Debat al voltant del pressupost al Ple de març

0
Ple_Municipal_mar_2013

En un Ple Municipal llampec (només va durar una hora i mitja), va prendre possessió del càrrec el nou regidor del PPC a l’Ajuntament, el Sr. Fernando Jiménez González, que va ser rebut per tots els seus col·legues i amb l’alcaldessa desitjant-li “molts encerts”. Altres punts destacables del Ple foren l’aprovació inicial de la concessió de la gestió del Punt d’Informació Turística, que sortirà properament a concurs públic per a poder trobar una empresa privada que se’n faci càrrec.

Per altra banda, es va aprovar una iniciativa per augmentar el suport econòmic per part de l’Ajuntament a les festes dels barris del municipi. També es varen posar les bases per a un nou reglament més àgil per a la Comissió de Cooperació, que permetrà eliminar entitats que no hi participin durant més d’un any per a donar un millor servei a les altres.

El punt més polèmic del plenari fou la dació de comptes del compliment del pressupost del darrer any, on Vicenç Guiu, cap de l’àrea econòmica del consistori, va explicar que l’Ajuntament ha pogut estalviar gairebé un milió i mig d’euros en el pressupost, principalment a partir d’inversions que estaven pressupostades pel 2012 i que es faran el 2013. Tot i que els grups de l’oposició han considerat majoritàriament que no es poden presentar aquests endarreriments com a estalvi, tots han celebrat que les partides destinades a ajuts i serveis de caràcter social s’hagin executat al 99%, celebrant tots menys el PSC la gestió de l’actual equip de govern. El Ple es va cloure amb l’adhesió al manifest del Dia de la Dona del passat 8 de març i una sèrie de precs i preguntes dedicats a la vialitat del municipi.

 

El Ple en detall


Acord d’establiment del serveipúblic de la Gestió del Centre de Visitants “Lluís Viñas i Galbany” de la Garriga

Albert Benzekry explicava als presents que, tot i que el govern està satisfet amb el funcionament del Centre, hi ha un “marge de millora important” i que el que se cerca amb aquesta concessió és trobar empreses que puguin destinar més recursos a la dinamització del patrimoni i el turisme garriguencs. En aquest sentit, s’obrirà un període de discussió de les clàusules de dos mesos.

SI, amb Pep Oliveras com a portaveu, es va manifestar a favor de la iniciativa, declarant que vetllaran per què sigui una concessió pel poble i “no feta a mida de ningú”. En el mateix sentit el PSC també s’hi va mostrar favorable. Israel Molinero, per ICV, s’hi va mostrar també a favor, recordant que aquesta ja era l’aposta de l’anterior equip de govern. Tanmateix, Molinero va comminar a l’Ajuntament a reflexionar sobre el fet que, molt probablement i tot i que es concedeixi el servei a una empresa externa, l’aportació econòmica del municipi al Centre no es podrà reduir. En la mateixa línia el nou Regidor del PP, Fernando Jiménez, va afirmar que no veu clar que “gaires empreses” es presentin al concurs, afegint que “no dic que sigui un fracàs, però no pinta bé”. Malgrat tot, el punt va ser aprovat per unanimitat.

 

Aprovació inicial de la modificació de les bases específiques per a la concessió de subvencions i ajuts municipals als barris

Mar Canet explicava als presents que es vol facilitar als barris que puguin seguir fent les seves festes augmentant les subvencions que els dona del 50 al 70 per cent. El punt va ser aprovat per totes les forces, amb ICV sol·licitant debatre més endavant si aquest augment no es podria donar també en d’altres àmbits, tals com els de les subvencions a entitats juvenils o culturals. L’alcaldessa els va respondre que aquest cas és diferent a la resta de subvencions que es donen, però que “tot és parlar-ho”. El punt es va aprovar també per unanimitat.

 

Aprovació inicial de la modificació del Reglament del Consell Municipal de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la Garriga.

La Regidora de Igualtat Juliet Grau explicava el cas d’aquest Consell: a la Garriga hi ha nombroses entitats, però de vegades no hi ha quòrum per a fer formalment les votacions al Consell de Cooperació, car no totes les entitats hi poden assistir per diversos motius. Per tal de trencar aquesta situació, es proposava que les associacions que no assisteixin al Consell durant un any se’n donin de baixa automàticament.

La mesura va ser ben acollida per l’oposició, però tot i així des del PSC i ICV es va reclamar a l’Ajuntament que, de la mateixa manera que s’agilitzava la sortida d’associacions del Consell, també se n’agilitzés l’entrada. En particular Martí Porter, d’ICV, explicava que hi ha entitats que tenen temporades amb menys militància i això es nota a la hora d’enviar gent a comissions, però que no per això deixen de ser entitats que treballin pel municipi. El punt va ser novament aprovat per unanimitat.

