Un Ple contra la violència masclista i els desnonaments

0
Ple_juliol

En un Ple amb un caire predominantment administratiu, totes les forces polítiques del municipi es varen adherir ahir al Manifest Contra la Violència de Gènere, a més de a una moció en contra dels desnonaments aprovada pel Consell Comarcal. També es va aprovar per unanimitat la preparació del nou Catàleg de Masies, en un Ple on el PSC en particular va fer gala d’una oposició incisiva i on es varen viure alguns moments de tensió.

Com és habitual, el plenari va començar amb l’aprovació de l’acta de l’anterior sessió, aprovada per unanimitat, i l’apartat de despatxos d’ofici, particularment extens en aquesta ocasió. Seguint amb aquest to administratiu, es varen aprovar, també per unanimitat, les compatibilitats de 4 empleats de l’Ajuntament amb altres ocupacions realitzades a temps parcial.

Seguidament es va aprovar l’adhesió a les mesures del polèmic Reial Decret del govern de Madrid, segons el qual es regulen àmbits de competència municipal com la retribució dels empleats municipals en períodes d’incapacitat temporal. El polèmic Reial Decret del 13 de juliol, del que ja vàrem parlar a La Garriga Digital amb l’alcaldessa i que envaeix competències municipals, es va ratificar no sense certa polèmica, amb SI lamentant l’”encorsetament” al que sotmet el govern central als ajuntaments i ICV qualificant-lo d’“abusiu” i vergonyós. L’alcaldessa va explicar que l’Ajuntament s’adheriria a una versió posterior de la normativa presentada per la Diputació per procediment d’urgència, més beneficiosa pels treballadors.

En aquest punt es va viure el primer moment d’enfrontament entre PSC i l’equip de govern, amb Àlex Valiente assenyalant casos de “conflictivitat laboral” a l’Ajuntament, al que Budó va respondre que si es retallen els drets dels treballadors no és per voluntat municipal, sinó per mandat estatal, així com que l’Ajuntament cerca les millors solucions pels seus empleats dins de la legalitat vigent. Jordi-Eduard Perales, regidor de Recursos Humans, va reblar el clau afirmant que “sempre s’ha mantingut una actitud positiva” cap a les demandes dels treballadors a l’Ajuntament. La ratificació del Decret Llei es va aprovar finalment amb quinze vots a favor i l’abstenció dels dos representants de SI.

El següent punt de l’ordre del dia presentava a Ple la segona aprovació inicial del Pla Especial del Catàleg de Masies i Cases Rurals en Sòl no Urbanitzable. ICV va assenyalar, en aquest punt i entre les celebracions de tots els grups polítics per l’aprovació d’aquest catàleg, que cal “ser justos”, i varen recordar que aquest procés de recuperació de patrimoni es va iniciar fa vàries legislatures. El punt es va aprovar per unanimitat.

La sessió es va tensar novament en el debat de la Ratificació del Pla Local de Joventut 2012/2016. Mar Canet, regidora de Joventut, va explicar que el pla “es presenta per a millorar les mesures cap a la joventut” i també “apreciant noves realitats”. Solidaritat es va posicionar a favor, malgrat lamentar la “falta de participació” en la seva elaboració. Carlos Martín, del PSC, va atacar més durament el Pla, tot i que el va votar favorablement, senyalant de nou la manca de processos participatius en la seva elaboració, així com “la pèrdua de la ocasió d’incentivar la participació jove”.

En una vessant positiva, el PSC va celebrar la inclusió d’apartats d’habitatge i emancipació, així com formació i assessorament laboral, però van lamentar l’estructura tancada del Pla, demanant saber com es canalitzarien les demandes dels joves no previstes en el document. ICV va lamentar, de nou, la manca de participació en el Pla, però va considerar positiva la intenció d’incloure al pla al jovent que no participa en associacions.

Meritxell Budó va respondre a les crítiques a la manca de participació en el procés del Pla recordant que aquesta manca de processos participatius es deu a la “urgència” necessària per a presentar el Pla per poder optar a una subvenció que finalment s’ha rebut de 10.000 €, afirmant que “mai se n’havia rebut una de tant important”. Budó va explicar, també, que les quatre anualitats de duració es faran servir per a obrir un procés participatiu i desenvolupar-lo. Mar Canet va coincidir amb Budó, explicant que el Pla és una diagnosi, en la que es troba una manca de participació i, a poc a poc “i fent les coses bé” es volen canviar aquestes dinàmiques durant el seu desenvolupament. El punt es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups excepte ICV, que es va abstenir.

Seguidament es va aprovar per unanimitat un expedient de modificació de crèdit destinat a aportar a caritat el remanent del 0’8% del pressupost municipal destinat a l’ajuda al tercer món que no s’ha adjudicat a cap projecte.

