Meritxell Budó: una legislatura “sense obres de milions d’euros ni catedrals”

0
Meritxell Budo_juliol_2012

La Garriga Digital.cat entrevista l’Alcaldessa per tal de conèixer la valoració que es fa des de CiU de la tasca de govern dels primers dos anys de legislatura. Parlem amb Meritxell Budó dels punts més positius de l’aquesta, així com de les mancances que considera que ha tingut el govern en aquesta primera etapa.

La Garriga Digital: Com es valora des de CiU aquesta primera meitat de legislatura?

Meritxell Budó: És difícil parlar com a CiU i no com a Alcaldessa, i, de fet, jo les valoracions les he de fer com a Alcaldessa de la Garriga. Formo part d’un partit polític, que té set regidors i governa amb coalició amb una altra formació política que en té tres. Tot i així, els diria el mateix com a Alcaldessa que com a representant de CiU.

En tot cas, és una valoració positiva. Per posar un exemple, l’altre dia era a un sopar i una persona em va preguntar què tal és això de governar en coalició. En segons quines coses probablement estàs més temps parlant i debatent, fins que arribes a un punt de trobada, però aquest exercici fa que tinguis dos punts de vista que sumen a un projecte per a tirar-lo endavant i això fa que estigui més ben treballat. A part, és clar, de ser un exercici democràtic i de cerca del consens i la suma. Jo penso que, a la fi, això és millor.

LGD: La dinàmica de debat millora l’obra de govern, llavors.

MB: Hi havia una altra persona al sopar, que havia format part d’un antic govern de la Garriga, que deia que governar en coalició és “horrible” perquè no pots aplicar el teu programa de govern. Aquesta és la diferència més gran per a mi. Crec que en aquest país les majories absolutes seran cada cop menys freqüents, d’alguna manera és positiu per a la població que diferents forces polítiques s’hagin d’entendre per a tirar endavant un projecte comú de municipi. Valoro positivament estar governant conjuntament amb Acord.

És positiu per a la població que diferents forces polítiques s’hagin d’entendre per a tirar endavant un projecte comú de municipi

En aquest sentit, també els diria que nosaltres ens vàrem fixar tres objectius bàsics: la recuperació i estabilització financera de l’Ajuntament de la Garriga per a poder dur a terme les accions necessàries al municipi…

LGD: Que segons els resultats que varen presentar al darrer Ple, semblen tenir-la encarada.

MB: Correcte. Ho hem aconseguit, hem estabilitzat les finances municipals. Estem prestant els mateixos serveis, però reduint els costos de tot plegat. El fet d’haver encarat les finances municipals ens permet també fer-ho amb altres projectes de futur, projectes no molt grans, però necessaris pel municipi, sense generar endeutament pel poble.

Una altra cosa que crec és que era molt important per a la Garriga aconseguir aquest clima polític de pau social, del que probablement no vàrem gaudir a la darrera legislatura. Hi havia un ambient de crispació. Que aquesta tendència no segueixi és molt important per a un municipi; això no és bo, ni pel que governa, ni pel ciutadà.

Era molt important per a la Garriga aconseguir aquest clima polític de pau social, del que probablement no vàrem gaudir a la darrera legislatura

LGD: Tot i així vostès han viscut moments polèmics a la legislatura.

MB: Però la polèmica és polèmica política, debat polític i de vegades no veure les coses igual. És ben respectable no compartir la mateixa visió i, en aquest sentit, les polèmiques s’han pogut donar en veure les coses de manera diferent. De vegades l’apassionament pot fer semblar que ens estiguem barallant, però jo crec que més enllà del marc polític on no sempre es comparteix la mateixa visió, la pau social és al carrer i a l’Ajuntament. Això també era un repte molt important.

LGD: És a dir que entenen que les polèmiques que es puguin donar són afers puntuals i que la tensió no és un element inherent a la dinàmica d’aquesta legislatura.

