Cooperació en temps de crisi

0
pq_cooperem

“Seríem cínics i necis si en temps de crisi deixéssim de cooperar”. Així de contundent i clar es mostrava Miquel Vilalta, cooperant garriguenc, a la taula rodona del divendres passat a Can Raspall, que amb  el títol “Per què cooperem?” s’inclou en els actes de la Festa de la Solidaritat d’enguany. A més de Vilalta, la taula també va comptar amb la presència de Xavier Mir, de la Consultoria Baobab, i de Meritxell Budó, alcaldessa de la Garriga.

Budó va obrir l’acte reclamant la continuïtat de la cooperació en els temps de crisi actuals, en els que “les conseqüències són molt més greus al sud”. En aquest sentit, Vilalta explicava als presents la importància vital de la cooperació per a arribar allà on els estats no arriben. Posant l’exemple de Mèxic, el cooperant declarava que aquest buit a les comunitats rurals mexicanes o bé l’omple la cooperació, o el narcotràfic. Per a Vilalta la crisi no és excusa per a rebaixar la cooperació amb els països subdesenvolupats, en tant que “cooperem, no donem almoina” i que les diferències entre nord i sud perviuen malgrat la actual crisi al món desenvolupat.

Prenent la paraula, Xavier Mir va detallar el paper capital en la cooperació dels municipis i les entitats civils, que treballen d’una manera molt més acurada que els programes de cooperació estatals, que “només obeeixen interessos estatals estratègics” i molt sovint no són més que una manera d’impulsar la política internacional d’un país en concret. Mir destacava el paper “poderosíssim” de la cooperació en la política internacional, mostrant-se preocupat i afirmant que desatendre la cooperació implicaria un conflicte que “no petarà d’aquí a dos dies, però sí d’aquí a uns anys”.

En aquest sentit, tots els ponents varen lamentar la baixada en la inversió en cooperació a Catalunya i Espanya, on ha baixat tant la inversió estatal com la municipal. “Malgrat que lluitem per mantenir el 0’8% de pressupost per a cooperació, si el nostre pressupost baixa els diners per a aquesta finalitat baixen en termes absoluts també”, lamentava Budó, afegint que “la política de primer els de casa” en temps de crisi només serveix per a enfrontar sectors desafavorits de la societat al nord i al sud. Tant Mir com Vilalta coincidiren en assenyalar la importància de mantenir el model de cooperació descentralitzada –és a dir, municipal i civil- català i a fer pedagogia de la cooperació entre la societat, arribant a la conclusió de que sense consciència social no hi haurà canvis en l’actual situació de desigualtat entre nord i sud.

L’acte ha seguit amb un debat entre els ponents i el públic assistent, enfocant el tema de la cooperació des de diverses òptiques.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorL’Asilah dóna el tret de sortida a la Festa de la Solidaritat
Article següentArriba el I Mercat de la Cultura a la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.