Crides a la unitat i la manifestació, a l’acte institucional de la Diada

0
Meritxell_Bud_11S2012

De la mateixa manera que l’any passat, la Plaça del Silenci ha acollit l’acte institucional de la Diada Nacional d’enguany, on les forces polítiques del municipi han expressat els seu posicionament envers Catalunya i les seves perspectives sobiranes. Ni el PSC ni el PP ni SI han intervingut en l’acte, que de nou ha estat presidit per una senyera i una estelada, i que ha estat fortament marcat per la que es preveu històrica manifestació d’aquesta tarda –per ahir-.

Albert Benzekry, en qualitat de Regidor de Cultura i conductor de l’acte, ha encetat els parlaments declarant que a Catalunya “som nació” i que “no som aquí per a celebrar l’aprovació de cap llei orgànica que ens elevi autonòmicament”. Ha efectuat seguidament un recorregut per la història de la Diada, partint del setge i caiguda de Barcelona davant les tropes borbòniques el 1714, des del Decret de Nova Planta de 1714 que va anul·lar totes les lleis i institucions catalanes i fins els foscos anys del franquisme, passant per la industrialització i l’aprovació de l’Estatut de Núria. Benzekry ha afirmat que l’onze de setembre “no es celebra com una derrota”, sinó com a manifestació d’una “voluntat d’esmena i progrés”. A més, recordant les grans manifestacions de 1977 i el 2010, el regidor ha tancat el seu parlament declarant que “no hi ha marge per a la interpretació” en l’eslògan de la manifestació d’enguany: Catalunya, nou estat d’Europa.

L’Alcaldessa ha estat la següent en prendre la paraula, explicant que el camí de Catalunya és un camí “irreversible” cap al dret a decidir, cap a l’estat propi. Segons Budó, “l’Estat espanyol no és capaç de respectar la nostra diferència”, així com la cultura, història i llengua catalanes. Budó ha fet, tanmateix, una crida a la unitat social i ha recordat les famílies afectades per la crisi, per les que no es pot fer tot el que caldria “dins l’actual marc fiscal català”. L’Alcaldessa ha tancat la seva intervenció amb una crida a la manifestació d’aquesta tarda, donant pas a Israel Molinero, portaveu d’ICV.

El portaveu de la formació ecologista ha estat crític amb les retallades del PP espanyol i del govern d’Artur Mas a la Generalitat, reclamant un nou finançament com a eina per a recuperar polítiques socials i ambientals. Seguint la línia marcada pels líders del seu partit, Molinero no ha fet cap referència a la independència en la seva intervenció.

El següent parlament ha anat a càrrec de Jordi-Eduard Perales, Primer Tinent d’Alcalde. Perales ha qualificat la Diada d’enguany com una Diada especial en un context especial, una defensa a ultrança dels drets i llibertats de Catalunya en una situació europea “complicada”. Segons el portaveu d’Acord, “després de 300 anys de fracassos continuats” en la relació amb Espanya, cal que Catalunya s’adreci a Europa. Perales s’ha preguntat “per què no podem ser com els suïssos, els holandesos o els danesos”, un “exemple a seguir” i “motor d’Europa”, declarant que per això cal “no tenir por”, cridant a la participació a la manifestació d’avui a la tarda.

El darrer en intervenir ha estat Joan Esteban, per CiU, declarant que Catalunya està en una “cruïlla històrica”, amb un “estat que ens escanya i maltracta” i “es desentén dels nostres problemes”. Esteban ha afirmat que “cap llei pot prevaldre per sobre de la voluntat del poble” i ha fet una crida a la unitat social.

L’acte s’ha clos amb la intervenció de Jaume Ayats, musicòleg de la UAB, investigador de la música tradicional catalana i premiat amb el Premi Nacional de Cultura, que ha desgranat pels presents la història del Cant dels Segadors.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorPosicionament de Ciutadans davant la Diada 2012
Article següentCrònica d’un 11S històric
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.