MB: Això ha canviat com de la nit al dia i crec que ha estat gràcies a l’esforç dels disset regidors que formem part del plenari. No ens posem medalles només uns… Per a nosaltres era molt important, gairebé el més important, recuperar aquesta pau social, i en això hem treballat i ens hi hem esforçat. Sempre hi ha coses a millorar però penso que anem ben encaminats.

LGD: Un tema polèmic és l’independentisme i l’actual legislatura ha tingut una vessant identitària important. Com valoren l’enfrontament de posicions que hi pot haver amb altres partits de caire unionista, com per exemple el PSC o el PP?

MB: No voldria entrar en valoracions en aquest sentit. Els regidors que tenim al consistori treballen per dintre del seu grup i de la seva ideologia, intentant sumar-se al màxim de temes possibles. Al darrer Ple, per exemple, el PSC es va abstenir pel que fa a l’adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. El Partit Popular, en aquest sentit, evidentment està en una altra òrbita.

Certament som un Ajuntament que majoritàriament està a favor del Dret a Decidir i que Catalunya esdevingui un Estat propi, però sobretot pel Dret a Decidir, perquè ningú se senti inclòs on no vol ser-ho. Hi ha catorze regidors que sempre voten en clau nacional i això ha estat un canvi important al plenari de la Garriga. Perquè és un Consistori tant bolcat amb aquest tema? Pensem que som aquí per governar la Garriga i millorar la vida dels garriguencs i garriguenques, que és la feina que ens han encomanat, però entenem que la vida de la Garriga millorarà en una Catalunya amb Estat propi. Claríssimament, nosaltres apostem pel dret a decidir lliurement quin ha de ser el futur del país.

Som un Ajuntament que majoritàriament està a favor del Dret a Decidir i que Catalunya esdevingui un Estat propi

LGD: Reprenent el que dèiem abans, sempre que el seu govern parla de valoracions s’incideix molt en l’economia. Però CiU també té d’altres regidories en diferents vessants: Esports, Via Pública, Acció Social, Joventut i Dinamització Cultural i Salut i Ensenyament. Com valora les tasques fetes en aquestes altres àrees els darrers dos anys?

MB: Podria dir, començant per Serveis Socials, una de les àrees a la que donem la màxima prioritat, que s’estan atenent més que mai a les famílies que ho necessiten. Són coses que no agrada explicar, però a cada Junta de Govern estem donant moltes ajudes al pagament d’hipoteques, lloguers, aigua, llum i gas de les famílies que estan passant per un mal moment. A la Garriga, per estrany que ens pugui semblar, el Banc D’Aliments até de manera regular a 150 famílies.

Tenim una situació complexa i l’aportació que podem fer és acompanyar aquestes persones en tot el que necessitin i, alhora, intentar que se’n puguin sortir per elles mateixes. En aquest sentit tenim el Servei Local d’Ocupació, a través del qual s’han generat Plans d’Ocupació municipals que han donat llocs de treball a 23 persones enguany. No és molt, però en aquest sentit aquest any hi hem destinat inicialment 130.000 euros. Tenim clar que l’any vinent tornarem a fer Plans d’Ocupació, i ho podrem fer perquè la primera promesa municipal de govern, que era estabilitzar les finances, s’ha acomplert. Si no haguéssim tancat l’exercici amb un romanent positiu important, no haguéssim pogut destinar-lo als Plans d’Ocupació.

L’any vinent tornarem a fer Plans d’Ocupació, i ho podrem fer perquè la primera promesa municipal de govern, que era estabilitzar les finances, s’ha acomplert

LGD: I pel que fa a Ensenyament?

MB: Malgrat les circumstàncies econòmiques que estem vivint, on no cobrem a temps tots els ajuts que han de venir de la Generalitat, que pateix un ofec econòmic per part de l’Estat espanyol (fet que repercuteix en els ajuntaments), hem fet el màxim esforç per a continuar mantenint la qualitat de l’ensenyament a la Garriga. A més a més, aquest any incorporem la tarifació social a l’Escola Bressol, que pot arribar a un 30% de descompte en funció de la renda familiar.

