La nova llei d’emprenedors? Per quan?

0
Frederic_Moreno_04

El dia 26 d’abril el Consell de Ministres va donar un nou impuls pel compliment d’un dels compromisos que va assolir en les darreres eleccions generals: l’aprovació de una Llei d’Emprenedors. Com ja ens tenen acostumats el polítics, arriba tard, quan molts emprenedors ja han fet maletes i han anat a l’estranger a l’aventura d’un reconeixement professional i acadèmic, ja que el nostre país no li permet l’autoocupació. Aquesta demora en el temps s’allargarà, si és que s’aprova, durant dos anys de debats parlamentaris.

També vaig poder assistir al Parlament de Catalunya a la presentació per part d’ERC, amb el recolzament dels dos grups de CIU i la mateix ERC, de la nova Llei d’Emprenedoria i, com allà ja vaig dir, el problema no és fer una llei, sinó aplicar-la. Moltes de les coses que estaran contingudes en la nova llei ja estan en una altra normativa (potenciar la formació d’emprenedoria en tots els nivells de l’ensenyament, desenvolupar l’estatut del treballador autònom que permet facilitar la tasca dels autònoms, facilitar el finançament mitjançant polítiques de crèdit oficial, etc.). Mentrestant molts projectes han quedat a la cuneta per manca de voluntat política.

És cert que algunes comunitats han aprovat lleis per facilitar l’emprenedoria, però també des del Gobierno d’Espanya s’ha volgut amb un RD Llei de recolzament a l’emprenedor i l’impuls de l’activitat econòmica, avui està en tràmit en el Congrés dels Diputats espanyol.

Nosaltres hem demanat una llei que signifiqui pel nostre país el recolzament definitiu als emprenedors.

En altres ocasions ja hem dit que la nova llei ha de contenir el següent:

Un nou sistema de liquidació de l’IVA, que permeti que els emprenedors ingressin l’IVA repercutit en el moment que sigui efectiu el cobrament de les factures que el meriten. Això permetrà la millora de la seva liquidesa de forma simultània, no es podrà considerar l’IVA suportat deduïble fins que faci el seu pagament als proveïdors i creditors. Aquest sistema no ha de permetre discriminacions en funció de la seva utilització per part de les empreses grans.

Un altre dels continguts de la futura llei és la constitució d’una empresa amb un mínin de cost de posada en marxa (40 €) i en 24 hores. Com diu aquella frase “muy largo me lo fiais”, per a què això pugui ser veritat el 80% de les empreses neixen en forma jurídica d’autònoms i és després en funció de la seva realitat poden esdevenir en altres formes jurídiques.

L’alta a Hisenda i a la Seguretat Social dels autònoms no té cost directe, però sí que ho tenen les primeres quotes que suposen una despesa desproporcionada respecte les expectatives immediates d’ingressos (per exemple els mòduls d’IVA i de IRPF o l’assegurança d’autònoms). Podrien aplicar-se a tots els emprenedors les mateixes mesures previstes pels joves, amb tarifa mínima en els primers mesos (que  proposaria que fos almenys durant un any) i que fos compatible amb la prestació de desocupació.

Hem demanat, en altres ocasions, que els autònoms gaudeixin de les mateixes facilitats que els empresaris de les societats mercantils, que no siguin embargables els béns i actius familiars o de supervivència, i sembla que la nova llei així ho vol legislar. Benvinguda sigui aquesta mesura.

 A nivell de finançament, el crèdit oficial no ha de seguir la línia dels criteris de la banca oficial, com sembla ser que succeeix en aquests moments en moltes línies de crèdit oficial. Ha de primar més la viabilitat del projecte que les garanties que pugui aportar l’empresari i això només podrà ser possible amb la garantia de l’estat. Vàrem deixar passar una oportunitat d’or  al no obligar a les entitat finançades amb els diners del FROB (Fons de Regulació d’Ordenació Bancària) a destinar diners pels emprenedors i autònoms.

Ja ho hem dit abans: és imprescindible que l’educació emprenedora es faci des dels primers nivells de l’ensenyament i no com ara que és quan finalitzen els graus mitjà i superior de la Formació Professional o a la universitat.

Malgrat tot el que he dit, benvingut sigui, per fi, un a nova llei d’emprenedoria. Sinó, no serà possible sortir de la crisi. He tingut, i tinc, experiències sobre nous projectes i l’empenta de nous emprenedors, i puc afirmar que els hem de recolzar amb un esperit obert i de col·laboració perquè el nostre país sigui un país innovador i modern. Les noves lleis poden ajudar, però sobretot la seva aplicació a de ser l’adequada.

Frederic Moreno

Secretari de Comerç de la Confederació d’Autònoms de Catalunya

Article anteriorEl President Artur Mas felicita a la FUMH en el seu desè aniversari
Article següentL’AMPA dels Pinetons neteja la llera del riu Congost
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.