Sentit homenatge a Rafael Puig al Ple Municipal

0
Ple_febrer_2013

El consistori va voler homenatjar ahir el recentment difunt Rafael Puig amb una sessió extraordinària del Ple Municipal a la que varen assistir una nodrida representació de garriguencs, entre els quals la família de Puig i antics companys d’ajuntament del regidor del PP. L’homenatge va consistir en una sèrie de parlaments en record seu, que va endegar el regidor de CiU Joan Esteban.

Esteban va ser el primer a lamentarprofundament la pèrdua de Puig com a company, i va expressar a la família el condol de tots els membres del consistori. El regidor convergent va agrair al desaparegut Puig el seu treball pel municipi i va recordar el “sentit de l’humor” i la “fina ironia” que solien marcar les intervencions del popular. Després de recordar la seva predisposició a col·laborar i recordar la importància dels seus coneixements jurídics en certs moments, Esteban va donar pas a Jordi-Eduard Perales, que va parlar en nom d’Acord.

Perales, que va manifestar que el moment li era “sentimentalment dur” va fer una intervenció segons ell com les de Puig, qui “mai les llegia” car “sempre li sortien del cor”. Malgrat la distància ideològica, Perales va recordar el proper de la seva relació, declarant que “treballar en aquestes condicions se’ns fa realment dur”. Perales va agrair tanmateix la oportunitat d’haver conegut Puig, amb “les seves paraules justes, la seva sornegueria i la seva amistat”.

En un sentit similar es va expressar Sergi Serrano per Solidaritat, recordant l’estreta relació amb el regidor del PP, dient melancòlicament que “en Pep (Oliveras) i jo venim de fer una cervesa com solíem fer amb en Rafa”, i recordant una de les anècdotes que solia explicar el Rafael Puig.

Per la seva banda, Àlex Valiente va excusar l’absència de l’ex-alcaldessa Neus Bulbena, absent per motius laborals, però que havia escrit unes paraules: “li agraeixo la seva feina feta, però sobretot la seva vessant humana”, deia l’escrit de Bulbena, recordant a Puig com una “Persona i un Senyor amb majúscules”. En les seves pròpies paraules Valiente va declarar que aquest era un Ple que no els agrada fer, car és dur perdre una persona, i més quan s’hi han compartit tants bons moments. Valiente va destacar el caràcter dialogant de Puig, que va treballar en política “per sobre de les ideologies”. A més, el PSC va proposar la plantada d’un arbre al municipi en record de Puig.

Israel Molinero, per ICV, va expressar el seu condol a la família, lamentant la “sorpresa molt desagradable” que va ser rebre la notícia de la mort d’en Rafael. Segons Molinero, Rafael Puig era una persona “oberta, sempre amb un somriure”, amb “una gran dosi de felicitat”, sempre amb ganes de dialogar amb els altres. Molinero va recordar tanmateix el seu primer contacte polític amb el popular, al debat electoral organitzat per La Garriga Digital.cat les darreres eleccions municipals, on Puig va fer broma amb les intencions d’ICV d’instal·lar més carrils bici al municipi comparant la visió d’ICV pel poble amb Amsterdam amb “una gràcia i un saber estar que el caracteritzaven”.

En darrer lloc, Meritxell Budó va tancar l’homenatge fent un parlament en nom del consistori com a institució. Budó va qualificar el moment de la mort de Puig com dolorós i sobtat i va afirmar que l’Ajuntament comparteix el dolor de la família i amics “perquè en Rafa també a l’Ajuntament de la Garriga hi ha deixat bons amics”. Va destacar el caràcter oficial de l’homenatge, un acte que “formarà part de la història del municipi” i en deixarà constància escrita. L’Alcaldessa destacà també el tarannà de Puig, qui fins i tot en moments complexos era capaç d’arrencar un somriure als seus companys, dialogant i positiu, sempre amb respecte per les opinions contràries i sempre disposat a sumar esforços. “La seva actitud el lloa”, deia Budó, afirmant que “no són només paraules boniques, són paraules sinceres”. Tancant l’acte, l’Alcaldessa va fer entrega a la família d’una placa commemorativa, amb un fragment del poema “Lletra a Dolors” de Miquel Martí i Pol:

“L’única esperança de sobreviure és estimar amb prou força per convertir tot el que fem en vida i acréixer l’esperança i la bellesa”

El ple ordinari

Un cop acabat el Ple extraordinari d’homenatge al finat, una hora més tard, es va celebrar el Ple ordinari, que va recollir una sèrie de punts de caire administratiu, tals com les modificacions del reglament per a la cessió d’equipaments municipals, la relació de llocs de treball municipal o el rebuig a la sol·licitud d’incrementar el preu de l’aigua al municipi de SOREA. Aquest darrer punt, a més del debat en torn a una moció per la regeneració democràtica presentada pel PSC, va ser el que més pes va tindre en un ple generalment marcat pel consens i el record al desaparegut Rafael Puig, esmentat en nombroses ocasions.

Subvenció del Departament d’Ensenyament per a l’Escola Municipal d’Art i Disseny

El primer punt que es va debatre fou el corresponent a l’acceptació de la subvenció del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per a l’Escola Municipal d’Art i Disseny de la Garriga, corresponent al curs 2011/12. Albert Jiménez, regidor de Salut i Ensenyament, destacava que la subvenció, d’aproximadament tres-cents trenta mil euros, és la corresponent a l’exercici anterior a l’actual.

El PSC va declarar que malgrat votar a favor del punt, cal ser crític amb les retallades practicades per la Generalitat en Educació i Sanitat, i va reclamar a l’Ajuntament que trenqui amb les polítiques de retallades “no només en mocions que es quedaran a la taula d’algun assessor”. En un sentit similar, Israel Molinero va qualificar la situació de “lamentable” i les retallades de “vergonyoses”, declarant que s’abstindrien, car la situació de l’any vinent serà encara “més insostenible”. Jiménez responia al PSC que “estem en una situació que a ningú li agrada”, referint-se a les retallades, i va recordar que no han minvat els serveis oferts al municipi.

Molinero va respondre al regidor convergent que malgrat gran part dels serveis i la qualitat s’està mantenint, entre altres coses s’està conservant perquè una part important del funcionariat fa un esforç suplementari. Finalment el punt es va aprovar amb 14 vots a favor i l’abstenció de ICV.

Ús per a la cessió o lloguer d’equipaments municipals

Seguidament el regidor de Cultura, Albert Benzekry, presentava per a la seva aprovació inicial en Ple el reglament d’ús per a la cessió o lloguer d’equipaments municipals de l’Ajuntament de la Garriga, reglament que segons el regidor “no és tant un reglament, com sí una descripció del procés a seguir i un catàleg d’informació amb tots els equipaments disponibles”. El punt es va aprovar per unanimitat, tan sols amb l’incís d’ICV, demanant delimitar bé quins equipaments són municipals i quins són pertanyents a les AMPAs en els casos d’equipaments municipals pertanyents a escoles. Així, el reglament passa a un període d’exposició pública. Més endavant en el Ple s’aprovaria de manera complementaria la modificació en les bases per a concessions de subvencions a entitats sense afany de lucre, acceptada igualment per unanimitat.

Modificació de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament

També es va aprovar per unanimitat la modificació de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament, en la que es recullen noves descripcions de tasca i es corregeixen errors presents. Segons Jordi-Eduard Perales, en qualitat de regidor de Serveis Interns, es reconeixen a les descripcions de tasca feines que ja s’estan duent a terme actualment, sense introduir elements de diferenciació, sinó reconeixent i posant al dia situacions.

Modificació de les Tarifes del servei municipal de taxi

El següent punt de debat del Ple corresponia a l’aprovació de la proposta de modificació de les Tarifes del servei municipal de taxi per a l’exercici 2013. En aquest punt, com va explicar el convergent Joan Esteban, es proposa un increment de les tarifes, sota demanda de la Agrupació de Taxistes de la Garriga. Segons Esteban, vist el topall definit per la Generalitat en l’increment de preus dels taxis en un 3’6%, i l’increment de preus dels carburants, l’equip de govern veu correcta la pujada del 3’3% proposada.