Tot això dins d’un dels preus més econòmics del Vallès Oriental, mostrant la nostra sensibilitat cap a les famílies per a què puguin pagar aquest servei per conciliar vida laboral i vida familiar. També hem treballat nous barems per a la concessió de beques menjador, que excloïen anteriorment les famílies on els pares no treballaven, car s’entenia que els nens podien anar a menjar a casa. Això s’ha canviat per a què també en puguin gaudir, entenent que l’actual situació de crisi ho fa necessari.

LGD: Vivim en unes circumstàncies diferents.

MB: Crec que ens hem d’adaptar a les circumstàncies actuals, que són molt diferents de les de fa cinc anys, i evolucionar tal i com està evolucionant la nostra societat: molt de pressa.

LGD: Quins projectes té CiU pels propers dos anys de legislatura?

MB: Als dos anys de legislatura que venen hem de decidir quin és el futur que volem per a la Garriga. Això passa, crec jo, per revisar una part important del Pla General. Cal decidir si volem o no que certes zones es desenvolupin. Això ha de ser una decisió política. Per descomptat, aquests propers dos anys estarem al costat del govern de Catalunya amb el procés del Dret a Decidir i hi col·laborarem per a què tots els garriguencs que ho vulguin hi puguin participar. També volem seguir mantenint l’estat de sanejament econòmic de l’Ajuntament, que és vital per a garantir la continuïtat de tots els serveis a la ciutadania, sobretot a l’Àrea de Política Social, que volem reforçar cada any.

Sincerament, no serà una legislatura de grans obres ni catedrals. Hem de decidir també com a municipi què fer amb l’equipament de Can Luna, que ara es recepciona, i volem que sigui un procés plenament participatiu. Creiem que aquests propers dos anys posarem fil a l’agulla per a començar a treballar en un projecte de futur a Can Luna.

També tenim la Torre del Fanal, on les obres començaran en breu, el cobriment de la Pista Número 2, que s’ha d’adjudicar i es durà a terme al setembre, i altres petites coses com un skatepark que varen sol·licitar un grup de nois i noies quan vàrem obrir el procés de participació dels pressupostos. Això és el que ha de ser aquesta legislatura, una legislatura de fer el que anem podent, sense obres de milions d’euros ni catedrals, car ara hi ha altres prioritats en la nostra societat.

Això és el que ha de ser aquesta legislatura, una legislatura de fer el que anem podent, sense obres de milions d’euros ni catedrals, car ara hi ha altres prioritats

LGD: Si poguessin fer quelcom diferent de com l’han fet aquests dos primers anys de legislatura, què seria?

MB: Que difícil aquesta pregunta…

LGD: Les preguntes difícils són les que val la pena fer.

MB: Segurament, veient-ho amb perspectiva, més d’una cosa. A grans trets, no se m’acut què hauríem pogut fer de manera diferent. En molts casos hem estat a temps de recollir opinions d’altres grups i persones que ens han permès reconduir la situació i fer les coses com calia fer-les. Crec que, inicialment, pots plantejar una cosa tal com la veus, però el fet que tothom pugui aportar la seva opinió la fa millor. En aquest sentit probablement és cert que en algun tema concret, de vegades per la voràgine del dia a dia de l’Ajuntament, no hem tingut el temps necessari per a debatre i recollir la màxima pluralitat d’opinions. Sí, això és el que canviaria, poder tenir el temps necessari per a què siguin el més plurals possible i recollir el màxim d’opinions.

Canviaria poder tenir el temps necessari per a recollir el màxim d’opinions i que siguin el més plurals possible

Marc Bellmunt

Article anteriorMoya guanya el torneig d’estiu de futbol sala davant Segú
Article següentPer Festa Major també pots anar al teatre
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.