També es va aprovar per unanimitat l’expedient de modificació de l’ordenança general reguladora dels preus públics, no sense que abans, tant ICV com PSC, assenyalessin la necessitat d’aprovar una tarificació social per a aquests preus, entenent Israel Molinero que “ara es el moment” per a fer-ho, i que quan s’acabin d’elaborar els pressupostos cal que s’engegui el tema “encara que sigui amb els torrons a la taula”. Àlex Valiente, del PSC, va viure de nou un moment d’enfrontament amb l’Alcaldessa, quan després d’una sèrie d’intercanvis dialèctics fora del torn de respostes va assenyalar a Budó que “ell hagués esperat” a la ronda de rèpliques per a respondre, “però és el seu tarannà”.

Després de la dació de comptes sobre l’estat d’execució del pressupost, Juliet Grau, regidora d’Igualtat, va llegir el manifest institucional contra la violència masclista.

Tots els grups varen coincidir amb la necessitat de l’eliminació d’aquesta xacra social i es varen adherir unànimement al manifest. Com també va ser unànime l’adhesió a una moció sobre els processos d’execució hipotecària i desnonament proposada pel Consell Comarcal i que es va voler portar al Ple com a declaració institucional de l’Ajuntament. Meritxell Budó va llegir íntegre el text d’aquesta declaració, que podeu llegir aquí.

L’adhesió institucional a aquests dos textos va donar pas a l’apartat de mocions, precs i preguntes del Ple, amb una moció i dues preguntes per part del PSC i dos preguntes més formulades des d’ICV. En iniciar-se aquesta part es va viure un nou moment de tibantor quan el PSC va retirar una moció que coincidia amb la temàtica de drets dels treballadors, ja discutida anteriorment.

Després que Valiente llegís part del text de la moció que retiraven, va ser interromput per l’alcaldessa, que li va demanar “concreció”. Seguidament Budó va explicar-li extensament a la voluntat de l’equip de govern d’ajudar als treballadors de l’Ajuntament, demanant al PSC no només la seva “vigilància” sinó la seva col·laboració per a poder implementar mecanismes de millora pels treballadors dins d’un marc legal “restrictiu”.

Seguidament el PSC va presentar una moció en la que es sol·licitava l’increment de l’impost de l’IBI als habitatges buits, que actualment gaudeixen de reduccions del mateix. Segons Valiente, això no ajuda a que s’incorporin al mercat, quan és necessari que l’Ajuntament “no premiï als especuladors que tenen pisos buits”. Es demanava, així, que es canviï la regulació i es faci o bé recàrrec o s’elimini la bonificació.

CiU i Acord varen coincidir en assenyalar que l’increment de l’IBI dels pisos buits no solucionaria el problema, en tant que els pisos no es venen perquè els bancs no concedeixen crèdits. Tanmateix Neus Marrodan, d’Acord, va assenyalar que el que realment cal és que els ajuntaments siguin els que puguin decidir quina borsa d’habitatge i quins incentius o recàrrecs que s’han d’aplicar al seu municipi. La moció no va prosperar, en rebre només 4 vots favorables (del PSC i ICV) davant de 7 en contra (de CiU) i 6 abstencions (Acord, SI, PP).

El PSC també va preguntar a l’equip de govern per l’assignació dels 295 000 € del pla de xoc destinats a la Garriga per la Diputació. L’alcaldessa va respondre que la meitat d’aquestes ajudes es percebrà enguany i l’altra meitat al 2013, i que ara es destinarà al pagament de la recollida d’escombraries i l’any que ve a despesa corrent. Seguidament, el PSC va demanar a l’àrea de Cultura saber a què es destinen les subvencions que rep, al que Albert Benzekry, regidor de l’àrea en qüestió, va respondre que es destinen tan al pagament de la programació professional del Patronat com a les activitats de recuperació del Ball de Gitanes que realitzarà l’Escola Municipal de Música.

ICV va cloure el Ple amb dos precs, un sol·licitant a l’Ajuntament el cobrament, de manera urgent, de 15.000 € de deute que té amb el Consistori l’escola privada ISCAT, en tant que és un greuge cap a les escoles públiques del municipi, i la recuperació de la illa de vianants al carrer Calàbria els caps de setmana, entenent que la campanya Quedem Dissabte Tarda necessita de la connexió peatonal de les dues zones. A la primera pregunta es va respondre que el cobrament es farà exercint els mecanismes de pressió disponibles, i a la segona Joan Esteban, regidor de Via Pública, va emplaçar a ICV a esperar al proper exercici pressupostari, en el que es destinarà una dotació econòmica per a millorar l’accessibilitat del centre des del carrer Figueral fins al final de Calàbria, fent un tram de plataforma única i de prioritat pels vianants.

Fets aquests aclariments, l’Alcaldessa va emplaçar als presents a la celebració del proper Ple, a més de a la presentació pública dels pressupostos municipals, que es farà avui a l’Ajuntament a dos quarts de nou de la nit.

Marc Bellmunt

Article anteriorMna moció sobre els processos d’execució hipotecària i desnonament proposada pel Consell Comarcal
Article següentLa gent no ha abaratit el somni
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.