En una moció presentada “arran d’uns esdeveniments històrics”, segons Eduard Perales, la Garriga es declarava ahir Territori Català Lliure amb el suport de totes les forces polítiques del plenari tret del PSC i el PP, que s’hi varen oposar. La resta del Ple va incloure punts com l’aprovació de l’execució de comptes de 2011, la imposició d’una sanció a la companyia que presta el servei d’escombraries al municipi, a més de mocions com la ja esmentada de declarar-se Territori Català Lliure i una altra referent a la instal·lació d’una estelada a una de les entrades al municipi.
El primer punt de l’ordre del dia, en el que s’autoritzava a una treballadora de l’Ajuntament a compatibilitzar la seva tasca al consistori amb una altra feina, s’aprovava per unanimitat en el que seria un Ple plàcid i, per moments, emotiu. Amb la mateixa unanimitat es va aprovar el segon punt de l’ordre del dia, referent a la modificació de bases pels ajuts a projectes de cooperació al desenvolupament.
Seguidament el Ple proposava la imposició d’una sanció per infracció lleu a l’empresa CESPA, encarregada de la prestació del servei de recollida i transport de residus sòlids urbans i la recollida i neteja del mercat municipal. Segons explicava Neus Marrodan, regidora d’Urbanisme, se sanciona l’empresa pel retard en incorporar al servei un camió nou, tal i com es varen comprometre. La sanció, no obstant, és lleu car el retràs es deu al tancament de l’empresa a qui CESPA havia encarregat la fabricació del camió i també car CESPA ha efectuat el servei de neteja de manera igualment eficient. La multa ascendeix a 21.800 euros, 100 per cada dia de retard. Totes les forces del consistori celebraren l’actuació del Govern i “la seva fermesa”, en paraules de Josep Oliveres. El punt va ser aprovat amb tots els vots favorables.
També es va aprovar per unanimitat el punt 7, en el que s’acceptava la cessió d’uns terrenys a l’Ajuntament en el Polígon Congost. Aquests terrenys corresponien a una part d’una finca privada que va ser inclosa erròniament en el Pla de la zona, però després de negociar amb la propietat, s’ha aconseguit que els cedeixin de manera gratuïta. Totes les forces del consistori varen coincidir en la necessitat d’agrair de manera pública aquesta cessió en temps de crisi.
S’aprovaren també per unanimitat els punts corresponents a l’autorització de la construcció d’una torre de subministrament per part d’Aigües Ter Llobregat, els preus públics de la Lliga de Futbol Sala –que a partir d’ara gestionarà l’Ajuntament- i l’aprovació dels comptes generals de l’exercici 2011. En aquest apartat, Vicenç Guiu, a càrrec de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, va explicar als presents que el romanent de tresoreria de l’Ajuntament és positiu, xifrat en aproximadament cinquanta mil euros. “És poc, però és positiu”, declarava el regidor. Tanmateix el nivell d’endeutament ha baixat en el darrer exercici i s’estima l’estalvi net en 540.000 euros. SI, el PSC i el PP varen felicitar al govern, com va fer ICV, que no obstant va destacar que els bons resultats pressupostaris es deuen tant a la labor de l’actual govern com als resultats del Pla de Sanejament implementat per l’anterior.
La Garriga, Territori Català lliure
Seguidament, en una Sala de Plens “plena de gom a gom” segons apuntava Berta Florés, periodista de l’OAMC que cobria l’esdeveniment, es va passar a l’apartat de mocions del Ple, començant per la moció d’Acord, SI i CiU per a la instal·lació d’una estelada a un dels accessos del poble.
Josep Oliveras, com a portaveu de Solidaritat al plenari, va llegir la moció. “Existeix un fort sentiment independentista” a la Garriga, començava Oliveras, recordant que gairebé un 30% dels votants garriguencs va votar partits obertament separatistes a les darreres eleccions municipals. SI va recordar tanmateix que la Garriga està adherida a la Associació de Municipis per la Independència, i que la consulta popular per l’Estat Propi també va ser un èxit. Es va destacar també la tasca d’Òmnium Cultural i la massiva assistència de garriguencs a la manifestació del darrer Onze de Setembre. D’aquesta manera, i donat el dret dels catalans “a lluitar per la recuperació de l’Estat propi” i el dret a l’expressió simbòlica d’aquests drets, els partits signants de la moció demanaven instal·lar un màstil amb la bandera estelada a una de les entrades del poble i fer-ne el manteniment adequat.