 

Donar compte de la liquidació del pressupost 2012.

El cap de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, Vicenç Guiu, va fer un repàs en detall a la liquidació del pressupost del darrer exercici. La seva valoració general va ser positiva, car es tanca l’exercici 2012 en números verds, assegurant un romanent per a propers exercicis econòmics “gràcies a una bona planificació”. Causa d’això és que les partides d’ingressos s’han acomplert en un 92,5% i les de despeses només en un 84%.

Alcaldia ha estalviat un 40% del pressupost, Hisenda ha estalviat un 50% en tant a interessos renegociats amb la baixada del l’Euribor, Societat del Coneixement ha estalviat un 51% i d’altres regidories com Urbanisme han estalviat fins un 32%. En la majoria de casos aquest estalvi es deu a l’aplaçament de projectes, que s’emplacen en un futur proper. D’altra banda, l’àrea de Serveis a les Persones és la que més ha executat el seu pressupost, en un 84%. Específicament, les partides d’assistència tals com beques de menjador, etc. s’han acomplert en un 99% ja que, segons Guiu, era una prioritat de l’equip de govern.

D’aquesta manera queda un romanent de tresoreria, que ascendeix a gairebé un milió i mig d’euros que asseguren que serà important per a fer front a incerteses que vinguin el 2013, tals com baixades d’ingressos degudes a morositat i d’altres. El nivell d’endeutament és de vora un 45% enfront del màxim del 75% previst per la llei. S’acompleix la llei de morositat, doncs, i es fan els pagaments a proveïdors a 40 dies.

Segons Guiu, “es gasta el que es pot gastar i es genera un estalvi que dona estabilitat i garanties per a exercicis futurs i un nou cicle inversor”. Pel regidor, l’essència de la bona gestió és que els ingressos i les seves previsions siguin realistes i, “col·loquialment, no estirar més el braç que la màniga”. Les perspectives pel 2013 del govern són el manteniment i consolidació d’aquestes polítiques, però malgrat tot són optimistes i compten amb l’inici d’una nova etapa d’inversions al municipi.

Pep Oliveras va felicitar el govern, recordant-los no obstant que van heretar un Ajuntament sanejat. El portaveu de SI també va incidir en què cal que quedi clar que l’estalvi presentat és en molts casos en despeses que s’hauran de fer i s’han endarrerit. En aquest sentit també es va manifestar Àlex Valiente pel PSC, que va ser més agressiu i va declarar que no se sentia tant optimista i que “es juga amb el fet de no complir inversions previstes i presentar això com estalvi”. Segons Valiente, al PSC els preocupa que els bons resultats siguin fruit del “no govern” i no de la tasca de l’equip de govern. Israel Molinero, per ICV, va coincidir declarant que “no ens ho vengueu com un estalvi, perquè no ho és”, però tot i així felicitant-los per la tasca feta. Tots els grups varen coincidir a celebrar el manteniment i execució de les partides destinades a ajuts socials. Al ser un punt de dació de comptes, no hi va haver cap votació al respecte.

 

Adhesió a la Declaració Institucional del 8 de març de 2013

L’Ajuntament es va adherir com a institució a la Declaració del Dia Internacional de la Dona, llegida per Juliet Grau, i que poden consultar en el seu text complet aquí. Malgrat assenyalar Martí Porter que la declaració els semblava “desmesuradament light” i que pretén esquivar la menció a l’actual moment de crisi i les nefastes conseqüències d’aquesta per a les dones, el punt va ser aprovat amb 15 vots a favor i dues abstencions.

 

Precs i Preguntes

Es varen presentar diversos precs referents a la vialitat de la Garriga. Dos varen ser d’ICV: un sol·licitant el reasfaltat del carrer Pere Fuster, que va ser aprofitat pel PSC per demanar que s’asfaltin els pocs carrers que queden amb paviment de formigó al municipi; i un altre prec per a prohibir el pas d’autocars i vehicles de gran tonatge pel pas a nivell sobre les vies de tren a la carretera de Samalús, desviant el trànsit per l’avinguda Onze de Setembre.

Tots aquests precs varen ser resposts i compartits pel govern. Tanmateix, ICV va demanar informació sobre l’estat de la relació de l’Ajuntament amb el Casal d’Avis i la Caixa de Pensions. L’entitat bancària pretén prohibir l’entrada al casal sense compte a l’entitat, i el govern, en veu de l’alcaldessa, ha declarat que si la entitat no rectifica les seves intencions molt probablement es deixarà de participar en el seu finançament i es valorarà una alternativa municipal i pública.

Article anteriorControvèrsia davant el tancament nocturn del CAP
Article següentLa CUP de la Garriga contra el tancament del servei d’urgències nocturnes del CAP
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.