Mna moció sobre els processos d’execució hipotecària i desnonament proposada pel Consell Comarcal

0

Ja fa temps que la crisi hipotecària està tenint uns efectes draconians sobre els sectors més vulnerables de la nostra societat. L’endeutament hipotecari en l’actual context de crisi econòmica fa que avui moltes persones ja hagin perdut l’habitatge o es trobin en risc de perdre’l.

Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, entre 2007 i el primer trimestre de 2012 s’han produït a Espanya 185.140 processos de desallotjament com a conseqüència dels 374.230 procediments d’execució hipotecària iniciats, un 19% dels quals a Catalunya.

 

Per tal d’ajudar les persones desnonades o amb risc de desnonament, des de la comarca s’ha donat suport a la iniciativa legislativa popular per la dació en pagament amb efectes retroactius, la paralització dels desnonaments i el lloguer social; s’ha demanat al Govern central que legisli per alliberar les persones o famílies desnonades de les plusvàlues; s’ha posat en marxa el servei comarcal d’Ofideute per intermediar entre particulars i entitats financeres; i s’ha destinat tots els recursos possibles a l’àmbit de serveis socials per pal·liar els efectes d’aquesta crisi.

Tanmateix, veiem amb impotència com la problemàtica de l’habitatge segueix tenint uns efectes dramàtics sobre la societat que depassen per complet la capacitat del món local per fer-hi front.

Així mateix, veiem com les mesures recentment aprovades pel Govern central arriben tard i amb un abast molt limitat. Són mesures que no avancen en la dació en pagament ni en el lloguer social i que ni tan sols posen ordre als interessos abusius que imposen les entitats bancàries a les persones que no poden atendre les quotes hipotecàries. En definitiva, es tracta d’una simple moratòria que no combat l’arrel del problema hipotecari.

De fet, l’abast d’aquestes mesures és tan limitat que amb els criteris aprovats només s’haurien pogut beneficiar d’aquesta moratòria un 17% dels casos atesos per servei comarcal d’Ofideute.

Finalment, des dels ajuntaments i Consell Comarcal també constatem amb preocupació l’actitud de les entitats bancàries, quan fan recaure sobre la part més vulnerable totes les conseqüències d’uns contractes hipotecaris dels quals moltes vegades no van proporcionar informació prou clara.

Tenint en compte tota aquesta problemàtica, els ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal hem consensuat les mesures següents:

1. Expressar el suport Als col·lectius que reivindiquen una regulació socialment més justa en relació amb el deute hipotecari i els desnonaments.

2. Reiterar la necessitat que el Govern de l’Estat reguli la dació en pagament amb efectes retroactius, la paralització dels desnonaments i l’accés al lloguer social per a les persones desnonades o amb risc de desnonament.

3. Expressar el desacord amb l’obligació dels ajuntaments, i particularment de les policies locals, d’haver de col·laborar en els processos de desnonament, i instar el Govern de l’Estat perquè reguli l’objecció de consciència en aquests casos.

4. Instar les entitats bancàries perquè suspenguin tots els processos de desnonament; perquè desisteixin de qualsevol pràctica abusiva en relació amb els interessos del deute en les situacions en què no és possible atendre els pagaments; perquè proporcionin la relació d’habitatges de llur titularitat a l’administració pública amb l’objectiu de poder-los destinar a lloguer social; i perquè, en general, promoguin i facilitin la mediació de l’administració pública amb l’objectiu que les persones afectades puguin romandre a l’habitatge hipotecat en règim de lloguer social o d’usdefruit durant un període determinat fins a l’obtenció d’un nou habitatge.

5. Prioritzar la contractació de serveis bancaris amb aquelles entitats que hagin suspès els desnonaments i demostrat una actitud socialment responsable i de col·laboració en la línia establerta en el punt anterior.

Article anteriorManifest institucional sobre el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones
Article següentUn Ple contra la violència masclista i els desnonaments
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.