Aprovat el pressupost municipal del 2013 amb el rebuig de l’oposició

0
Ple_juliol

La darrera sessió plenària de l’any va estar marcada per l’aprovació dels pressupostos de 2013 als que, al marge del govern, només hi va donar suport el PP. El debat en aquest punt fou intens, amb intercanvi de retrets i tensió. La resta del Ple, en contrast, va estar marcada pel consens.

Així, aquest Ple va començar amb l’aprovació unànime d’una modificació en el contracte de concessió de l’abastiment d’aigua de Sorea a la Garriga. Segons explicava l’alcaldessa, un import destinat a una amortització que ja s’ha acomplert serà cedit per la companyia a l’Ajuntament durant el període de la concessió, fins el 2020. Israel Molinero, per ICV, va fer el requeriment que aquesta aportació de capital es destinés a compensar l’augment de tarifes que viuran els usuaris a causa, entre d’altres, de la privatització d’Aigües Ter-Llobregat. En aquest sentit Meritxell Budó va declarar que aquests diners són “pel poble i els ciutadans de la Garriga” i que tot i que no es destinarien a la compensació per l’augment de preus, es farien servir per tal de pagar les futures revisions de l’estat del servei, sufragades per l’Ajuntament.

El següent punt del Ple, que representaria el gruix del debat de la sessió, fou el pertinent a l’aprovació dels pressupostos municipals per 2013. Aquest debat, encès en algun moment, va començar amb breus presentacions dels pressupostos per part de Meritxell Budó, Jordi-Eduard Perales i Vicenç Guiu. L’Alcaldessa va agrair en aquest sentit les aportacions del PSC i ICV als pressupostos, així com la d’un grup de joves que s’han reunit amb l’Ajuntament per tal de sol·licitar-los l’ampliació i millora de l’skate park. Budó també va destacar el creixement del pressupost, atribuint-lo a previsions d’ingressos “realistes” i  a “no estirar el braç més que la màniga”, sempre sense deixar de prestar cap servei bàsic al municipi. També va recordar que l’Ajuntament ja paga a 40 dies als seus proveïdors, declarant que “no cal que ens obligui” (referint-se al Ministre Montoro). Amb tot, l’Alcaldessa es mostrava optimista, però demanant no relaxar-se davant l’entorn i els reptes actuals.

Seguidament va intervenir Jordi-Eduard Perales, d’Acord, que va remarcar la dificultat econòmica i política del moment, però va declarar que “s’ha passat d’un pressupost de resistència a un d’esperança”, referint-se a l’augment d’aquest respecte el darrer any. Segons Perales, cal “reinventar-se” en moments de dificultat, recordant el xoc econòmic de la fil·loxera que, segons ell, va suposar el desenvolupament de la Garriga moderna. Tanmateix el regidor d’Acord va dir que el seu objectiu és millorar l’estructura de l’Ajuntament i fer-lo més eficient. Perales va destacar també dues partides del pressupost: 100.000 € per a desenvolupar un pla local d’ocupació i la creació, amb uns altres 50.000 €, d’una borsa de lloguer social.

El darrer membre del govern a intervenir va ser Vicenç Guiu, Tinent d’Alcalde de l’àrea econòmica. Guiu va celebrar l’augment en el pressupost, un canvi de tendència pel qual “cal estar-ne contents”. Va fer una explicació tècnica similar a la de l’acte de presentació del projecte, declarant que es faran servir els increments d’ingressos revertint-los en el municipi. Alhora, va explicar la necessitat de fer una polèmica partida genèrica per a inversions per poder fer front a les incerteses del moment i les variacions d’ingressos en el futur.

