Som la gent de Farenheit 451?

0
Laura Franco_01

Guy Montag és un home que forma part d’una societat on la tecnologia és el més important de tot. La natura, el món i la literatura han estat oblidats i no són importants per a la gent. Fins i tot sembla que la natura sigui amoral, una imatge del que la gent hauria d’evitar. No només això, sinó que és percebuda com a perillosa, vist que posen noms d’animals a les màquines, per exemple. La cultura és una més en aquesta llista de “prohicions”; cultura és coneixement, cosa que aquesta societat no vol tenir. Per a fer-nos una idea de com és tot plegat: la feina de bomber en aquest món no tracta d’apagar incendis sinó de cremar els llibres!

El ritme de vida d’aquesta gent, doncs, és conduit per la tecnologia i controlat pels que manen, els quals s’han encarregat de que la gent s’acostumi a no saber, no pensar i no valorar el que realment té més importància. Farenheit 451 és, doncs, una bona manera de veure com Ray Bradbury critica la societat en què vivim i fins a quin punt ens poden controlar. El govern no vol gent amb coneixements, més aviat els interessa que el poble es dediqui a treballar sense tenir opinió de les accions que duen a terme “els grans”, els que manen.  Així de clar ens deixa Bradbury com estan les coses avui dia. No, els bombers no cremen llibres –encara no– però la idea bàsica d’aquest llibre ens fa veure una semblança entre la societat de Guy Montag i la nostra. Els nostres estimats polítics tenen una refilada als de Farenheit 451, oi?

Havent vist últimament les retallades i les reformes en educació, qualsevol diria que el govern de Farenheit 451 ha entrat al nostre país. A poc a poc la nostra societat podria empitjorar i perdre totalment interès pel que passa al món, pel passat i pel futur, excepte si es tracta de quin nou iPhone sortirà en uns mesos. Això sí que ens interessa! Totalment absorbits pel que diu la televisió i vivint dins d’internet, la gent cada cop llegeix menys i –com a conseqüència– escriu pitjor. Només cal mirar els dictats o les redaccions de molts alumnes, o les estadístiques en educació del nostre país. Però la Playstation per Nadal, que no hi falti.

Cal dir, per sort, que Guy se n’adona de com de “trencada” està aquesta societat. Podrem veure-ho també i desviar-nos d’un camí que ens condueix al món de Farenheit 451?

@lauritis_

fahrenheit

Article anteriorSardanes modernistes
Article següentEstrena del documental “La Doma, retaule dels garriguencs”, en 3D
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.