La Fundació Maurí ha adquirit, recentment, un important lot de partitures originals del músic Josep Sancho Marraco (1879-1960), Fill Predilecte de la Garriga. Aquest està format per unes 25 obres, des de l’any 1896 fins els anys 30, i algunes segurament posteriors però sense datar.
Del lot en destaquen, sobretot, obres religioses, com la Missa de Réquiem del 1896, la Missa de Nostra Senyora de Montserrat, un Te Deum de 1902, i diversos ofertoris per orgue i orquestra. També hi ha, però, obres de caire més popular, com Amor de fill, amb lletra de Verdaguer, o l’himne Glòria a Clavé, amb lletra d’Apel·les Mestres, obra guardonada el 1916.
Moltes de les partitures, la majoria manuscrites pel Mestre, duen el segell de l’Orfeó Garriguenc, massa coral fundada per Josep Aymerich el 1919.
Sancho Marraco és considerat un dels grans compositors catalans de la primera meitat del segle XX, sobretot de música religiosa, si bé la seva obra també comprèn música profana, especialment sardanes, harmonitzacions (Muntanyes regalades és potser la més coneguda) i composicions diverses de temàtica popular. El seu fons, repartit entre la Fundació Maurí de la Garriga i la Biblioteca de Catalunya –una part més petita es troba a l’Arxiu de la Catedral– conserva, pràcticament, la totalitat de l’obra del compositor: prop de 700 peces profanes, quasi 400 de religioses i uns 300 arranjaments.
Alhora, aquest lot complementa la donació que el mestre Pelegrí Bernial, director de la Capella de Música Santa Maria de Mollet del Vallès, va fer l’any passat a la Fundació Maurí, lot que també contenia partitures originals de Sancho Marraco.
Amb aquestes incoropracions la Fundació Maurí incrementa qualitativament el Fons Sancho Marraco, integrat per fotografies, copiadors de cartes, correspondència diversa, reculls de premsa i partitures. Actualment, i gràcies a un conveni de col·laboració amb el Departament d’Art i Musicologia de l’UAB, el fons està sent objecte d’inventari i catalogació.
Fundació Maurí