Amb quin tren ens porta el govern, amb la seva política econòmica?

0
Frederic_Moreno_02

En un escenari de país situat en un moment de recessió com l’actual, l’augment anunciat de gairebé un 3% (2,9%) de l’IPC afectarà sens dubte a la renda familiar i a les rendes dels autònoms, ja que té una incidència directa en el consum intern per a l’any 2013, ja dolent per la pràctica congelació de les pensions i la no actualització de les mateixes.

Les causes de l’augment de l’IPC cal buscar-les en l’augment dels preus i taxes públiques i els impostos que causen una major pressió fiscal als ciutadans.

En un article anterior, ja vaig comentar la possible incidència de l’augment de l’IVA de l’1 de setembre 2012, que causaria l’augment d’aquest impost i el de les retencions a compte d’IRPF a professionals. En concret, afectarà especialment als autònoms i a un sector tan deprimit per la crisi com el comerç minorista, que ha estat sensible a les pujades d’impostos, la baixada del consum intern, la liberalització dels horaris comercials i la proliferació de les rebaixes per donar sortida als seus productes.

¿És que el Govern no preveu aquestes conseqüències? ¿O és més important la major recaptació encara que al final per falta d’empreses i de consum intern disminuirà encara més?

És més fàcil per al Govern augmentar els impostos que fer polítiques actives per a la desocupació i l’auto ocupació. Aquesta última a Catalunya ha patit un descens del 60% en 2011.

Seguim transitant pel túnel, no se si en via única, com els ciutadans que fem servir de la línea Puigcerdà-Barcelona, o per la del  AVE de Toledo, però tenim por de descarrilar i com no veiem la sortida ens podem donar una gran castanya. Sí, s’han preocupat d’arreglar Bankia’s i altres entitats desfinançades perquè ja no podíem dir que eren financeres i d’amnisties i permetre que s’allarguin processos judicials de caràcter econòmic o polític i ara volen millorar les actuacions dels inspectors del Banc d’Espanya quan la responsabilitat és dels polítics que col·locaven els alts càrrecs que prenien les decisions que afectaven aquelles actuacions.

Tenim tots la sensació de que com més grossa la fas més fàcil te’n surts de “rosites”, com diuen  pel “Centro”. Això sí, la Justícia tarda anys i panys a resoldre el que tothom sabia i amb penes ridícules perquè no vagin a la presó. Quan la corrupció a gran escala estarà tractada, almenys, amb la mateixa justícia que altres delictes de petit calibre? Encara que aquests últims a vegades puguin tenir el benefici de l’extrema necessitat. Són capaços de posar a la presó a qui a robat una caixa de galetes perquè no pot ni tan sols pagar la fiança i, en canvi, tarden molts anys a jutjar els de la gran corruptela. No fa falta que doni noms perquè cada dia surten en els diaris. Són els jutges i fiscals  responsables? O és el sistema que ho permet? Devem fer riure als altres ciutadans d’Europa.

Crec en la Justícia, però potser s’ha d’adequar al segle XXI i que no depengui, encara que no es diu, del “factòtum polític”. On està la independència del poder judicial respecte el polític? Moltes veus indiquen que s’ha de democratitzar l’aplicació de la Justícia i dotar-la de recursos suficients. Ara ni tan sols tenen ordinadors suficients i personal per fer front als procediments iniciats, com ells mateixos han denunciat, i ara amb les retallades les coses no milloren adequadament, sinó que anem a pitjor.

Mirem el 2013 amb optimisme, però ja és hora que el Govern faci els deures i no només pugi impostos i faci retallades.

Article anteriorVisites teatralitzades al refugi antiaeri de la Garriga
Article següentJudit Moyano, alumna de l’EMAD, quanya el Concurs de Disseny Jove del Gra
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.