La Garriga Digital

Conferència “Els nostres Sants”, a la Fundació Maurí

cartell_conf

L’any 1957, l’historiador i notari garriguenc Josep Maurí (1912-1967) va publicar el llibre Els Sants de la diòcesi de Barcelona. Recollia, en un sol volum, diversos articles publicats, a principis de la mateixa dècada, al full d’Acció Catòlica de la parròquia de Sant Esteve de la Garriga.

En plena època del nacionalcatolicisme, Maurí es va atrevir a publicar, en allò que avui podríem concebre com a una autoedició aplicada a un llibre escrit en català i de temàtica plenament religiosa. Aquest fet va obligar-lo a passar totes les censures existents a l’època i, fins i tot, va merèixer la felicitació del mateix arquebisbe Gregorio Modrego Casaus.

Es tracta d’una document exquisit, un llibre de bibliòfil, edició limitada, amb portada a dues tintes, intons –amb fulls que han de ser tallats manualment per poder-lo llegir. Té imatges fotogràfiques a blanc i negre interpolades al lloc que correspon, però amb numeració diferenciada, que fa la lectura agradosa; això el distingeix de les edicions de l’època quan les il·lustracions es trobaven aplegades al final. Tot plegat indica que es tracta d’un llibre fet amb estimació.

Maurí va aplegar les biografies de sants canonitzats oficialment però també d’alguns que es fonamenten en la tradició que, aleshores, tenien una adscripció directe amb la diòcesi de Barcelona. Igualment, hi va afegir les advocacions marianes amb més devoció i amb una relació de patronatge amb el bisbat, una festa litúrgica de primera magnitud i d’altres personatges, no canonitzats, però d’especial relleu.

A finals de l‘any passat, Joan Arimany i Juventeny (Manlleu, 1966) va publicar el Diccionari de sants històrics catalans, editat per Farell Editors, que de moment és dels darrers llibres escrits sobre santes i sants del nostre país. Aquesta temàtica compartida amb el llibre de Maurí va aconsellar la idoneïtat d’organitzar aquesta conferència que versarà sobre els aspectes més destacats del llibre que, fa 55 anys, va veure la llum de la mà del fundador de l’entitat.

La conferència “Els nostres Sants” serà a la Fundació Maurí de la Garriga (carrer de Cardedeu, 17) el proper dissabte 13 d’octubre de 2012, a les 7 de la tarda. Anirà a càrrec de Joan Arimany i Juventeny i girarà entorn al llibre “Els Sants de la diòcesi de Barcelona”, de Josep Maurí i Serra i l’entrada serà gratuïta. A continuació es podrà visitar la casa-museu que entre d’altres peces, compta amb el cadirat gòtic de la Catedral de Girona.

Fundació Maurí

Exit mobile version