El documental “La terrissa negra” es va presentar divendres a Can Raspall

0
lluis_heras_mestre_terrissaire_1

El documental La terrissa negra ja és una realitat que es va presentar el divendres 14 a Can Raspall, seu social de la FUMH a la Garriga. Ara, cal fer el tiratge i presentar-lo “arran i arreu” i al Concurs Internacional de la Ceràmica i el Vidre 2014 de Montpeller (França). Aquest és un documental historiogràfic amb qualitat tècnica i humana d’una superfície i dimensió verament entranyable.

En Lluís Heras Colomé, de Serra de Daró, és de les persones que es poden comptar amb els dits d’una mà que encara domina el bell i ancestral art de fer anar un forn de llenya per produir peces de ceràmica negra (…i sense piròmetre!). Home del Baix Empordà, artista i emprenedor absolutament arrelat a la seua terra i llurs costums.

Per aquesta seva actitud d’home que fa país, la Fundació Universitària Martí l’Humà (FUMH) el nomenà “Museu Vivent” a l’exercici 2011-12 per la seva perseverant trajectòria en voler preservar i divulgar la manufactura de les formes i els noms singulars de la ceràmica negra del seu redós, tot fent honor als Mestres que el varen precedir en tan noble i sacrificada activitat.

Aquest any, en Lluís ha volgut posar a ple rendiment –després d’una desena d’anys restant en un plàcid repòs- el forn gran que ell mateix construí.

La nostra Fundació, amb el mecenatge de la Fundació Jesús Serra Santamans, va voler deixar constància d’aquest esdeveniment amb un documental. Cinefilms, amb la direcció d’en Joan Soler (Premi Goya 2004 i UNICEF 2006, entre d’altres), va ser qui va documentar tot el procés amb l’ajut inestimable del seu càmera Carles Muñoz: des de pastar fang, passant per tornejar peça a peça (unes 900), fins encabir-les al forn per, immediatament després, fer-lo pujar –amb feixines de les Gavarres- a uns 950 graus de temperatura, llur tancament quasi-hermètic i posterior refredament, per a, finalment, descarregar-lo i desar les ceràmiques al magatzem per a la seva distribució a fires i/o venda directa. Tot plegat un procés molt similar al que empraren els Ibers al seu poble veí d’Ullestret.

Josep-Lluís Albajar i Rovira, Responsable Aula de Promoció Cultural

Fundació Universitària Martí l’Humà

portada

Article anteriorEl contrabaixista Masa Kamaguchi actuarà a la Garriga de la mà d’Amics del Jazz
Article següentSinestèsia és el nou programa de Ràdio Silenci per a tot Catalunya
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.