La llibertat de premsa, columna vertebral de la llibertat d’expressió

0
lagarrigadigital_logo

Ahir dia 30 de gener, a les 11 hores i 58 minuts es va publicar a La Garriga Digital.cat la notícia titulada “La Garriga instal·larà aquesta setmana una estelada a una rotonda”. A partir d’aquell moment es van succeir un seguit d’intervencions de membres de Solidaritat Catalana per la Independència i de diverses persones sota pseudònim que nosaltres considerem que donen la mesura justa de què entenen per llibertat de premsa i per educació.

L’enfocament de les notícies que fem els diversos mitjans de comunicació és susceptible de desacord entre els lectors i, probablement, sempre és millorable la seva redacció. Per aquesta raó, des de La Garriga Digital.cat hem acceptat i publicat sempre les discrepàncies, independentment que hi estiguéssim d’acord o no.

Aquesta actitud l’hem mantingut sempre amb totes les forces polítiques i els lectors d’aquest mitjà que han tingut llibertat per a expressar-se quan han volgut. Però el que no havíem viscut fins ara són trucades telefòniques pressionant-nos de manera maldestra per tal que canviéssim l’enfocament de les nostres informacions, que hi afegíssim detalls concrets o que suprimíssim referències que nosaltres creiem que contribueixen a facilitar al lector el context de les notícies.

Ahir, però, dos membres destacats de Solidaritat Catalana per la Independència de la Garriga van pressionar-nos i difamar-nos: un, primer per Whatsapp i després telefònicament, i un altre a través del seu perfil de Facebook. A més, el primer ho va fer amb males maneres.

El motiu era que no havíem fet constar a la notícia que va ser el grup de SI qui va presentar una moció al Ple municipal de la Garriga per a penjar una bandera estelada al poble, moció que finalment s’aprovaria. Segons ells, aquest fet equival a una mentida premeditada per part del mitjà.

No hauria costat gens incorporar aquesta informació a la notícia, bé directament a través d’un comentari signat per aquest partit, bé amb un correu que nosaltres hauríem acceptat sense més problema. Tanmateix, la reacció d’aquestes persones entenem que va ser fora de lloc. És una reacció inaudita que fins ara no ha protagonitzat cap altra força política del nostre poble tot i que, ben segur, en algunes ocasions tampoc han estat conformes amb l’enfocament d’algunes informacions, com és natural.

I és que encara queda, segons sembla, molt camí per a recórrer en l’àmbit de la cultura democràtica i del respecte a la llibertat d’informació.

La reacció d’aquesta part de SI de la Garriga és encara més sorprenent si tenim en compte que aquest ha estat el grup polític local a qui més escrits se li han publicat en el nostre mitjà. Aquesta força política, no només no ha estat discriminada mai per aquesta casa sinó que, pel contrari, el proper llibre que Editorial Malhivern –empresa editora de La Garriga Digital.cat- publicarà de manera imminent és un llibre signat per la Sra. Núria Cadenes, candidata núm. 3 a les llistes de Solidaritat en els darrers comicis i actual presidenta del partit, que entrevista el Sr. Josep Guia, destacat dirigent del PSAN i també candidat a les darreres eleccions al Parlament del Principat. Aquest llibre es publicarà a iniciativa de Malhivern. Algú pot creure que si nosaltres tinguéssim qualsevol mena d’animadversió cap a Solidaritat Catalana per la Independència publicaríem per iniciativa pròpia un llibre de dos dels seus màxims dirigents?

Passa, però, que els partits polítics no són pas organitzacions homogènies a nivell nacional (i tampoc a nivell local) i, malauradament, no estan exemptes de persones que malmeten la seva imatge.

Tot i que vivim en una democràcia de baixa qualitat, hem aconseguit que la societat catalana tingui clars alguns postulats bàsics, entre els quals hi ha la llibertat d’expressió (sense necessitat d’exabruptes) i la llibertat de premsa, de manera que sempre es pot optar per llegir un altre mitjà o per crear-ne un de nou si una persona vol veure publicats al peu de la lletra els seus punts de vista.

No es pot matar el missatger quan no t’agrada el missatge, no es pot insultar l’adversari o el discrepant i no és convenient malmetre impunement la imatge d’una organització política, especialment si creiem en un sistema de partits com a base de la democràcia i de la llibertat.

Des de La Garriga Digital.cat i des de l’empresa editorial Malhivern, tenim molt clar que tot és millorable i que són més importants els fets que no pas qui els protagonitza. Reiterem que no hauríem tingut cap inconvenient en millorar la informació posant l’origen de la iniciativa de la bandera, si des de Solidaritat ens haguessin fet arribar amb correcció un suggeriment al respecte. Lluny d’això, membres destacats d’aquest partit a la Garriga han actuat com hem descrit anteriorment. Tanmateix, seguim convençuts que Solidaritat Catalana per la Independència és una força inequívocament democràtica que fa un servei important a la llibertat de la nostra nació. Esperem i desitgem, però, que alguns dels seus membres a la Garriga, reflexionin i rectifiquin unes maneres de fer que els desacrediten a ells personalment i al partit que representen.

Des de la Garriga Digital.cat donem el tema per tancat i emplacem els nostres lectors a que  n’extreguin les seves pròpies conclusions.

Malhivern, empresa editora de La Garriga digital.cat

Article anteriorCap de setmana farcit de bones pel·lícules a l’Alhambra
Article següentConcert de la Candelera, dissabte a la plaça de l’Església
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.