Àlex Valiente, pel PSC, responia a Esteban declarant que, tenint present l’extensió del poble i la presència d’urbanitzacions, a més del caràcter necessari dels taxis per a les persones amb mobilitat reduïda, no donarien suport a aquesta modificació. No obstant, en venir dels propis taxistes aquesta petició i ajustar-se a l’IPC, tampoc hi votarien en contra, fixant doncs la posició del PSC en una abstenció. Per la seva banda, ICV declarava que “es té la sensació que els taxis els usa només gent amb una economia solvent, però també l’utilitza molta gent que per raons econòmiques no té cotxe”, remarcant el cas de moltes persones en entorns urbans que han deixat de tenir cotxe propi per resultar-los massa car. Segons Molinero, “no estem parlant d’un luxe, sinó d’un servei important necessitat per molts ciutadans, però l’IPC és el que és i la benzina costa el que costa i els taxistes s’han de guanyar la vida”. El punt es va aprovar amb 14 vots a favor i només les 2 abstencions del PSC.

Denegació de l’augment de la tarifa de l’aigua potable

El punt que va seguir aquesta aprovació va ser un dels més encesos de la nit. No obstant, no va ser una polèmica entre partits, sinó que es va tractar de consens en la indignació. L’Ajuntament proposava la denegació de la sol·licitud de modificació de la les tarifes del servei d’abastament d’aigua potable, un encariment de més del 10% sobre la tarifa actual demandat per SOREA. Segons explicava Neus Marrodan, regidora de Medi Ambient, la Societat d’Aigues Ter-Llobregat, que abasteix a SOREA i qui, al seu torn, abasteix el municipi, ha augmentat de nou els seus preus. SOREA demana repercutir aquest augment de preus sobre el preu final de l’aigua pels usuaris i l’equip de govern vol manifestar el seu complet desacord amb aquesta apujada de preus i demana a totes les forces del municipi que els donin suport en aquesta denegació.

Pep Oliveres va ser contundent en la seva reacció, declarant que “se’ns pixen a sobre i ens diuen que plou i a sobre ens demanen que recollim l’aigua per a no gastar tant”. El regidor de Solidaritat va demanar, tanmateix, trobar una mesura de pressió per a evitar la “descarada” apujada de preus i les seves repercussions en les economies dels garriguencs. També es va mostrar indignat el PSC, amb Valiente declarant que la pujada del preu de l’aigua ha estat “escandalosa” i que és “impossible” assumir “un augment tan brutal” en tant poc temps. ICV, malgrat reclamar que cal gravar a qui gasti més aigua amb preus superiors, també es va afegir a aquesta expressió de descontent, lamentant que malgrat la decisió que es prengui a l’Ajuntament la darrera paraula la té una Comissió de Preus de la Generalitat que pot  “fer el que vulgui, o millor dit, el que qui la pressioni vulgui”. Vist el suport de tots els grups municipals, l’equip de govern es va declarar, segons Meritxell Budó, decidit a pressionar i comunicar la denegació d’aquesta apujada de preus a la Comissió de Preus, i a estudiar altres tipus de mesures per evitar-la. El punt es va aprovar per unanimitat.

El darrer punt abans de les mocions

El darrer punt abans de l’apartat de mocions també va ser aprovat per totes les forces presents al Ple. Era una pròrroga del conveni per a la gestió de residus de paper i cartró d’origen comercial amb el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental.

Moció de rebuig a la corrupció, aprovada per unanimitat

En l’apartat de mocions, se’n varen presentar dues per part del PSC i altres dues d’institucionals, tot recordant que, per l’absència de Rafael Puig, aquestes eren presentades “per totes les forces presents avui al Ple”.

La primera moció socialista versava sobre la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció. Àlex Valiente demanava una regeneració de la política “lluny de la cobdícia” i dels “sous estratosfèrics” dels que es volen enriquir amb la política, en contra de la majoria, en la que s’incloïa ell mateix, que treballen en política “de forma altruista i per vocació de servei”. Albert Jiménez, en nom de CiU, declarava que, tal i com va dir el President Mas, “és fals que a totes les institucions hi hagi corrupció” i que s’ha de fer “pedagogia” contra aquesta impressió. El regidor convergent demanava tanmateix mesures de control i tolerància zero contra les males pràctiques i contra la “guerra bruta” feta per alguns mitjans de comunicació. No obstant, CiU demanava la reformulació d’un punt de la moció, que establia les eleccions primàries com mètode d’elecció de representants d’un partit polític òptim com a condició per a votar a favor.

