Entrevista a Francesc Carrera, Cap de Policia Local

0
Francesc_Carrera_01

En Francesc Carrera, cap de la Policia Local de la Garriga, ens assegura que el nostre segueix essent un municipi segur i que, arran dels recents robatoris al poble, no ens trobem davant de res que no es pugui situar dins la problemàtica normal de Catalunya. Carrera també ens detalla les funcions del cos de policia garriguenc i de quina manera treballa, tant pel que fa a l’administració local com amb els Mossos d’Esquadra.

La Garriga Digital: Més enllà de la protecció de la ciutadania, quines són les tasques de la Policia Local?

Francesc Carrera: El cos de Policia Local exerceix les funcions que estableix la llei. Presta un servei de resposta immediata davant qualsevol emergència o conflicte que requereixi la seva intervenció en els poc més de 19 km quadrats del municipi de la Garriga, les 24 hores del dia.

Seguint criteris per a maximitzar la capacitat de resposta, les unitats de la Policia Local atenen diversos serveis. Per una banda està la policia de circulació, que fa prevenció, vigilància i control del trànsit, a més de tasques de divulgació d’informació, com educació viària a les escoles o informació i disciplina a l’usuari.

Una altra tasca important és la de la policia d’assistència, que fa serveis nombrosos i variats, que poden arribar a representar el 80% de les actuacions del nostre cos. Aquí, per exemple, hi entra l’assistència en cas d’accident de trànsit, la informació ciutadana, temes socials com l’absentisme escolar o els casos de maltractament, o les urgències socials o les derivades de problemes mèdics. També és molt important la col·laboració amb Protecció Civil i les relacions amb la comunitat.

Altres vessants importants són les de policia administrativa en matèria de compliment d’ordenances i altres reglaments, policia de convivència o ecològica, protecció i control dels animals domèstics, vehicles abandonats…

LGD: Tenen una àrea d’actuació ben variada.

FC: Molt variada, també fem de policia judicial, de seguretat ciutadana, agafar denúncies dels ciutadans, elaboració d’informes judicials, policia ambiental…

LGD: Però l’apartat més important a la Garriga és l’assistencial.

FC: Sí. És un tema molt afí a la filosofia de proximitat que té la Policia Local, sense menysprear les altres àrees d’actuació és al que més recursos se li dedica.

LGD: Quants efectius té la Policia Local de la Garriga?

FC: Aquí a la Garriga som actualment un inspector, tres caporals, vint-i-dos agents i el personal administratiu, és a dir, un total de vint-i-sis policies.

LGD: Un dubte força comú envers a les tasques de la Policia Local és com es compatibilitzen aquestes amb les dels Mossos d’Esquadra.

FC: Hi ha diversos organismes de coordinació, com podria ser la Junta Local de Seguretat. El que es va fer quan es va fer el desplegament al territori va ser establir protocols d’actuació. Hi ha competències compartides i d’altres d’exclusives, però totes estan cobertes per un dels dos cossos. És a dir, si per exemple hi ha un accident de trànsit en via urbana i en primera instància l’atenen efectius dels Mossos d’Esquadra, quan arriba la dotació de la Policia Local la competència és seva i actuarà. A la inversa passaria el mateix si hi hagués un accident en una via interurbana, que és competència dels Mossos. Òbviament, nosaltres auxiliarem i ajudarem, però la competència segueix essent dels Mossos.

LGD: A part de dividir-se les competències per àmbit geogràfic d’actuació, com més ho fan?

FC: Per temes geogràfics, però també per atribucions per llei. Els Mossos tenen un àmbit de competències més ampli, tot i que avui en dia la legislació està en permanent revisió. La Policia Local i els Mossos poden acomplir les funcions que necessitin acomplir, però els Mossos són una policia integral.

LGD: I com es vertebra la relació amb l’Ajuntament? Comentava abans la tasca de la Junta Local de Seguretat.

FC: La Junta Local de Seguretat ve imposada per normativa estatal i autonòmica, és un tema de col·laboració. La presidenta de la Junta és l’alcaldessa i hi intervenen agents dels Mossos i també algun responsable com el Delegat Territorial dels Mossos. En la vessant municipal hi ha representants tals com l’alcaldessa i més responsables polítics. També hi poden assistir altres experts.

LGD: S’hi marquen directives per al funcionament del cos, s’hi dóna resposta a problemes percebuts… Com funciona?

FC: Segons el que consti a l’acta de convocatòria i a l’ordre del dia. Moltes vegades, si no hi ha una qüestió extraordinària, el que es sol fer és repassar les actuacions que ha fet la Policia Local, i si s’aprecia alguna problemàtica comuna, s’intenta constituir algun organisme de col·laboració i actuació entorn a aquell problema concret.

