«Anem tan de pressa per estar al dia, que ens oblidem del passat»

0
Csar_Alcal

Una de les novetats que l’editorial de la Garriga Malhivern presenta aquest Sant Jordi és el llibre La vida quotidiana a Catalunya. 1945-1963, de l’historiador de la Roca del Vallès Cèsar Alcalà, i que és la segona part del llibre La vida quotidiana a Catalunya. 1939-1945, publicat per la mateixa editorial dos anys enrera.

El diari digital Nació Granollers publica avui una entrevista a l’autor, feta per l’Esteve Plantada, que podeu consultar aquí.

En aquest llibre, Cèsar Alcalà  fa un exercici de memòria històrica i de divulgació que ens acosta a aspectes del dia a dia d’aquells anys que van marcar la vida d’unes generacions que van viure la vaga dels tramvies, la primera protesta massiva de la postguerra, la fi de la resistència armada dels maquis, el cas Galinsoga o el renaixement de l’escoltisme com a contrapunt que la societat civil va crear per a contrarestar l’adoctrinament a la joventut que exercia el règim a través del Frente de Juventudes i de l’Organitzación Juvenil Española.

La_vida_quotidiana_a_catalunya_46-63Tot plegat, emmarcat en un context internacional de Guerra Freda, que va facilitar la supervivència de la dictadura franquista, tot i que la va obligar a maquillar la seva naturalesa amb una legislació aparentment més oberta (Fuero de los españoles) que, teòricament, reconeixia uns drets a la ciutadania, però que a la pràctica va tenir molt escassa transcendència.

A banda de recuperar episodis històrics rellevants de la resistència contra el franquisme, en aquest llibre Cèsar Alcalà ens acosta a aspectes tan entranyables com la publicitat dels productes “estrella” de l’època, els consultoris femenins o la generalització del Biscúter, sense oblidar la lluita de la cultura catalana per a sobreviure en un context hostil a través d’iniciatives com ara Òmnium, les primeres revistes en la nostra llengua, la novel·la històrica d’Ignacio Agustí o el naixement de grups teatrals reivindicatius com Els Joglars.

Fotografia: Cèsar Alcalà / Autor: Esteve Plantada

 

Sense comentaris

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.