunya ni a Espanya. Això és el que ens fa por a nosaltres: no tenim un model que sigui el millor, que sigui únic. I jo entenc que hi ha gent que només entén que hi ha un únic model, i aquest model ha de tenir pros i contres, i ara mateix el model independentista, que és el que més escolta el carrer, no explica les contres, només els pros.

Ara mateix el model independentista, que és el que més escolta el carrer, no explica les contres, només els pros

LGD: I què creuen que cal explicar?

AV: Hi ha coses que si no es canvien no són factibles amb la independència. Estem patint un espoli per part de Espanya… bé, jo no parlaria potser d’espoli, però és veritat que hi ha una mancança de inversions cap a Catalunya. Això no ho estic descobrint jo, ja es va veure. Es va aprovar un canvi a la Disposició Addicional Tercera que no s’està duent a terme des d’Espanya, llavors Espanya ens està enredant, però els que defensen un model únic independentista també ens enreden, perquè només ens expliquen els pros, i jo vull conèixer les contres.

Espanya ens està enredant, però els que defensen un model únic independentista també ens enreden

Jo vull decidir coneixent les parts positives i les negatives, de la mateixa manera que és necessari que la ciutadania decideixi. Això és el que estem defensant, el nostre model. Jo potser em considero més federalista, jo vull estar a Catalunya i a Espanya, però sí que és veritat que és necessari un canvi de relacions que afavoreixi més a la ciutadania de Catalunya. Ara mateix hi ha algunes coses que estem patint els catalans que deixen de banda els problemes que tenim al carrer.

LGD: Tornant al camp municipal, quines propostes té el PSC per als dos anys futurs de legislatura?

AV: El PSC sobretot vol ampliar les polítiques socials. Tal i com s’ha aprovat a d’altres ajuntaments, hem de fer un protocol de temes d’habitatge que ajudi a la ciutadania. Un acord entre les entitats bancàries, els col·lectius ciutadans i els governs municipals. El govern de la Garriga no ha fet res en aquest aspecte.

LGD: Establir un protocol d’actuació davant els problemes per pagar habitatges?

AV: I també per a la construcció d’habitatge públic…

LGD: Que no existeix a la Garriga.

AV: Que la Garriga no té, tot i que té molts habitatges buits. Creiem que amb un protocol entre promotors, entitats bancàries, l’Ajuntament i les entitats ciutadanes es pot fer un gran projecte que recolzi a tothom. Els promotors tenen molts habitatges buits, abans de trobar més problemàtiques en aquest aspecte, que l’Ajuntament pugui construir un projecte comú. Ho vàrem proposar i se’ns va dir que ara per ara no era factible, però que s’hi estava treballant. Portem set mesos i encara no s’ha fet res. Ni se’ns ha convocat per a explicar-nos res. Això és greu.

LGD: D’aquests darrers dos anys de legislatura, el PSC canviaria alguna cosa de la seva tasca?

AV: Jo crec que hem estès mans, moltes mans, al govern municipal. Com que hem estat al govern, ens hem adonat que tot el que es fa a l’Ajuntament no són flors i violes i entenem que hi pugui haver problemes. Per això hem estès mans en molts camps: en pressuposts, en mobilitat, en tarifació social… Hem fet moltes coses. Ara s’aprova la tarifació social, i en cap cas s’ha parlat que des del PSC hem anat a acompanyar el govern municipal a veure altres ajuntaments per a trobar un model. En cap moment s’ha parlat que el model de tarifació social que s’aplicarà a la Garriga és un model que ja s’està aplicant a d’altres ajuntaments socialistes i que s’aplicarà gràcies a que el PSC ha acompanyat al govern municipal.

Crèiem que el nostre projecte s’estava entenent i amb els resultats electorals es va veure que no s’estava fent del tot bé

Entenc que sí que tenim mancances, moltíssimes, i les hem de valorar nosaltres, però qui més les ha de valorar és la ciutadania. Aquí a la Garriga entenem que ens ha costat moltíssim apropar-nos-hi. Ja ho vàrem fer quan estàvem governant, crèiem que el nostre projecte s’estava entenent i amb els resultats electorals es va veure que no s’estava fent del tot bé. Ens ha faltat més comunicació i estar més actius en aquest sentit, alhora que volem apropar-nos encara més a la ciutadania. Fa un any que vàrem entrar un nou grup municipal, sempre recolzats, i esperem que per molt de temps, per l’anterior. Durant aquest any hem fet reunions amb col·lectius ciutadans i escoltat les seves problemàtiques per tal de poder-les acostar al Ple municipal. Crèiem que s’havia de millorar i hem començat a fer-ho.

LGD: És a dir, que a més de la comunicació amb la ciutadania…

AV: Volem traslladar les problemàtiques a l’Ajuntament. Tots els grups, i més els que estem a l’oposició, hem de ser els altaveus de la ciutadania a l’Ajuntament. Al dia a dia hi ha moltes coses al govern municipal de les que no te n’assabentes, i hi ha petites coses que se’ls poden traslladar. Fins ara potser no ho fèiem, però crec que amb el tema del tancament del servei nocturn del CAP vàrem començar a fer aquest pas, i que se n’han de fer molts més.

Marc Bellmunt

Article anteriorCiutadans denuncia l’aparició de pintades ofensives contra el partit a la Garriga
Article següentLa 1a Marxa per l’Educació Pública passa per la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.