Economia submergida?

0
Frederic_Moreno_02

La nostra confederació (CTAC) considera preocupant que augmenti el nombre de treballadors autònoms a l’ Enquesta de Població Activa (EPA) i es redueixi el nombre de cotitzants a la Seguretat Social per aquest sector.

Les dades dels darrers mesos de l’any sobre l’evolució dels treballadors autònoms, a falta d’incorporar el quart trimestre, demostren una clara contradicció de les dades. Por una part, a l’EPA s’augmenta de forma significativa fins el tercer trimestre de 2012 el nombre de treballadors que es declaren com treballadors per compte propi. S’indica un augment de 108.400 més que a primers d’any, amb un creixement acumulat anual del 3,65%, quan l’ocupació general des de principis d’any dels assalariats disminueix en el tercer trimestre un 6,23%.

A finals d’any les dades de la Seguretat Social que corresponen a cotitzants afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) ens demostren que el nombre d’afiliats aquest Règim disminueix uns 47.017 persones. De 3.071.669 autònoms el desembre de 2011 es passa a 3.024.652 un any després. La disminució del nombre d’afiliacions el 2012 va ser el 1,5% més gran que el de l’any 2011, i a Catalunya va baixar el 2%. Donada la importància que té el sector dels treballadors autònoms en l’evolució de l’economia, i sobretot pel nostre país, és una xifra molt preocupant perquè el sector sempre ha suposat el motor del desenvolupament econòmic.

És cert que sempre hi ha hagut diferències en les dues avaluacions, la de l’EPA i l’afiliació a la RETA. L’EPA és un mostreig i les xifres de la Seguretat Social és un registre d’altes i baixes, però des de principis de 2012 es van diferenciant les dues de forma molt significativa i, en canvi, a les xifres de 2010 i 2011 existia un cert paral·lelisme de la disminució de les dues dades estadístiques.

La Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos (UPTA) i la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) mostren la seva preocupació perquè la diferència pugui ocultar un augment de l’economia informal o submergida. És a dir, persones que exerceixen activitats pròpies, en molts casos en domicilis particulars, lloc on es fa l’enquesta telefònica, però no es donin d’alta en les registres de la Seguretat Social, com és obligatori per aquells que realitzen activitats econòmiques amb caràcter habitual.

Aquesta actitud pot donar-se per dos motius: 1) exclusivament per qüestió econòmica (evitar el pagament de la quota mínima a la Seguretat Social) i 2) Perquè no tingui caràcter habitual l’activitat econòmica, per la qual cosa no hi ha l’obligació de cotitzar.

En el cas de confirmar-se la segona, aquesta situació avalaria la tesis de la UPTA i del CTAC d’avançar ja, de forma accelerada, en la regulació de la cotització a temps parcial en el Règim d’Autònoms. Decisió que el govern ha deixat fins el 1 de gener de 2014.

UPTA i CTAC creuen que des de les administracions públiques s’ha de realitzar una anàlisi detallada d’aquestes dades amb la fi de confirmar aquesta eventualitat. S’han d’evitar declaracions positives des de l’administració sobre la bona evolució del nombre d’autònoms mentre que aquesta evolució no es contrasti en termes de registre a la Seguretat Social.

Article anteriorLa Garriga, de nou al Dakar de la mà de Marc Guasch
Article següentAlfredo Codina, homentjat per la Mitja
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.