La Garriga, municipi lliure de bales de goma

0
CUP_la_Garriga_01

Els Països Catalans són dels pocs indrets europeus on la policia utilitza bales de goma en manifestacions i esdeveniments públics. La dotació de projectils de goma del cos de Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya, d’un pes de 90 grams i capaços d’arribar a una velocitat de més de 200m/s (més de 720 Km/hora), són considerats pel protocol tècnic intern com a armes “less-letal”, és a dir, “menys letals”. L’evidència però, demostra que poden causar danys permanents, i alguns d’irreparables, als òrgans vitals i, a més, són difícilment controlables.

Limitant-nos a les estadístiques, i deixant de banda altres tipus de lesions: des de 1990 fins a dia d’avui a l’Estat espanyol són més de 30 les persones que han patit lesions permanents, més d’una vintena de les quals han perdut un ull, i dues han mort. Per tant el terme “menys letal” ha de ser definitivament considerat inadequat perquè, atès el potencial destructiu d’aquestes armes, no garanteix la seguretat de la ciutadania, sinó que esdevé un risc inassumible per la nostra societat.

Els darrers anys, a la ciutat de Barcelona, diverses persones han perdut un ull a causa de l’impacte d’una bala de goma (7 persones en només 3 anys) i altres han hagut de ser ingressades a la UCI durant dies amb diversos traumatismes, algunes fins i tot tement per la seva vida.

A dia d’avui, 20 ajuntaments catalans ja s’han posicionat de manera contundent per demanar la prohibició de les bales de goma, quatre dels quals són els municipis veïns de les Franqueses del Vallès, Montmeló, Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni. A més, cal destacar que fa pocs dies, al Parlament de Catalunya, s’hi ha constituït la comissió d’estudi dels models de seguretat i ordre públic i l’ús de material antiavalots en esdeveniments de masses, després de l’alarma social causada per casos com el d’Ester Quintana.

Per tot això, la Candidatura d’Unitat Popular de la Garriga demana als grups municipals i al Ple de la Garriga l’aprovació dels següents acords:

1.- Que l’Ajuntament de la Garriga demani l’abolició de l’ús de projectils i bales de goma, tal com ha succeït en altres països.

2.- Que l’Ajuntament de la Garriga declari el municipi com a: Municipi lliure de bales de goma.

3.- Que l’Ajuntament de la Garriga rebutgi frontalment l’ús de projectils i bales de goma al seu terme municipal.

4.-Traslladar l’acord al Govern de la Generalitat de Catalunya, als diversos grups parlamentaris que formen l’actual Parlament de Catalunya, i al col·lectiu promotor de la iniciativa, l’Associació STOP Stop Bales de Goma, que des de 2001 treballa per l’abolició d’aquests projectils.

CUP la Garriga

Article anteriorS’arrangen deu habitatges de gent gran de la Garriga
Article següentL’Ajuntament contracta 14 persones durant sis mesos a través dels Plans d’Ocupació
Candidatura d'Unitat Popular de la Garriga.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.