La independència, sense els pixats al ventre

0
Esquerra_LOGO

Quan una majoria de catalans ja hem comprat la idea de l’Estat propi, és el moment que els partits polítics i els seus líders expliquem i venem el COM el farem i QUÈ serà. Hi ha gent indecisa, refractària o temorosa que ha d’acabar donant suport a la independència si troba una resposta raonada a aquestes preguntes, tal com se’ns comenta en converses de carrer. A Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) s’està treballant intensament sobre aquest camí i per això la fundació Josep Irla ha realitzat els debats de la “Conferència Nacional per la República Catalana”, que conclourà amb dues jornades de treball el cap de setmana dels 6 i 7 de juliol.

Els debats previs han tractat qüestions com el paper de tots dels territoris dels Països Catalans en el procés d’independència del Principat; els processos i eines jurídics en la constitució d’un nou Estat; i el plantejament de les infraestructures, l’energia i els recursos naturals en la futura república. El proper dijous 23 de maig es presentarà i debatrà la qüestió econòmica i fiscal. Experts de reconegut prestigi participen en l’elaboració dels estudis de base on s’analitzen les amenaces i debilitats de la situació actual, alhora que es descriuen les oportunitats i les fortaleses del país en el moment de la constitució d’un Estat. Una tasca complementària a la que ja desenvolupa el Consell de Transició Nacional des del Parlament.

En definitiva, estem posant les bases al necessari i urgent pla estratègic d’actuació, on hi ha de constar tot el que cal fer i pot passar de forma detallada: els passos a seguir, qui farà què, previsió de contingències, moments de trànsit, de lluita d’interessos…

Com diu Ricard Martínez, secretari de Política Territorial d’ERC, “ja som a l’endemà: un dia serà el Port, l’altre seran les freqüències radioelèctriques, l’altre serà la xarxa elèctrica,..”.  Des del 25 de novembre vivim un moment en què hi ha, i haurà encara més, una acumulació de decisions a prendre, i per això cal tenir a punt les respostes adequades. S’ha de donar el màxim de confiança i garanties vitals als ciutadans.

Estem parlant de l’avui, del dia de la proclamació, de l’endemà i de l’endemà passat. Tota la tasca es pot consultar al lloc web www.esquerra.cat/conferencianacional, on es poden descarregar els llibrets editats per la fundació Josep Irla, així com reproduir els vídeos dels debats. La proposta de la República catalana ha de ser il·lusionadora, i per això cal presentar a la gent els esbossos del model de país que volem fer-nos nostre: hem de planificar nous marcs que ens permetin funcionar millor un cop comencem a caminar per nosaltres mateixos.

Sí, hi haurà el dia simbòlic en què molts brandarem la bandera, ens abraçarem i plorarem d’emoció. Però ja abans i, sobretot, l’endemà, no ens han d’agafar amb els pixats al ventre. Esquerra Republicana ho està preveient i ho publica, amb la intenció de posar-ho en comú amb la societat i la resta d’opcions ideològiques. Tant de bo totes les forces polítiques que volen l’Estat propi estiguin fent aquests deures. Si tenim les eines d’antuvi, no cal dir que això sortirà bé.

Oriol Ramon, President secció local de la Garriga Esquerra Republicana de Catalunya

Article anteriorLa Colla Gegantera de la Garriga la farà grossa el proper cap de setmana
Article següentLa Garriga viurà el Corpus amb 28 catifes de flors

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.