Controvèrsia davant el tancament nocturn del CAP

0
cap_la_garriga

Tal i com ja els informàvem a La Garriga Digital.cat, el CAP municipal deixarà d’oferir el servei d’urgències nocturnes a partir del 2 d’abril. Les necessitats sanitàries dels garriguencs no queden desateses, ja que el 061 se’n farà càrrec, però les reaccions de les forces polítiques municipals disten de la posició de l’Institut Català de la Salut. Segons declaracions de responsables d’aquest organisme a La Garriga Digital.cat, a la pràctica no hi haurà un gran canvi, doncs actualment per a anar al CAP en horari nocturn ja s’ha de trucar abans al telèfon d’urgències mèdiques.

Els nous procediments, segons els quals el 061 farà un triatge dels pacients i enviarà atenció mèdica a domicili o derivarà a l’Hospital de Granollers, són “pràcticament el mateix” i “la gent ja hi està acostumada”, assegura el CatSalut. També afirma que, vistes les dades de l’estudi d’ús del servei, aquest ajust “és el més lògic”. Aquest estudi d’ús revelava que la mitjana d’atencions nocturnes prestades pel CAP de la Garriga és de 0’4 visites per nit l’any passat, tot i donar servei, a més, a l’Ametlla del Vallès, Figaró, Tagamanent i Aiguafreda. Aquest reduït número de serveis es deu en part al canvi de model dels darrers anys, que ha anat donant progressivament més pes al Servei d’Emergències Mèdiques, que mobilitza els equips d’atenció al ciutadà després de fer un triatge telefònic.

El CAP de la Garriga no és el primer que tancarà el seu servei d’urgències nocturn a la comarca, doncs els centres de Cardedeu, Llinars i Montornès ja ho han fet amb les mateixes justificacions i en els propers mesos s’espera que ho facin també els de la Vall del Tenes, Lliçà i Caldes.

Primeres reaccions del govern local

Les primeres reaccions al tancament arribaren amb les declaracions al diari El 9 Nou de l’alcaldessa, que afirmava que la mesura “d’entrada no ens agrada, però no perquè no tinguem garantida l’atenció a les persones, sinó perquè deixa d’haver-hi aquella atenció de proximitat que a un el deixa més tranquil. No vull crear alarmisme perquè el tema està ben resolt. La gent està acostumada a trucar al 061, però sí que és cert que es perd una mica aquest grau de proximitat que dóna més sensació de seguretat”. L’alcaldessa també destacava al mateix article que l’ambulància del SEM es mantindrà a la Garriga a les nits.

Per la seva banda, Albert Jiménez, regidor de Salut i Ensenyament, era més crític amb la mesura. Tot i que reconeixia que és un tema del que ja fa un cert temps del que se’n parla des del CatSalut”, declarava que la seva valoració era negativa, ja que mai és bo perdre un servei per a la ciutadania. Jiménez lamenta aquestes retallades, “vinguin d’on vinguin i independentment del color polític del govern de la Generalitat”. Això no obstant, remarcava la necessitat de no fer alarmisme i contextualitzar l’impacte de la mesura. Pel regidor, la mesura a la pràctica tindrà poques conseqüències pels usuaris, doncs el servei queda garantit tot i que sigui menys “personalitzat i proper””. A Jiménez li preocupa, però, el fet que hi haurà treballadors del CAP que deixaran de cobrar les hores extres nocturnes, minvant així el seu sou, alhora que assegurava que, a dia d’avui, no s’ha parlat dins del govern donar resposta a les mesures de la Generalitat, ja que el CAP no és competència municipal de manera que, almenys per ara, no han previst cap mesura reivindicativa. Amb tot, segons ell, s’ha de veure si aquest nou mecanisme funciona abans de fer-ne valoracions.

Crítiques de l’oposició

Pep Oliveras, cap del grup de Solidaritat Catalana per la Independència a l’Ajuntament i metge al CAP, publicava al Facebook del seu partit que: “… avancem que ens sentim enganyats i emprenyats, no només pel fet en sí que ja és prou greu, com també per les formes que té tant l’Ajuntament com, sobretot, la Generalitat”. Aquest to clarament crític es mantenia quan va declarar a La Garriga Digital.cat que la mesura “és un pas enrere pels veïns, un pas enrere que no s’havia plantejat fins ara en els 25 anys de CAP a la Garriga”. El portaveu de SI afirmava, també, en referència a l’estudi d’ús del CatSalut, que “es transforma a la gent en números, sense pensar en les conseqüències per a les persones. Amb aquesta lògica, quantes comissaries de policia i casernes de bombers s’haurien de tancar a les nits?”.

Per Oliveras, les necessitats d’una sola persona justifiquen l’obligació de prestar aquests serveis preventius. També lamentava unes retallades que “com tantes d’altres, es donen perquè estem dintre d’Espanya, ja que si no hi fóssim no estaríem en aquesta situació i la sanitat i l’educació no estarien al punt de mira com ho estan ara”. Segons ell, pèrdues com aquesta “no es poden mesurar en diners”. Malgrat tot, Oliveras també incidia sobre no fer alarmisme i esperar a que la mesura estigui en funcionament per valorar-la.

Més mordent en la seva crítica es mostrava Álex Valiente, del PSC. Després de publicar a les xarxes socials que “nosaltres entenem que la pèrdua d’aquest servei produirà un pas enrere en els Serveis Públics de la Garriga. La Generalitat de Catalunya està minvant els nostres drets com a ciutadans i ciutadanes!”, Valiente ens recordava que “s’hauria d’haver fet més a nivell municipal” a part “d’esperar la resolució” de la Generalitat, reclamant un posicionament i una lluita contra la mesura des de totes les forces municipals. Valiente declarava, alhora que, des del PSC, es faran mobilitzacions i manifestacions contra les retallades sanitàries a nivell municipal, retallades que consideren un “atac a la població”. Al contrari que el govern, el PSC entén que la mesura sí que afecta als usuaris, i que “fins que no hi hagi una desgràcia” no es coneixerà l’abast de les conseqüències.

Per la seva banda, Martí Porter, d’ICV, manifestava en un article que ja vàrem publicar a La Garriga Digital.cat que “no només es tancarà el servei d’urgències nocturnes al CAP de la Garriga, sinó que, a més, els equips mòbils d’atenció que l’han de substituir, amb seu a Granollers, hauran de cobrir un extens territori de la comarca i un munt de municipis que farà molt difícil, per no dir impossible, donar un bon servei, i que possiblement col·lapsin més els serveis d’urgència hospitalaris”. Per a ICV, tots els arguments que justifiquen aquesta decisió “són economicistes, i els pacients que necessiten el servei, són considerats xifres –què vol dir que el CAP de la Garriga atén 0,4 urgències per nit? Que no es tracta de persones? 0,4 x 365 = 146 urgències / any”. Porter es reafirmava en què, des d’ICV, “seguirem exigint que les retallades no afectin als serveis bàsics”.

Amb tot, queda per veure quines seran les conseqüències de la mesura, però a dia d’avui ja circulava per diferents canals de comunicació una convocatòria de protesta ciutadana davant el CAP per a aquest divendres al vespre (veure imatge). El CAP seguirà prestant el servei nocturn d’urgències fins el dia 2 d’abril.

Marc Bellmunt

SMS_CAP

Article anteriorFesta pel Casal Popular de la Garriga i lliurament de signatures a l’alcaldessa
Article següentDebat al voltant del pressupost al Ple de març
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.