Visibilitat i pedagogia

0
visibilitat_i_pedagogia

El 25 de novembre, coincidint amb les eleccions a la Generalitat d’enguany, es celebra el Dia Mundial Contra la Violència de Gènere i, amb motiu d’aquesta efemèride, parlem amb Juliet Grau, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de la Garriga, entorn aquesta problemàtica que, ara més que mai, demana una major visibilitat i sensibilitat per part de la societat.

Malgrat els avenços aconseguits els darrers anys, la violència contra les dones segueix sent un problema amb una dimensió més que preocupant. Segons l’ONU, a nivell mundial les dones entre 15 i 44 anys tenen més possibilitats de patir maltractaments o abusos en el context de la seva llar que de ser víctimes d’un accident de cotxe o de patir un càncer. També a nivell mundial, la meitat de dones que moren a causa d’un homicidi ho fan a mans de la seva parella, actual o anterior. Sorprenentment, un problema d’aquestes dimensions es converteix en quelcom crònic, soterrat. Contra aquest fenomen es fan actes com els d’aquesta setmana a la Garriga, que com els explicàvem en una anterior notícia, culminaran amb la lectura d’un manifest al Ple Municipal de novembre, tot plegat amb la intenció d’eradicar la violència de gènere.

En una breu entrevista a l’Àrea d’Acció Social del municipi, a la planta inferior de la Biblioteca Núria Albó, Juliet Grau ens explica que la incidència del problema al municipi és baixa, amb només 38 casos atesos el darrer any en una població d’ aproximadament 15.000 habitants. No obstant això, Grau alerta sobre el fet que molta gent “no vol acceptar que passa”. En particular, cal fer pedagogia per a què es puguin reconèixer els casos de violència masclista en les primeres etapes, ja que la majoria dels casos atesos a l’àrea tenen un cert recorregut en el temps. Cal, de manera urgent, fer pedagogia per a reconèixer dinàmiques d’abús regulars, que no es poden atribuir a “tenir un mal dia o haver passat un mal moment puntual”.

La regidora també incideix en la necessitat de fer pedagogia entre els més joves, tot i que ja des de fa anys es duen a terme tallers contra la violència de gènere als instituts i escoles locals. Cal fer pedagogia “no només a casa”, sinó també a les escoles, on fins i tot en gestos tant aparentment innocents com donar a nens i nenes estris diferents per a jugar els poden conduir a acceptar uns determinats rols de gènere.

Juliet Grau conclou que cal dir a les dones en situació de risc de maltractament que “cal que es conscienciïn per tal de denunciar” ja que encara es troben amb  casos en els que les dones víctimes de la violència no volen denunciar les agressions. També insisteix en que “cal que les dones afectades sàpiguen que no estan ni soles ni aïllades, i que tenen un equip preparadíssim per a donar-los suport”.  Amb accions com les d’aquesta setmana es vol destapar un problema enquistat, fer que les dones maltractades “no esperin a que sigui tard.”

A la fotografia: Equip de l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de la Garriga

Autor del text i de la fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorParlem clar, independència sí
Article següentNova derrota a casa del sènior femení de futsal AEE Manuel Blancafort
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.