El futur dels Tremolencs i la polèmica per la Festa Major tanquen el curs polític

0
Ple Municipal_Juliol_2013

Al Ple Municipal d’ahir s’aprovava la modificació del Pla General pels Tremolencs, amb el que es vol començar el procés d’adequació de la zona –que presenta deficiències en infraestructures com l’enllumenat o el clavegueram– per a incorporar-la al continu urbà del municipi.

Aquest punt va unir en consens a tot el plenari, com ho farien també la majoria de punts de l’ordre del dia, tals com la renovació de l’adjudicació de Les Caliues a Suara Cooperativa o l’aprovació dels comptes de l’Ajuntament corresponents a l’exercici de 2012. S’aprovaren també iniciatives destinades a l’actualització i ordenació dels fitxers electrònics de l’Ajuntament i la seva adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Pel que fa a l’apartat de mocions, se’n varen aprovar de conjuntes del plenari, tant per a donar suport a les entitats esportives no professionals davant l’actual onada d’inspeccions de Treball i de la Seguretat Social que estan afrontant, com a favor de la transparència administrativa de l’Ajuntament.

Seria a l’apartat de precs on cauria la major càrrega de polèmica del plenari, al debatre’s un prec de Solidaritat sobre l’adjudicació de les barres de bar de Festa Major a entitats del municipi. Solidaritat va fer-se ressò de les protestes de les entitats en un procés que aquestes consideren injust i arbitrari,  procés que es va explicar –amb visible tensió– des de l’equip de govern. Les posicions al voltant d’aquest punt no es varen acostar, i la discussió es va tancar amb un salomònic “tinguem la festa en pau” per part de l’alcaldessa.

A continuació, poden llegir en major detall tot allò esdevingut a cadascun dels punts del Ple:

Aprovació inicial de la Modificació Puntual del Pla General en l’àmbit de la Unitat d’Actuació UA-35 Els Tremolencs.

Neus Marrodan, en qualitat de Regidora d’Urbanisme, explicava com aquesta modificació del Pla General vol corregir les mancances de la urbanització dels Tremolencs en serveis públics com el clavegueram o l’enllumenat. La modificació recull iniciatives prèvies dels veïns de la zona i porta gestant-se dos anys, durant els quals un tècnic ha redactat un pla per a aquesta que, a més de rebre millores de les seves infraestructures, gaudirà de més espais d’equipaments i zones verdes. Alhora, la modificació inclou la fragmentació en parcel·les més petites dels trams de terreny més grans per tal d’assegurar un repartiment de costos més just entre veïns i Ajuntament.

Tots els grups del plenari varen celebrar la iniciativa, amb el PSC sol·licitant que, car la modificació és un projecte “complicat i que pot aixecar molta polseguera”, es faci la màxima pedagogia possible als veïns de la zona per a justificar la despesa i ICV celebrant que “finalment” s’apliqui una de les mesures de l’Agenda 21. El punt va ser aprovat amb el vot favorable de tots els partits.

Adjudicació del contracte de gestió del servei d’Escola Bressol Municipal Les Caliues.

Al Ple d’abril ja es va debatre aquesta adjudicació i ahir se’n feia el tràmit final al plenari. El servei s’adjudica de nou a Suara Cooperativa, en virtut del seu nivell marcadament “superior en qualitat”, així com uns costos proporcionats, segons Albert Jiménez, regidor d’Educació. Jiménez va assegurar, tanmateix, que des de l’Ajuntament es vetllarà pel compliment de les condicions del concurs i la millora del servei.

Malgrat el punt es va aprovar per unanimitat, el PSC va manifestar que algunes famílies els han comunicat no sentir-se escoltades per la direcció del centre, al qual Jiménez va respondre que desconeix les fonts de les queixes de les famílies, però que entén que a tots els serveis sempre hi ha factors millorables. ICV va reincidir en la seva celebració de que en els actuals temps de crisi s’hagi adjudicat la gestió de les Caliues, no només per les condicions econòmiques sinó per la qualitat del servei, com ja varen manifestar a l’abril. El punt ha passat per unanimitat a favor de tots els presents.

Aprovació provisional de l’establiment i ordenació de l’Ordenança General (G21) reguladora de la creació i supressió de fitxers de dades de caràcter personal de l’Ajuntament de la Garriga.

En aquest punt Jordi-Eduard Perales, com a responsable de Tecnologies de la Informació de l’Ajuntament, explicava que actualment s’estan actualitzant les eines telemàtiques del Consistori. Dins d’aquesta actualització, que cerca donar major transparència i proximitat a la ciutadania a l’Ajuntament, s’hi inclou la reducció i adequació als estàndards vigents dels fitxers que existeixen amb dades de la ciutadania. El punt a debat proposava, per tant, establir una ordenança que reguli específicament els fitxers segons les lleis vigents de protecció de dades. Aquesta proposta va ser aprovada amb els vots de tots els partits del plenari.

Aprovació del compte general corresponent a l’exercici 2012

Al Ple de març ja es va donar compte de l’estat de les finances de l’Ajuntament, però al d’ahir calia aprovar definitivament aquestes dades econòmiques. Vicenç Guiu, cap de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, explicava que aquest tanca el 2012 en números verds que, a més a més, evolucionen favorablement respecte els de l’exercici anterior. Guiu considerava, tanmateix, que aquests bons resultats són fruit de la gestió econòmica de l’actual govern, que ha “monitoritzat” i “racionalitzat” la despesa.

