Propera presentació del llibre “Cu-cut! Sàtira política en temps trasbalsats (1902-1912)”

0
cucut

El dissabte primer de desembre la Fundació Maurí acollirà la presentació del llibre Cu-cut! sàtira política en temps trasbalsats (1902-1912), amb autors Jaume Capdevila “Kap”, il·lustrador, josep maria Cadena, periodista, i de Lluís Solà Dachs, estudiós de la premsa satírica catalana, en un acte que començarà a les 18,30 h. i que també coorganitza Òmnium Cultural i Efadós.

El Cu-cut fou un setmanari satíric barceloní, fundat el 1902, adscrit a la línia política de la Lliga Regionalista i que combatia el centralisme i el lerrouxisme en particular.

Va ser editat per Josep Bagunyà i dirigit per Manuel Folch i Torres; el director artístic fou Gaietà Cornet, creador del pagès cofat amb barretina representatiu de la revista. Tenien cura de les principals seccions Josep Morató, Eduard Coca i Vallmajor i Manuel Urgellès, i hi publicaren notables caricatures Llaverias, Junceda, Opisso, Apa, Bagaria, Smith i Lola Anglada.

El setmanari publicà el 23 de novembre de 1905 un acudit de Joan Garcia Junceda en què, partint del títol d’un àpat de celebració de la Lliga Regionalista, Banquet de la Victòria, ridiculitzava les derrotes dels militars espanyols, especialment a la guerra de Cuba en 1898. Aleshores, uns 300 oficials de la guarnició de Barcelona destrossaren i calaren foc a la redacció del setmanari ¡Cu-cut!, a la impremta-llibreria Bagunyà del carrer Avinyó on s’editava també el setmanari En Patufet, i a la redacció del diari La Veu de Catalunya.

Amb entrebancs polítics i gran èxit de venda (assolí un tiratge de 60.000 exemplars) arribà fins al número 518. El seu radicalisme i la seva virulència feren que els elements rectors de la Lliga en determinessin la desaparició el 1912.

Amb motiu del centenari de la desaparició de la revista, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona dedicà una exposició per recordar la revista, els homes que van fer-la i la seva influència sobre la resta de premsa a Catalunya, així com la seva incidència en la història. La mostra fou comissariada pel dibuixant i expert en premsa satírica Jaume Capdevila (Kap) i produïda per l’associació Tantatinta.

El llibre-catàleg de l’exposició, coordinat per Kap i editat per Efadós, conté aportacions de Josep Maria Cadena, Lluís Solà i Dachs, Cecília Vidal Maynou, Antoni Guiral, Sebastià Roig, Ricard Mas Peinado, Josep Maria Figueres Artigues, Jordi Artigas, Ramon Folch i Camarasa, i Josep Pinyol Vidal sobre diversos aspectes de la publicació.

 

Article anteriorAgraïment públic de la CUP
Article següentComunicat de SI de la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.