Tant Solidaritat com Acord es mostraren d’acord amb “el fons i la forma”, com deia Perales, però ICV, tot i considerar la moció una bona iniciativa, també es va mostrar incòmode amb certs punts del redactat, a la vegada que Israel Molinero declarava que “la política ha de tindre parets de vidre” i que cal evitar que “grups antipolítics” utilitzin la corrupció com a excusa per a fer demagògia. Un cop el PSC va canviar aquests punts del redactat de la moció, es va aprovar per consens de les forces del plenari.

Segona moció del PSC, finalment rebutjada

La segona moció del PSC, no obstant, tindria una acollida diferent al Ple. Aquesta, afirmava que “tot i la preponderància del dret a decidir i la corrupció en el debat de la opinió pública, cal recordar els problemes econòmics i socials”, prioritzant  la generació de llocs de treball i la dignitat en les condicions de vida dels catalans. Comminava, doncs, a actuar en aquesta direcció a la propera cimera convocada el 16 de març pel PSC, on es vol marcar el full de ruta de Catalunya en aquest sentit.

Les forces sobiranistes del plenari es varen mostrar en desacord amb la moció, amb certs matisos. Aquesta, constava de dues pàgines i, en to distès i mig en broma, es va considerar, tot i compartir bona part del seu rerefons, que no passava el mateix amb alguns continguts. És clar que, després de més de dues hores i mitja de Ple Municipal, es va creure que en un futur Ple es podria aprofundir més en aquesta qüestió sempre i quan es tornés a plantejar més endavant, fet que els socialistes varen acceptar.

D’aquesta manera, CiU i Acord varen abstenir-se i SI va votar-hi en contra. Aquestes forces entenen, doncs, que tot i que el fons de la moció és bo, en cap cas se senten còmodes amb el redactat, car no els agrada que no hi hagi cap menció als “repetits incompliments” d’Espanya cap a Catalunya, segons Budó.

L’Alcaldessa va declarar que el govern espanyol es salta el dèficit “a la torera” i el “centrifuga” a les autonomies, demanant-los un dèficit “impossible” d’assolir, i va reclamar la creació d’una Agència Tributària catalana pròpia. Budó afirmava, a més, que “totes aquestes bones voluntats les tenim”, però que si no hi ha finançament garantit no es poden fer “brindis al sol”.

Eduard Perales manifestava, en un sentit similar, que no es pot separar el procés de transició nacional de l’actual situació econòmica “d’absoluta submissió als dictats de l’Estat espanyol”, mentre que Pep Oliveres va qualificar la moció directament d'”espessa”, manifestant que SI, més enllà d’abstenir-se, hi votaria en contra.

ICV va manifestar que, tot i que comparteixen quasi la totalitat dels punts que presentava el PSC, tal i com està plantejada és “estranya”, car plantegen simplement el full de ruta del PSC per a aquesta cimera. Així, ICV es va abstenir.

Recollint les declaracions de les altres forces del consistori, doncs, es va procedir a les votacions, que resultaren en un empat entre els vots a favor del PSC i els vots en contra de SI amb l’abstenció de totes les altres forces. Com a vot de qualitat, l’Alcaldessa va desfer l’empat refusant la moció, en tant que entenia que dotze abstencions són mostra de la falta de suport del plenari.

Dues mocions més aprovades

Les dues darreres mocions es varen presentar “per tots els grups presents al plenari”, recordant sempre l’absència del representant del PP. En una s’hi defensava l’autonomia de les administracions locals enfront d’una reforma legal que, segons Jordi-Eduard Perales, és “recentralitzadora i obvia la realitat actual a Espanya”; a l’altra moció es declarava el municipi de la Garriga territori lliure de la tècnica de prospecció d’hidrocarburs coneguda com a fracking, consistent en la injecció de químics i aigua a alta pressió en el subsòl, amb conseqüències imprevisibles i greus pel medi ambient. Ambdues mocions es varen aprovar per unanimitat es va emplaçar als presents a assistir al proper Ple ordinari del mes de març.

Marc Bellmunt

Fotografia de l’Ajuntament de la Garriga

Article anteriorUna passa més
Article següentRecollida de signatures pel desdoblament de la línia R3 Barcelona-Vic
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.