El passat dimarts 30 d’abril, al Patronat de la Garriga i en el marc de l’Aula de la Universitat a l’Abast, es va commemorar el 10è aniversari de la Fundació Universitària Martí l’Humà.
El conferenciant, en Santiago Cucurella, director de la FUMH, va fer una passejada per tot el camí recorregut al llarg d’aquests deu anys. Des de la fase embrionària de la Fundació fins el moment actual, tenint un record per totes aquelles persones que van col·laborar des de dins i des de fora i que ara ja no són entre nosaltres. També va agrair la col·laboració de tots aquells que, en major o menor mesura, aporten el millor de cada un d’ells creant sinergies positives en aspectes formatius, organitzatius de divulgació, etc.
Va quedar palès que la creació i funcionament de diverses aules formatives, molt més que experimentar un creixement lineal, en la majoria d’elles ha estat un creixement exponencial. Així doncs, felicitem-nos.
També es va destacar la implicació i la confiança depositada de quasi dues mil empreses del Vallès Oriental en el projecte de formació i recerca de personal; de la signatura de diversos convenis amb altres universitats catalanes –a part de la universitat de referència que és la UAB–, de la col·laboració amb diverses universitats europees realçant la projecció internacional de la Fundació. Així doncs, celebrem-ho, no és per menys.
Però (sempre pot haver-hi un però) la sensació, almenys la que jo tinc, és que la gent de la Garriga no n’és coneixedora del què representa tenir molt a prop, a casa, una eina com la Fundació Universitària Martí l’Humà.
Permeteu-me que utilitzi el mot “eina” com a qualificatiu de la Fundació perquè, a la Garriga, és el millor instrument de transferència de coneixement i l’immillorable fil conductor per apropar l’excel·lència de la formació acadèmica i d’experiència curricular a la realitat, de vegades crua realitat, que és el món de l’empresa, sigui quina sigui l’activitat i la magnitud d’aquesta.
Ens movem en un món molt competitiu on se’ns demana ser proactius, avançar ràpidament. Un món on ens hem i hem de motivar, on la persistència és imprescindible i la innovació i la creativitat han de formar part del nostre dia a dia, on cal reinventar-nos i adaptar-nos a l’entorn, cercant nous mercats, posant-nos al dia perquè hem de tenir molt en compte,que les regles, les normes, les formes, les doctrines d’ahir, avui ja no ens serveixen i ens hem de preparar per les que demà regiran. No hi ha dogmes, tot ha de ser contrastat. És així.
I, qui ens pot posar al dia? Qui ens pot ajudar a fer estratègies per assolir nous mercats? Qui pot aportar-nos aquest plus per millorar la nostra capacitat d’adaptació a l’entorn empresarial? Qui ens pot formar per ser més, molt més efectius i eficaços? Qui, des dels valors i principis d’honestedat, pot proporcionar-nos el suport necessari per intentar millorar el nostre dia a dia des de la perspectiva humana, cultural i empresarial?
Doncs la resposta més propera és que a través de les diverses Aules de la FUMH podrem assolir els coneixements coadjuvants que més ràpidament uns, més suaument d’altres, podrem posar en pràctica per fer-nos menys vulnerables i més sòlids per preparar el futur i enfrontar-nos a les dificultats del present.
És per això que, tenint la sensació de que hi ha molta gent de la Garriga que no és prou coneixedora de les possibilitats que la FUMH posa al nostre abast, permeteu que us recomani que us hi acosteu, posem per cas a l’Aula de la Universitat a l’Abast, assistint a les conferències que cada dimarts imparteixen destacades personalitats del món de l’art, de l’empresa, de la medicina, de l’ensenyament, de la política; o, tal vegada, només que us interesseu per saber el què i el perquè de les accions formatives; o, potser, només dient, amb orgull, a la gent d’altres indrets que a la Garriga hi tenim una Fundació Universitària que creix i creix, en benefici de tots, dels que avui hi som i dels que demà hi seran perquè, sens dubte, la FUMH és una gran eina per a tots i, a més a més, és i està a la Garriga.