Tot i que tots els presents van estar d’acord amb allò exposat, tant el PSC com ICV varen fer dues puntualitzacions al govern. Àlex Valiente declarava que el PSC s’abstindria en la votació del punt, car consideren que els bons resultats són tant fruit de la gestió de l’equip de govern com de la paralització de “coses que hi havia sobre la taula”. Israel Molinero, al capdavant d’ICV i tot i votar favorablement el punt, recordava que els bons resultats s’han degut en part a pujades imprevistes d’ingressos com la pujada de l’IBI imposada per Madrid. Amb tot, el punt es va aprovar amb 15 vots a favor i les dues abstencions del PSC.

Proposta d’adhesió a la moció del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

El darrer punt abans de l’apartat de mocions posava a consideració de totes les forces del plenari l’adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Segons Mertixell Budó, la moció demanava l’adhesió a aquest acord, així com el compromís de fer-ne difusió entre les entitats de la societat civil garriguenca.

Com era d’esperar, el punt va ser recollit favorablement pel plenari, amb l’únic vot en contra del representant del PP i l’abstenció d’un PSC que lamentava el “debat entre el cor i el cap” que els suposa una moció a la que el seu partit a nivell de Catalunya no s’hi ha volgut adherir, però a la que ells no volien votar en contra. Així, es va aprovar aquesta adhesió amb 14 vots a favor, 2 abstencions i 1 vot en contra.

Mocions.

La primera moció del dia va ser presentada conjuntament per CiU, Acord, el PSC i Solidaritat. En ella s’hi recollia la voluntat de donar suport a les institucions esportives locals sense ànim de lucre davant del que es percep com una “ofensiva” d’inspeccions fiscals per part de l’Estat espanyol i reclamant que es creï per a elles un règim especial de tributació. Malgrat la queixa del PSC considerant que aquestes inspeccions es fan a tot l’Estat i no només a Catalunya –que va entrar en col·lisió directa amb les declaracions de Pep Oliveras de SI, que qualificava “d’atac directe i premeditat al cor de l’esport català” les inspeccions–, la moció va ser aprovada per unanimitat.

La segona moció, presentada per tots els partits del plenari, declarava l’objectiu de fer de l’Ajuntament una institució més transparent i oberta a la participació ciutadana. Tanmateix, la moció recollia la intenció de fer major difusió de les informacions públiques referents a obres i períodes d’al·legacions. Aquesta es va aprovar per unanimitat, donant pas a l’apartat de precs i preguntes.

Precs i Preguntes

Els primers dos precs varen ser presentats per ICV, que va sol·licitar la convocatòria d’un Consell Escolar Municipal a principis de setembre i que la Biblioteca Núria Albó romangui oberta a l’agost. Ambdós precs varen ser atesos per Albert Jiménez, que es va comprometre a prendre les accions necessàries per a donar-los resposta. Després d’un prec de Solidaritat demanant l’habilitació d’un espai per a gossos al Parc de la Sínia, va presentar-se el prec on més es va tensar el diàleg al Ple.

Solidaritat presentava, en representació de les entitats civils participants a la Festa Major, un prec on demanava explicacions al voltant del procés d’adjudicació de les barres de bar que seran presents al Passeig durant la Festa Major, així com confirmació sobre la existència d’una quarta nit de festa els beneficis de la qual es destinarien en la seva totalitat a la campanya Salvem l’Alhambra. Josep Oliveras demanava també que l’equip de govern justifiqués la taxa de lloguer de barres que es cobrarà a les entitats que finalment en disposin d’una.

La primera en respondre a Oliveras va ser Mar Canet, declarant que “no hi ha hagut cap conflicte” i que el procés d’adjudicació s’ha fet de la manera fixada per les regulacions municipals. Canet també va afirmar que la distància de les barres amb l’escenari, tot i que sigui percebuda com massa gran per les associacions, és la fixada als Plans d’Autoprotecció i seguretat de la Festa Major. Albert Benzekry, per la seva banda, responia que pel que fa al lloguer de les barres, aquestes són, a més d’una manera de recaptar fons per a les associacions, un servei a la ciutadania. Benzekry recordava també que les associacions gaudeixen de subvencions durant tot l’any i que els lloguers que pagaran ajudaran a mitigar en part les despeses de més de 13.000 euros que suposen les nits de concert al Passeig per a l’Ajuntament –sense comptar amb els costos de contractació de les bandes de música participants–.

Davant d’això Josep Oliveras va respondre que tot i que “la postura queda clara”, cal treballar i trobar millors formes de cara a l’any que ve. Seguidament es va viure un nou moment de polèmica quan es va discutir sobre la Ruta del Pinxo i els seus costos i com aquests potser eren els culpables del preu de lloguer de les barres. En un ambient cada cop més tens, l’Alcaldessa va tancar la discussió cridant als presents a tenir “la festa en pau”.

Un cop tancat el torn de precs i preguntes, Budó va emplaçar als presents al proper Ple, que es celebrarà el 25 de setembre.

Marc Bellmunt

Fotografia: OAMC

Article anteriorEstrena del documental “La Doma, retaule dels garriguencs”, en 3D
Article següentSOS Alhambra presenta els seus resultats
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.