Tant Meritxell Budó com Jordi-Eduard Perales i Martí Porter per ICV varen manifestar el suport dels seus grups a la moció, però el debat va canviar de to en arribar el torn de paraula d’Àlex Valiente, portaveu del PSC. Valiente va començar recordant en to humorístic l’ambigüitat d’Unió Democràtica i el seu cap de grup Duran i Lleida i va qualificar la manifestació de l’Onze de Setembre com la “manifestació d’un malestar” per un greuge fiscal “que no pot obviar”, però sense mencionar en cap moment el seu signe independentista. Per Valiente, el poble té dret a expressar el seu sentiment, però això “pot portar a situacions de divisions de la ciutadania”. Tancant la seva intervenció, Valiente va declarar que el PSC votaria en contra de la moció.
Negatiu va ser també el vot de Rafael Puig, representant del PP a la cambra municipal. Per convicció pròpia i perquè representa els votants del PP “que lògicament hi estan en contra”, Puig va declarar que “el poble de Catalunya no està representat per l’estelada sinó per la senyera”. No obstant aquests tres vots negatius, la moció es va aprovar amb 14 vots a favor, els de tots els altres grups del consistori, en una Sala de Plens que va esclatar en aplaudiments del públic assistent en aprovar-se la moció.
Seguidament el Primer Tinent d’Alcalde llegia la moció per a declarar la Garriga Territori Català Lliure. “Es presenta aquesta moció arran d’uns esdeveniments històrics”, començava Perales, apuntant que el poble de Catalunya creu majoritàriament que s’ha de donar un pas cap a la constitució de Catalunya com a nou estat europeu. El portaveu d’Acord va agrair les converses que mantingudes amb altres grups, intentant sumar per a impulsar la moció. Perales va tenir tanmateix un record per a Daniel Soler i Jordi Anglada, regidors independentistes traspassats recentment i va tancar la seva intervenció apel·lant a la participació dels altres estats europeus i d’Espanya en concret per a un resultat pacífic i democràtic de la transició de Catalunya cap a un Estat propi.
Seguidament, Meritxell Budó va expressar el suport de CiU “per molts motius”, destacant que “estem en un moment clau”, i que cal dur a terme les accions que sigui possible com a municipi per la independència, amb la declaració de la Garriga com Territori Català Lliure sent “un pas més en aquesta tasca”. Budó declarava, contundent, que “creiem que no hi ha passos enrere que valguin”. Martí Porter, per ICV, va declarar que tot i que no els agrada “culpar de tot a Espanya” i exculpar de tota responsabilitat Catalunya, donarien suport a la moció si se n’eliminava la frase que demanava convocar un referèndum sobre la sobirania catalana “si s’escau”, car per a ells “el referèndum s’ha de fer per nassos”.
Les veus dissonants arribaren de nou del PSC i el PP, amb Àlex Valiente declarant que “cal replantejar les relacions entre Catalunya i Espanya” però amb una “nova via” que no deixi als catalans “sense serveis públics necessaris i produeixi trencaments innecessaris”. Rafael Puig, pel PP, va declarar resoltament que “no em preocupa la independència perquè tenim una Constitució que impedirà que tiri endavant per molta manifestació que es faci”. Ambdós grups varen votar en contra de la moció. Malgrat aquesta oposició, la moció es va aprovar de nou amb els vots de tots els altres grups del Plenari, on es va haver d’interrompre breument la celebració del Ple per els aplaudiments del públic assistent.
Després d’agrair la presència del públic pel seu suport i entusiasme, es va reprendre el transcurs ordinari d’un Ple que ja havia esdevingut històric pel municipi de la Garriga, doncs ja havia estat declarat Territori Català Lliure.
La següent moció, presentada per CiU i Acord, expressava el rebuig a la proposta de liberalització d’horaris comercials i la reivindicació del model de comerç de proximitat, oposant-se a les mesures d’un govern espanyol que, segons Joan Esteban, “condueixen a la destrucció del model vigent de comerç i vulneren les competències de l’Estatut”. El punt es va aprovar amb només l’abstenció del regidor del PP. Sorprenentment, en la darrera moció del Ple, referida a donar suport als treballadors del Servei d’Ocupació de Catalunya davant el desmantellament del servei per part del PP espanyol, Rafael Puig hi va votar a favor, permetent l’aprovació per unanimitat de la moció.
Així doncs, el Ple es tancava amb l’apartat de precs i preguntes, amb diverses consultes al Govern sobre temes com desperfectes a la via pública, l’estat del camí fluvial a Figaró o el procés d’aprovació del règim de participació ciutadana. Amb visible alegria, l’Alcaldessa declarava finalitzat un Ple “on la Garriga ha posat el seu granet de sorra per fer un pas endavant en la història”.
Text: Marc Bellmunt
Fotografies: Víctor Rodríguez