El primer grup a replicar al govern va ser Solidaritat, marcant el to de vehement oposició als pressupostos que es viuria en aquest punt del Ple. Josep Oliveres va declarar que celebrava la “prudència” i “esperança” de l’equip de govern però no ho compartia. També va deixar clar que el vot del seu grup seria en contra i va donar pas al segon regidor de SI, Sergi Serrano. Aquest va titllar els pressupostos de “continuistes” i “poc realistes”, afirmant que des de SI creuen que no existeix un pla estratègic del govern. També va recuperar un dels punts del programa electoral de SI, demanant la contractació d’un gerent professional per a supervisar l’Ajuntament.

Josep Oliveres va declarar que els pressupostos “són de l’equip de govern”, i va reincidir en demanar la contractació d’un gerent extern, considerant que “manquen coneixements” a l’equip de govern per elaborar els pressupostos. Segons SI, qui marca els pressupostos són els tècnics, i això fa que no variïn segons el partit que està al govern. Va concloure el seu atac als pressupostos afirmant que “riuen per no plorar” al respecte de la manca de processos de participació en la seva elaboració.

També va ser en el mateix sentit la intervenció del portaveu del PSC, Álex Valiente. Així, va declarar que les propostes del PSC han estat recollides amb evasives pel govern i que lamentava que no se’ls hagi consultat en la creació de línies de dinamització econòmica. Valiente també va lamentar la celebració d’una sola reunió amb l’oposició en l’elaboració dels pressupostos, acusant l’equip de govern que els “fueteja” amb la majoria absoluta i “no parla de res”. Va destacar, també, que “no podem tenir gent que ho està passant malament i tindre 500.000 € al calaix” i que, segons ell, l’equip de govern “no saben com implementaran els serveis que anuncien a bombo i plateret”.

En un to menys bel·ligerant però també enfrontat als pressupostos es va manifestar Israel Molinero, per ICV. El partit ecologista vol un pressupost amb partides “ben definides” i sense partides genèriques, tot i que creu que el punt de sortida dels pressupostos d’enguany és més atractiu que el de l’any passat. Molinero va destacar, també, les inversions ambientals, la millora d’algunes partides de serveis socials i socioculturals. ICV lamentaven, però, l’entrega tardana de documents i demanaren reunions prèvies a la presentació pública dels pressupostos pel proper exercici.

Molinero va qualificar la dinàmica actual de “poc participativa” i va afirmar que l’equip de govern “no busca consensos”. També va dir que cal deixar clar que “els miracles no existeixen” referint-se a l’augment de pressupost, i que “estaran a sobre” per seguir treballant en la millora d’aquests.

El darrer grup a intervenir, el PP, va ser l’únic que va felicitar al govern per la seva feina i va declarar que votaria a favor dels pressupostos de l’any vinent.

Seguidament Meritxell Budó va respondre a aquestes intervencions, començant per afirmar que “si el pressupost fos negatiu, ens donarien la culpa als polítics, i com que és positiu li atribueixen el mèrit només als tècnics”. Dirigint-se a SI, amb to sever, Budó els va demanar que “treballin una mica més”, dient que “sí, són els nostres pressupostos i els de qui ha volgut participar-hi”. Segons Budó, SI “han arribat al Ple avui quan tenen els pressupostos des del 28 de novembre” quan “no es pot arribar aquí sense fer cap proposta” i amb “aquesta actitud tant negativa”. Pel que fa al PSC, l’Alcaldessa els va replicar dient que “sembla que els molesti que duem a terme un pla d’ocupació que vostès no varen fer”, i va remarcar que la partida d’inversions generals del pressupost es deixa sense adjudicar a mesures concretes fins al tancament de l’anterior pressupost, que es fa al febrer. També va reiterar en aquest sentit a ICV que, si no s’assigna aquesta part dels pressupostos, encara és per “prudència”.

