Ja de ben petit, hi havia coses que intranquil·litzaven als seus pares: cara poc expressiva, l’absència d’aquells somriures que tant agraden a la família o la seva indiferència al contacte físic. Quan la mare s’hi acostava per alçar-lo del seu llit, no reaccionava, no aixecava els braços, com ella sabia que feien els altres nens. Ja es feia evident una incomunicació, que s’anunciava insalvable.
El contacte ocular era escàs. El cridaven pel seu nom i sovint no responia. L’aprenentatge de la parla va ser molt costós. No compartia ni mostrava interès en jugar i relacionar-se amb la resta de companys de l’escola. Li agradaven els cotxes, però no per jugar-hi com la majoria dels infants, només per fer girar les seves rodes, durant llargues estones, mentre se les mirava amb fascinació. No se li endevinava cap interès per compartir les seves aficions, que eren molt restrictives, repetitives i ritualitzades.
Després de visitar diferents especialistes, els van dir que el seu fill tenia un trastorn autista.
Actualment sabem que 1 de cada 150 persones, presenta un TEA (Trastorn de l’Espectre Autista). Molts, sortosament, en tenen una afectació lleu, fet que els permet portar una vida amb prou autosuficiència. N’hi ha d’altres que n’estan severament afectats. En alguns casos, s’hi associa una discapacitat intel·lectual moderada o severa, fet que agreuja la incapacitat de la persona per poder dur una vida autònoma. Són persones que necessiten un entorn adaptat a les seves necessitats.
A Catalunya, disposem de pocs recursos especialitzats per a atendre els casos greus. Un d’ells és a la Garriga, pioner a nivell de l’Estat i d’Europa.
Ja fa més de trenta-cinc anys que un grup de pares amb fills severament afectats, juntament amb un equip de professionals, va impulsar un projecte basat en el desenvolupament de la capacitat diagnòstica de l’autisme i el seu tractament, i la creació de serveis per a tot el cicle vital. Uns serveis específics i de qualitat, aleshores inexistents en el nostre país.
Des d’Autisme la Garriga, ens sumem a la commemoració del Dia Mundial per a la Conscienciació de l’Autisme amb el ferm propòsit de seguir oferint una atenció de qualitat i d’acompanyar a les persones severament afectades per l’autisme al llarg de tota la vida.
Joan Cruells i Pagès – Director General d’Autisme la Garriga