LGD: S’han trobat amb alguna incidència o problema específic al municipi de la Garriga?

FC: No, la Garriga no és un municipi que tingui gaires valors fora del normal o fora de context. No existeixen els llocs amb criminalitat zero, seria una utopia, però la Garriga, des de sempre, ha estat un lloc bo per a viure-hi. Tant de bo que es pugui continuar amb aquesta forma de vida més tranquil·la –per dir-ho d’alguna manera- que a d’altres municipis propers, que tenen problemàtiques més accentuades. Aquí no es detecta una problemàtica especial, ni per sectors de població ni per cap altre. No obstant això, tampoc no és un poble en el que no passi res. Malauradament també hi passen coses.

LGD: De fet li volia preguntar per diversos esdeveniments recents, tals com els episodis de vandalisme contra els senyals de “Municipi per la independència” o el robatori de l’Estelada.

FC: Tot això s’està investigant. És un tema que és cert que existeix. Es va col·locar una senyalització i hi ha hagut pintades i fins i tot es va arrencar el senyal un cop. S’està investigant, com li deia.

LGD: També li volia preguntar pels robatoris que hi ha hagut, tant al polígon industrial, on es va robar gasoil, i a uns magatzems municipals, d’on es varen robar fins i tot fanals.

FC: Pot semblar descabellat robar un fanal, però hi ha llocs on es roben camions i remolcs de camió, i fins i tot a cementiris s’hi ha robat les plaques dels nínxols. Mirant la literatura periodística hi ha coses més extraordinàries i tot. Pel que fa al tema dels robatoris de combustible, en aquest cas es va poder detenir a una parella, veïns d’una localitat propera a la Garriga, i que en total havien robat més de sis-cents litres de gasoil, a més de causar danys als camions d’una fàbrica del polígon. Gràcies a la rapidesa de l’actuació de la Policia Local i a la informació ciutadana es varen poder detenir.

Pel que fa a l’altre esdeveniment, forma part podríem dir de l’operativa del Pla Operatiu Especial del metall. Estan produint-se molts robatoris de metall per a vendre com a ferralla. Aquí, de moment, es va fer la corresponent denúncia i s’estan investigant els fets i prenent mesures al respecte.

LGD: Han notat un augment de la incidència d’aquest tipus de robatoris als polígons industrials de la Garriga?

FC: No. Parlant en termes absoluts, no, però hi poden haver casos concrets. A la Garriga la situació no és gaire més complexa que a qualsevol altre lloc de Catalunya. Ara mateix existeix una pressió forta per a agafar qualsevol deixalla. Si deixes en un terreny un estri de llaurar, i segons comenten els pagesos d’algunes poblacions tarragonines, els roben. Són temps difícils per a tothom, i també ho són fins i tot per als policies que han d’adequar-se a la situació.

El que intentem fer aquí, conjuntament amb els Mossos, són molts controls d’identificació de persones als polígons industrials. Se’n fan molts i es comprova que hi ha molta gent que ronda els polígons. Fruit d’això, per exemple, s’han fet diverses detencions. Recordo un cas en el que tres membres d’una unitat familiar varen robar tots els extintors d’una obra. Els temps no ajuden gaire, segons es pot comprovar arreu.

LGD: És a dir, que no estem davant d’un augment de la criminalitat local sinó quelcom més global.

FC: Li podria fer jo la mateixa pregunta a vostè. Vostè què opina?

LGD: En aquest cas l’autoritat competent és vostè.

FC: Apliqui el sentit comú per a respondre això, és força clar.

LGD: Vol donar algun missatge a la població de la Garriga?

FC: Sempre a través de la premsa i especialment en aquest moment hi ha dos punts importants: primer, és important prendre totes les mesures preventives que es puguin; I segon, que s’avisi a la policia davant de qualsevol cosa, que per petita que sembli a nosaltres no ens molesta que se’ns comuniqui, sinó tot el contrari. En quasi tots els casos ens ajuda molt a resoldre el cas. La col·laboració ciutadana és extremadament important per a nosaltres.

LGD: Està distanciada la ciutadania de la policia? Fa recança trucar-la?

FC: Aquí a la Garriga el tarannà de la gent és molt diferent. Personalment, jo he treballat a altres llocs, ciutats com Barcelona, i és cert que el tarannà de la gent és diferent. Aquí el ciutadà és molt proper a la policia i la nostra policia intenta estar a la alçada d’aquestes circumstàncies.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorLa Garriga es desperta enfarinada
Article següentOcasió malaguanyada de l’Olímpic la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.