Un any més, i ja en van set, el periòdic comarcal El 9 Nou organitza l’elecció del Vallesà de l’Any, certamen que pretén reconèixer el ciutadà o ciutadana que “hagi fet mèrits destacats durant l’any 2012”.
D’entre els dotze finalistes, que han estat proposats per un jurat integrat per periodistes del diari i per gent d’altres àmbits, destaca la garriguenca Laia Guinjoan, responsable del Gran Recapte que el Banc d’Aliments de Barcelona ha anat organitzant des de fa quatre anys i que la darrera edició va experimentar el rècord de recaptació d’aliments.
Seran els lectors els que decidiran, a través dels seus vots, els que decidiran qui és el vallesà o vallesana de l’any, d’entre els dotze candidats:
Josep Castells, president d’Inkemia IUCT, de Mollet del Vallès; Toni Cornellas, organitzador de La Mitja Marató de Granollers, de Granollers; Ramon Daví, d’Amics del Xiprer, de Granollers; Pol Espargaró, pilot de motos, de Granollers; Francesc Estabanell, president d’Estabanell Energia, de Granollers; Eugeni Fernández, coordinador de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), de Granollers; Laia Guinjoan, responsable del gran recapte del Banc dels aliments, de la Garriga; Josep Maria Lloreda, president de KH Lloreda, de les Franqueses del Vallès; Rafa Montaña, vicepresident de l’ONG Odontologia solidària, de Granollers; Guadalupe Peñalva, ginecòloga de l’Hospital de Granollers i col·laboradora d’Oncovallès, de Granollers; Joaquim Rodríguez, ciclista, de Parets del Vallès, i Maria Dolors Sitjes, carmelita vedruna de l’Hospital de Granollers.
Així és com El 9 Nou presenta Guinjoan:
“Laia Guinjoan és la responsable del gran recapte que organitza el Banc dels Aliments de Barcelona des de fa quatre anys.
Ara mateix, des del Banc dels Aliments de Barcelona, on a més de la Laia treballen altres 6 persones i uns dos-cents voluntaris fixos, ja estan pensant en la campanya d’aquest any 2013 i veuen que si augmenta més la recollida tindran problemes de logística i d’emmagatzament. Per això, valoren la possibilitat de fer-ne dos cada any en comptes d’un, una pràctica que ja porten a terme alguns Bancs dels Aliments establerts en molts països d’Europa.
Guinjoan creu que la propera edició podria arribar a ser igual o més existosa que la de l’any 2012 perquè “hem anat veient que quan hi ha més crisi, també hi ha més solidaritat de la gent. Quan toca de prop, la resposta és més bona”.
Totes les tones d’aliments recollits en el gran recapte se centralitzen en els magatzems que l’entitat té a la Zona Franca de Barcelona i després es reparteixen a 330 entitats benèfiques que tenen garanties de treballar bé. A la comarca del Vallès Oriental, per exemple, El Xiprer, de Granollers. El Banc dels Aliments de Barcelona forma part d’una fundació europea apolítica i arreligiosa que treballa en la recollida d’aliments”.