Una acció de govern amb algunes llums però també amb ombres fosques

0
ICV-EUiA

Hem arribat a l’equador de la legislatura i toca, com no pot ser d’un altra manera, fer balanç de la gestió que ha dut a terme l’equip de govern de CiU i Acord.

I volem començar amb les polítiques de participació, que ja avancem han estat, des del nostre punt de vista, força decebedores. Des de l’equip de govern es va començar la legislatura obviant i donant allargues als col·lectius que havien participant en l’elaboració del reglament de participació i resistint-se a parlar inicialment amb alguns grups de veïns que reclamaven més vials pels vianants, alhora que s’escoltava a un grupet de comerciants que demanaven insistentment la reobertura del trànsit rodat a les places. No pintava gens bé.

Posteriorment, i després d’una certa pressió d’una part l’oposició, entre la que ens hi comptem, afortunadament es va produir un lleuger canvi d’estratègia. Fruit d’aquesta nova forma de fer, es van atendre peticions veïnals, que van comptar des del principi amb el nostre suport, com ara fer de vianants el carrer Samalús, i es van enfrontar millor iniciatives ciutadanes com la del casal popular de la Torre del Fanal.

Però, tot i això, en cap moment de la legislatura s’han iniciat noves fórmules o processos participatius, ni sobre determinades àrees ni sobre els nous projectes que l’equip de govern ha desenvolupat. Pràcticament no tenim cap nova eina de participació, més enllà del recuperat consell d’AMPAs.

I pel que fa a un altre àmbit de la participació, com és el paper que juga l’oposició en referència a les iniciatives i projectes importants, ha estat globalment escàs i decebedor amb l’excepció de la dinàmica engegada per alguna regidoria. Només en els darrers mesos hem detectat símptomes de canvi exemplificats en la convocatòria d’un major nombre de comissions polítiques i en els primers resultats de la comissió de tarifació social que es va impulsar per una moció que vàrem presentar des d’ICV-EUiA. Esperem que no s’estronqui aquesta nova tendència i aquesta major participació de l’oposició comenci a tenir també la rèplica en la de la ciutadania.

Pel que fa als nous projectes que ha tirat endavant l’equip de govern, pensem que hi ha hagut clars i ombres, amb iniciatives clarament fallides com el Mercat de la Cultura, d’altres que han tingut èxit de públic però poca participació dels protagonistes com la Fira de la Botifarra, algunes que eren necessàries i han rebut tot el nostre recolzament com l’elaboració del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i alguna que creiem que ha estat encertada i ben organitzada com les Jornades Modernistes.

I si parlem del funcionament de les regidories podem afirmar sense embuts el que opinem: malgrat desavinences puntuals, Cultura, Educació o Medi Ambient han fet globalment una bona feina; d’altres han acumulat alguns conflictes i han estat inoperants com Joventut i Participació, algunes com la d’Esport s’han entossudit en tirar endavant projectes no prioritaris com el cobriment de la pista núm. 2, i, finalment, alguna ha tingut una gestió que podem i volem catalogar de lamentable, com la regidoria de Via Pública.

En aquest sentit, volem recordar el cúmul de despropòsits que ha acumulat aquesta regidoria entre els que destaquem l’eliminació de l’illa de vianants els caps de setmana al carrer Calàbria, la retirada dels nous bancs de la plaça alguns dels quals han acabat lamentablement donats a una entitat privada, el retorn a la doble direcció al carrer Banys o el període en que es va mantenir obert el trànsit rodat a l’illa de vianants del carrer Centre. A tot això cal afegir l’estat d’abandonament en que podem trobar molts punts de la via pública i contra el que hem lluitat aferrissadament des d’ICV-EUiA.

Malgrat aquests desacords en temes importants, que no podem defugir, creiem que el clima positiu, de respecte i diàleg, ha estat protagonista aquests dos anys. En molts moments hem pogut pactar i presentar mocions conjuntes entre la majoria dels grups polítics, i, en el nostre cas, hem coincidit amb els de l’equip de govern en temes d’abast nacional i gran transcendència com el dret a decidir el nostre futur com a poble.

Esperem, per tant, que es mantingui aquest bon clima el que queda de legislatura i que des de l’equip de govern s’avanci en la participació i la recerca de consensos. Des d’ICV-EUiA no dubteu que hi posarem tot el que estigui a les nostres mans, com sempre hem fet.

Israel Molinero i Martí Porter, Regidors d’ICV-EUiA

Article anteriorRàdio Silenci emetrà en directe per Festa Major
Article següentMoya guanya el torneig d’estiu de futbol sala davant Segú

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.