Pep Oliveras va respondre a la rèplica de Budó dirigint-s’hi de tu i etzibant que “no cal que ens facis de mama a mi ni a ningú del grup” i que “no ets ningú per a dir-nos que hem de treballar més”. Oliveres va demanar augmentar el pes de la participació en l’elaboració dels pressupostos. Perales li responia dient que si es vol participar “hem de posar tots de la nostra banda”, declarant que l’Ajuntament està en un “procés de millora”. Sergi Serrano li responia que “heu d’aprendre a escoltar”, afegint que és el govern que ha de “treballar més: aquest equip de govern té regidors virtuals”. Àlex Valiente, pel PSC, va afegir-se a la discussió afirmant que s’havia començat parlant d’esperança i s’havia passat a la incertesa, afirmant amb ironia que “si deixem mitja hora més ens en anem a pique (sic.)”. En un to més neutre, ICV va manifestar el seu malestar respecte la participació en els processos polítics al municipi i va reivindicar el sentit i importància de les seves propostes.

Budó va tancar la discussió agraint el “debat intens” per un tema que segons el seu parer “no es pot passar sense el debat que mereix”. Després d’absentar-se Albert Jiménez per un assumpte personal, els pressupostos es varen aprovar amb els vots a favor de CiU, Acord i el PP i l’oposició de SI, PSC i ICV.

Tancat ja el debat pressupostari, es va aprovar la relació de llocs de treball de l’Ajuntament per 2013. Sense més incisos que una reclamació per part de SI de la figura del gerent extern, tots els grups votaren a favor tret del PSC, que se’n va abstenir. Seguidament es varen aprovar per unanimitat el calendari de sessions plenàries pel 2013 i els nous preus de les piscines municipals, que segons el regidor d’Esport, Joan Esteban, cerquen simplificar l’estructura de tarifes i afrontar la caiguda de gairebé mil abonats al servei. També s’aprovaria per unanimitat el Pla d’Autoprotecció de Can Violí.

Els darrers punts del Ple varen estar marcats per l’actual mala relació entre Catalunya i Espanya, tocant temes de tensió entre ambdues identitats nacionals i governs. Així, es va aprovar per imperatiu legal la declaració de no disponibilitat de crèdits per a la paga extra dels funcionaris de l’Ajuntament amb només el vot a favor de Rafel Puig, del PP.

Seguidament, es va dur a Ple l’adhesió de l’Ajuntament a la declaració de Som Escola en rebuig a l’avantprojecte de la LOMCE, l’ anomenada  “Llei Wert”. Poden llegir-ne el text íntegre aquí.

Meritxell Budó va declarar que davant els atacs del govern espanyol “ens trobaran lluitant per la nostra llengua i la nostra pàtria”, Josep Oliveres que “molts dels regidors d’aquesta sala som alumnes d’aquesta immersió lingüística i no ens ha anat tant malament”, mentre que Israel Molinero va qualificar el projecte de llei de “atemptat” contra un model educatiu català que està “fora de dubte”. Rafel Puig, per la seva banda, va afirmar en castellà que la llengua catalana i basca són “un apéndice” davant la urgent situació d’Espanya en mancances educatives, afirmant també que “la historia es lo que es y se tiene que explicar como es”. El seu va ser l’únic vot en contra de la moció.

En contrast, també va ser del senyor Puig l’únic vot positiu a la moció que va presentar després ell mateix en nom del Partit Popular. En aquesta es demanava que l’Ajuntament de la Garriga “compleixi la llei” i pengi en un lloc “visible i preferent” la bandera espanyola al balcó del Consistori i a diversos llocs de l’interior de l’alcaldia, tals com la sala de plens o el despatx de l’alcalde. Puig va rebre les negatives de tots els grups, amb SI ironitzant quan li va preguntar si les banderes espanyoles “las quieres con pollo o sin pollo”.

Mertixell Budó va tancar el Ple desitjant bon Nadal i un millor any 2013 als presents i els oients de Ràdio Silenci, esperant que “passi ràpid, ràpid” per a arribar al 2014, que segons ella “promet alguna alegria i il·lusió pel país”.

Marc Bellmunt

Article anteriorJa t’has inscrit a la Sant Silvestre? Afanya’t!
Article següentDemà l’editorial Gnurf i la biblioteca presenten un nou llibre de poemes
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.